fanaposten.no

Sjøørreten dør av lakselus

APELTUN: Lakselus tar livet av store mengder utvandringsklar sjøørret i Apeltunvassdraget. – Vi teller over 100 lus per fisk, og det er dødelige konsentrasjoner, sier forsker Ulrich Pulg hos Uni Miljø AS.

Nyheter · Publisert 09:14, 18 jun 2014

Forskerne fra Uni Miljø AS var mandag kveld på befaring i Apeltunvassdraget sammen med blant andre Reidar Staalesen fra Steinerskolen. De var ute for å lete etter et sted å plassere en fisketeller som skal stå i elven som en del av prosjektet «Apeltunvassdraget - en perle i Bergen».

– Nede i munningen av elven fikk vi se flere døde utvandringsklare sjøørreter som kom drivende ut i Nordåsvannet. Ved nærmere undersøkelser viste det seg at fisken var sterkt angrepet av lakselus, sier Reidar Staalesen.

Tirsdag var Ulrich Pulg tilbake i vassdraget sammen med kollega Tore Wiers for å fiske opp infisert sjøørretsmolt, også kalt blenkje. Utstyrt med el-fiskeapparat begynte de nederst i elven og jobbet seg oppover.

– Det er en veldig stor bestand av yngel i elven nå, og en og annen lakseyngel finner vi også her nå. Det er litt overraskende, for laks skal det jo ikke være her. Men vi fanget en god del utvandringsklar sjøørretyngel som er svært hardt angrepet av lus. Yngelen har trolig vandret ut av Nordåsvannet og ut i fjorden hvor lusen har satt seg på fisken. Fisken kan også ha fått lus inne i Nordåsvannet. Selv om dette er et brakkvannsområde er deler av vannlaget saltvann hvor lusen kan overleve. Etter at sjøørreten har fått lus på seg, har den rømt opp igjen i ferskvannet i elven for å bli kvitt lusen igjen. Lakselusen dør i ferskvann. Men uansett har denne yngelen fått så store skader at de dør, sier Ulrich Pulg.

Front mot front på Kokstad

Veien stengt etter ulykken.

Yogastudio legger ned

Dittyogastudio i Kokstadvegen legger ned driften etter omtrent halvannen års drift.

Slik vil de gi ungdom et nytt tilbud om kveldene

Fana IL vil åpne Fana Arena om kveldene og nettene for å gi ungdom et tilholdssted.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten