fanaposten.no

Sjakkekspert Atle Grønn kommer. Sammen med Lars Olav Lahlum skal han ha bokkveld. Foto: NTB Scanpix

Sjakkfest hele helgen

Hvis du har fulgt med på sjakk på TV i romjulen, så kommer nå den norske versjonen. Åpent NM i lyn- og hurtigsjakk.

Nyheter · Publisert 12:15, 5 jan 2019

Det arrangeres i Bergen for første gang, og påmeldingen til arrangementet på Quality Hotel Edvard Grieg har tatt av.

Blant nærmere 600 påmeldte finnes elitespillere og glade amatører i alle aldre møtes. Den eldste deltakeren er 79 år. Den yngste er 7.

Til og med utenlandske spillere har meldt seg på.

- Det virker som mange har funnet at dette er noe de må være med på. Pågangen i romjulen har vært enorm.

Det er høyst uvanlig at en skolesjakklubb får arrangere mesterskap på den størrelsen, men Søråshøgda er en av de ledende barneklubbene i landet.

Hele 13 dommere er kalt inn til for å holde styr på arrangementet.

- Deltakelsen har overgått våre villeste fantasier, og vi har hatt våre fulle hyre med å sjekke lisenser, betalinger og få ut informasjon til alle deltakerne, sier arrangementsleder Ole Valaker.

Eget opplegg for jenter

Dette er det fjerde NM på Quality Edvard Grieg på fire år.

- Det var også spesielt med ungdoms-NM i 2015, men dette arrangementet er mye større og mer jobb med. Her er eget kurs og samling for jenter på alle nivåer - der vi har hentet inn kjente instruktører, og en rekke andre sidearrangementer. Som at hjemmehåpet Benjamin Haldorsen (19), som vant lynsjakk-NM i fjor, spiller mot ti barn vil bli sendt direkte på internett.

VM-deltakeren Aryan Tari stiller på startstreken. Tari ble som første nordmann juniorverdensmester i 2017. Han blir med som kursholder på jentekurset.

- Jenter og sjakk er dessverre utenforskap. De er i klart mindretall, uten at det egentlig er noen grunn til det. Så vil gjøre noe spesielt for jentene, sier Ole Valaker.

En spøkefugl meldte på Magnus Carlsen rett etter at Carlsen vant VM i lynsjakk sist helg.

- Det hadde vært veldig hyggelig, men vi fikk avklart at han ikke skal spille NM en uke etter at han vant VM, sier Valaker.

Åpen bokkveld

Det blir bok-kveld med Atle Grønn fra NRK og Hans Olav Lahlum i hotellbaren lørdag kveld. De to er aktuelle med «Sjakkgeniene». Samlingen er åpen og gratis for alle.

Søråshøgda skal sammen med Bergens og Sotra arrangere den aller største turneringen i sjakk-Norge, Landsturneringen som varer i en uke, i 2021.

Det er også gode muligheter for at EM for ungdom og det såkalte skolemesterskapet kan komme til Fana i 2020. Det vil få NM til å blekne med 1000 deltakere i en uke. Hvem som blir arrangør, avgjøres i mars.

- Vi er med i finaleheatet, men det er selvsagt tøff konkurranse fra lavprislandene Romania og Hellas som er spesialister på billige familieturer, sier Valaker.

Høyre leverer ikke på klima

Knut Vindenes og Jana Midelfart Hoff skriver i Fanaposten 5. juli at Høyre tar kampen mot Co2-utslippene og klimaendringene. Dette stemmer ikke. I...

Verdens beste dyrevelferd?

«Nyt Norge!» står det så forlokkende på skinke og svinekoteletter i butikken. Per i dag er dette tomme ord, mer egnet til å provosere enn å gi...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten