fanaposten.no

Sex, ærlighet og ungdommer

«Vær tro mot deg selv» var et av mange råd som 10. klassingene fikk da 700 elever var samlet til temadag om sex og holdninger.

Nyheter · Publisert 00:12, 3 feb 2017

– Er jenter og gutter like ansvarlig for å ha med kondomen?

Spørsmålet kommer fra Mona Fishbain, foredragsholder fra Stiftelsen Sex og samfunn. Hun skal få ungdommer fra Fana til å reflektere rundt sex, kropp og respekt.

Og elevene svarer tilbake.

– Gutten, sier en fra salen.

– Begge to, sier en annen.

Skolehelsetjenesten i Fana har invitert til temadag på Fana kulturhus. Målet er å bevisstgjøre tenåringene sine holdninger til seksualliv og grensesetting.

– Vi ønsker å ta vekk det skamfulle og all usikkerheten ungdom har rundt seksualitet. Ved å bryte ned presset de opplever fra media og hverandre, håper vi at ungdommen kan bli trygge på seg selv, sier Anne Grethe Korsmo, gruppeleder for skolehelsetjenesten i Fana.

– Mange ungdommer føler seg presset til å gjøre noe de egentlig ikke ønsker, fordi de tror at alle andre gjør det. Med trygge rammer og gode holdninger, kan vi hindre at det skjer en uønsket hendelse. Vi ser på skolene at dette ofte preger eleven i tiden etterpå, sier Korsmo.

Rett på sak

– Hvis noen har sex flere ganger med flere partnere, er det slik at gutten da blir helt og jenten blir hore?, spør Fishbain ungdommene.

Flere nikker med hodet og svarer «ja» og «ofte» tilbake fra salen.

Fishbain forklarer at ærlighet, kommunikasjon og respekt er viktig å tenke på for ungdommene som er på vei inn i voksenlivet. For mange er første kjæreste og første gang både komplisert og spennende.

– Det er du som kjenner din kropp, og vet hva som er bra og deilig for deg. Men husk at med porno er det viktig å skille mellom fantasi og virkelighet. Og et nei, er alltid et nei. Det er aldri et kanskje, sier Fishbain til elevene.

Søk råd

Fishbain oppfordrer ungdommene til å ta bevisste valg, og ikke være sjenert for å søke hjelp og råd fra andre.

– Gå til helsestasjonen, der får du råd og hjelp om alt du lurer på. Dere er også første generasjon som kan få all informasjon rett på mobilen. Alt på internett stemmer ikke med virkeligheten, så når dere søker på internett, velg gode fagsider, sier Fishbain.

Elevene i salen er stille og følger med på foredraget. Litt klam latter og noen fnis er det også.

– Det var gøy, interessant og de var flinke til å fortelle. Vi lærte mye og vet hvor vi skal gå hvis vi trenger hjelp eller har spørsmål, sier Hibag Mohamed, elev fra Slåtthaug skole.

– Vi har jo helsesøster på skolen vi kan gå til hvis vi lurer på noe, sier Mina Amble Bøe, til Fanaposten.

Gå til helsestasjonen. Der får du hjelp og råd om alt.

Hjelp & råd

Helsestasjon for ungdom på Nesttun

Det er gratis

Ingen timebestilling

Helsesøster på skolene

Fastlegen

www.ung.no/sexogsamliv

www.sexogsamfunn.no

Sara satser alt på drømmen

– Jeg kommer aldri til å gjøre det igjen, men det var det eneste riktige å gjøre, sier Sara Louise Gravem.

Siss-Iren Kleppe 90 år

Hipp hipp hurra for vår kjære mor, svigermor, farmor og ollo som fyller 90 år søndag den 29.01.23. Dagen feires sammen med familie og venner :)

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten