fanaposten.no

Margareta Tveisme og Astrid Aas ved Nordahl Grieg videregående er stolte over programmet de har sydd sammen.

Setter "fake news" på timeplanen

Nordahl Grieg har laget en konferanse som garvede mediefolk kan misunne dem.

Nyheter · Publisert 12:34, 13 feb 2018

Heldiggriser. Det er det de er, de 860 Nordahl Grieg-elevene som onsdag kan klappe igjen skolebøker og laptoper, og delta på sin egen konferanse, den etterhvert så tradisjonsrike Framtidskonferansen.

Hvert år tar skolens egen konferanse for seg et nytt tema. Stadig med foredragsholdere og workshops av et kaliber som får miljøer utenfor skolen til å heve øyenbrynene.

Fjorårets nyord

I år ledet drøset på lærerrommet frem til årets tema: "Fake news", som forøvrig ble kåret til årets nyord 2017. "Kampen om virkeligheten - fake, fakta eller fiksjon?" lyder overskriften.

– Temaet ga seg nesten selv. Det er et tema som elevene våre står oppi med begge beina. Vi har nye medier som formidler virkeligheten på helt andre møter enn før, og vi møter en verden på nett med algoritmer og filterbobler. Vi er våre egne redaktører og kan formidle vår virkelighet ut til verden. Hvem er det som påvirker oss, og hvem er det som lykkes å komme igjennom mediestrømmen. Dette er spørsmål vi vet elevene er opptatt av, spør Astrid Aas, avdelingsleder for media og kommunikasjon ved skolen.

For å snakke med ungdommen kommer blant annet Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som "Helsesista", og nylig vinner av prisen "Årets sosiale medier-personlighet" under Vixen Awards.

Se hele programmet her!

Hun får selskap av folk som Dyveke Buanes fra NRK, Aftenpostens Ingeborg Senneset, BT-kommentator Mathias Fischer og Steinar J. Olsen fra Stormberg.

På avslutningsdagen møtes disse fire til en paneldebatt om nye medier, ledet av to av skolens elever, Nora Åseth og Mathias Jamt.

Gode foredrag

Fagleder Margareta Tveisme er svært fornøyd med listen av foredragsholdere de kan tilby elevene under den tre dager lange konferansen. Selv om de "bare" er en videregående skole, har de sjelden problemer med å få kjente navn til å stille opp.

– Vi sikter høyt, og det er sjelden vi får nei. Vi formidler at dette er en viktig konferanse som har foregått over flere år. Det virker som folk er glade for å kunne bidra inn mot skolen, sier Tveisme.

Selv om mange nok ville være interessert i å høre foredragene, understreker de at det først og fremst er forbeholdt skolens elever.

– Vi har 860 elever, så det blir eksklusivt for dem, med unntak av noen inviterte gjester, sier Astrid Aas, som blant annet måtte si nei til journalistutdanningen da de ønsket å komme for å delta på foredragene.

Hun mener at Framtidskonferansen gir elevene svært så tidsaktuell læring.

– Selv om det som skjer på konferansen ikke står på noen pensumliste, så vil jeg påstå at dette er læring på høyeste nivå i den norske offentlige skolen. Vi skal åpne dører mot verden og fremtiden for elevene, og vi er stolte over det vi får til her, sier Aas.

Framtid 2018

Konferansen starter onsdag 14. februar klokken 10.00.

I tre dager får elevene høre foredrag av blant annet Dyveke Buanes, Vegard Kjerstad, Maren Aas Nakken, Sigrid Sollund, Anders Hofseth, Jill Walker Rettberg,

Det avsluttes med en paneldebatt der Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som "Helsesista", og nylig vinner av prisen "Årets sosiale medier-personlighet" under Vixen Awards møter Mathias Fischer, Dyveke Buanes, Ingeborg Senneset og Steinar J. Olsen.

Helsesista

Daglig ser over 40 000 storyene hennes på SnapChat, i tillegg er det mange som følger med på Facebook og Instagram.

Helsesista ble skapt fordi hun som helsesøster på fire ulike videregående skoler i Oslo, opplevde at hun ikke var tilgjengelig nok, og valgte dermed SnapChat for å kunne kommunisere bedre.

Nå følger unge fra hele landet Helsesista, som jobber fulltid med å være nettopp det. Helsesista driver tabuknusing og jobber for bedre psykisk helse for ungdom - alt på ungdommens eget språk.

Har du sett Jøran?

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha sett 28 år gamle Jøran Nikolai Åsnes. Han har vært savnet siden natt til søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten