fanaposten.no

Sett på maken til vårtegn!

I hagen til Roald Haugland og Lillian Kvalheim har ett av de sikreste og vakreste vårtegnene meldt sin ankomst.

Nyheter · Publisert 06:50, 17 apr 2018

Snøen og kulden har bare så vidt rukket å gi plass til bart gress og plussgrader. I hagen til Roald Haugland og Lillian Kvalheim i Myntevikvegen har den årvisse krokusen gjort sin entré.

– Jeg er født i 1953 og oppvokst i dette huset. Så lenge jeg kan huske har det vært krokus i hagen. Jeg husker dem godt fra da jeg løp rundt her som liten gutt, sier Roald.

Huset er bygget i 1840 og har en romslig hage rundt seg. Engen av krokus gjør idyllen komplett.

Haugland forteller at huset i mange år var utleid til noen som drev med hester. Han følte seg derfor sikker på at krokusplantene kom til å bli trampet i stykker av hesteklover. I 2004 fikk han flytte tilbake til barndomshjemmet. Til sin store overraskelse så han at krokusene kom tilbake den våren.

Tipset avisen

Nå dukker det lilla blomsterteppet opp i en kort periode på starten av hver vår, og det blir bare mer og mer. Naboene har i årevis bedt de om å tipse Fanaposten. I år fulgte de endelig oppfordringen og kontaktet avisen.

Det er et fantastisk syn som møter oss når vi ankommer den idylliske hagen i starten av Myntevikvegen ved Espeland.

– De er så hardføre. Selv etter den knallharde vinteren i 2010 kom de frem. I år er de seinere enn vanlig, det pleier jo alltid å være i mars. Dessverre varer det ikke så lenge. Vi må bare nyte det mens vi kan, sier Haugland, som tilbringer den solfylte lørdagen i hagen.

Årets blomstring overgår alt han tidligere har sett. Det tror han har sammenheng med at naboen har fjernet en stor hekk. Det har gitt enda mer sollys mot hagen og bedre vekstvilkår for vårblomsten.

- Vi gleder oss til de kommer hvert eneste år, men vi får ikke gjort annet enn å se på dem. Når barnebarna kommer på besøk får de klar beskjed om å ikke løpe i hagen, for vi vil ikke at de skal bli trakket ned, sier han.

Misunnelige naboer

Han legger til at naboene over veien er svært misunnelige, men i år kan det se ut som krokusen endelig har fått fotfeste der også. Noen få lilla blomster har dukket opp i kanten av hagen på motsatt side av den smale veien.

– Det kan se ut som de endelig har fått dem hos seg, så nå håper vi bare at de skal begynne å spre seg der også, sier Haugland.

Haugland kjenner ikke til andre hager i nærområdet som har tilsvarende krokusblomstring, men i gamlehagen på Store Milde er det også en krokuseng det går gjetord om. Det lilla teppet i den hagen består av en krokustype som har fått navnet "mildekrokus".

Krokus

Krokus er en slekt i sverdliljefamilien. Det finnes ca. 80 arter krokus, de fleste i middelhavsområdet. De fleste krokusartene blomstrer om våren. Det er en vanlig hageplante som forvilles lett.

Mange arter er alminnelig dyrket. De fleste blomstrer svært tidlig om våren, som vårkrokus, C. vernus, med blå eller hvite, ofte stripete blomster. Dyrkes i mange kulturformer og forvilles lett.Gulkrokus, C. flavus, med gule blomster, blir også alminnelig dyrket i mange former.

Masse-exit fra Gneist

– Vi har de spillerne vi trenger, sier klubben på Liland.

Eiendommen må bevares - utbyggere vil ha vei i hagen deres

Politikerne har bestemt at Emily Hysing Dahl og Kjetil Lundes hus er bevaringsverdig. Men nå har de fått beskjed om at det kan komme vei gjennom...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten