fanaposten.no

Prosesjonen på Kirkevoll i 2019, sist det var normal 17. mai i Fanabygden. Foto: Espen Rune Grimseid

Se programmet for 17. mai-feiringen i hele Bergen sør. På Kirkevoll ser de frem til å samles til feiring

Fanabygden og Kirkevoll skole har i alle år laget sin egen feiring av nasjonaldagen. – Nå gleder vi oss til å feire god tradisjonell 17. mai igjen, sier Synneva Byrkjeland Grytås i 17. mai-komiteen.

Nyheter · Publisert 11:30, 13 mai 2022

Etter to år med begrensninger på grunn av pandemien, er det igjen tid for å samle hele folket i Fanabygden til stor feiring av nasjonaldagen. Siden rett etter jul har ti foreldre i 17. maikomiteen jobbet med programmet for den store dagen.

– Folk er veldig motivert på alle kanter for å lage en fin dag. Vi har jobbet siden rett etter jul, og den siste tiden har det vært økt aktivitet siden dagen nå nærmer seg. Det blir veldig spennende og kjekt, sier Synneva Byrkjeland Grytås.

De to siste årene har det også vært stor feiring av nasjonaldagen, men innenfor det til en hver tid gjeldende regelverket.

– Det har blitt lagt ned mye arbeid i å lage alternativ feiring, og man har vært nødt til å tenke nytt i en tid hvor det har vært vanskelig å planlegge noe som helst. Begge de to siste årene har det vært kjørt bilkortesje gjennom bygden, med direktesendt video. I 2021 hadde vi litt bedre tid til å planlegge, og det ble organisert en konkurranse hvor en skoleklasse vant en veteranbusstur som kjørte i kortesjen. Som en del av videosendingen, ble det også sendt opptak av taler og sanginnslag fra skoleklassene. Det er kjekt at det i år feires en «vanlig» 17. mai, og ekstra hyggelig at værmeldingen ser lovende ut, sier John Hassall, tidligere styremedlem i «Foreningen 17. mai på Kirkevoll skole».

På kartet finner du program for dagen ved alle skolene i Bergen sør. Klikk på skolen du vil se:

Stor dugnadsånd

På Kirkevoll skole er det tradisjon at foreldrene til elevene på 7. trinn sitter i komiteen.

– Vi organiserer arbeidet, og selve utførelsen er en felles dugnad blant de øvrige foreldrene på 7. trinn. Nå er det lenge siden sist, og det blir spennende å arrangere denne store dagen. Tidligere komiteer ved skolen har lagt igjen god dokumentasjon, så vi har med oss god erfaring fra tidligere 17. maifeiringer. Jeg tror folk i Fanabygden gleder seg til å samles og ha den tradisjonelle feiringen vi har vært vant til, sier Grytås.

Større perspektiv

I 17. maikomiteens hilsen til bygden i programbladet, settes det også fokus på krigen i Ukraina, og at det i år vil være mange ukrainske barn og familier med på feiringen over hele landet.

– Jeg vet ikke om vi har ukrainere i nabolaget vårt, men det kan det jo være uten at vi er klar over det. Uansett så er krigen i Ukraina med på å sette vår feiring av 17. mai i perspektiv. Det er viktig at vi har dette i bakhodet, og det gir 17. mai-feiringen en dypere mening, kanskje spesielt i forhold til samhold uavhengig av nasjonalitet og at vi feirer demokratiet vårt og markerer det på en måte som alle kan være med på, sier Synneva Byrkjeland Grytås.

Deler av feiringen blir filmet og streamet. Dette gjøres for at de som er eldre og kanskje ikke kommer seg ut også skal få ta del i noe av feiringen. Gudstjenesten i Fana kirke, og taler og programmet fra Kulturparken vil bli filmet og vist på nettsiden www.fana17mai.no.

Tradisjonell feiring

Komiteen har valgt å ikke legge nye momenter til årets feiring.

– Siden vi ikke har feiret dagen i fellesskap på to år, har vi valgt å ha en tradisjonell feiring slik folk kjenner det. En helt vanlig feiring er nok aller mest stas i år. Det blir tog over Fanahammeren, musikklaget er med, og Fana Mannskor hilser toget underveis med sang. Om ettermiddagen blir det lek og aktiviteter på skoleplassen, og vi gleder oss kanskje ekstra mye til talentkonkurransen. Det kom inn over 30 bidrag fra elevene fra 1. til 6. klasse. Vi måtte foreta en loddtrekning, slik at fjorten av bidragene deltar i konkurransen. En så stor interesse for å delta i talentkonkurransen viser jo at dette er en viktig tradisjon å ta med videre. Vi gleder oss veldig til 17. mai, og nå håper vi bare at værmeldingen holder stikk, sier Synneva Byrkjeland Grytås.

Her er Sy-Mortens Petter Smart-løsning

Han er kjent som deltaker i Symesterskapet på NRK og jobber til daglig som reklamefotograf. Nå kan Morten Wanvik også legge til oppfinner på CV-en.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten