fanaposten.no

Sebastian skal lokke turister til Bergen med timelapse

Sebastian Sletten Eides første timelapse-film tok Norge med storm. Nå er 22-åringen hentet inn for å vise byen fra sin aller beste side.

Nyheter · Publisert 15:43, 12 nov 2014

Husker du fanabuen som tok 90.000 stillbilder og satte dem sammen til en vakker video?

Saken er fortsatt den nest mest leste i Fanaposten.nos historie. Sebastians første tidskomprimerte video (timelapse) gikk som en farsott på nettet.

– Videoen ble først plukket opp av Fanaposten og BA, så ble jeg 
kontaktet av Vestlandsrevyen. De viste filmen, og jeg snakket litt om den i studio. Det førte til at Norge Rundt spurte om også de fikk lov til å sende den, forteller Sebastian.

Se timelapse og bilder øverst i saken!

Ble vist på Norge Rundt

Det fikk de. «Transformation» ble vist i et av NRKs mest sette programmer. Siden har det ballet på seg for 22-åringen fra Helldalsåsen.

Nå har han gjort sin store hobby om til en liten deltidsjobb.

– Jeg er blitt kontaktet av folk som vil at jeg skal lage ting for dem. Det er kjempegøy å tjene penger på det jeg synes er gøy. Jeg hadde tatt bilder i bergensområdet uansett, oppdragene er bare en bonus, sier Eide.

Han er inne i det siste året av 
bachelorstudiene i økonomi og 
administrasjon på Norges Handelshøyskole (NHH). Deretter venter masterstudier. Det er strålende å kombinere med å lage timelapse-filmer.

– Det er veldig mye teori på NHH. Mye lesing og arbeid. Det passer godt å kombinere studiene med hobbyen. I stedet for å sette meg i sofaen etter skolen, kommer jeg meg ut og får frisk luft, beveger meg og tar noen bilder, sier den talentfulle fanabuen.

Debutfilmen er sett 60.000 ganger på internett. Sebastian satte sammen 90.000 stillbilder til en drøyt fire minutter lang video. Han brukte to år på prosjektet.

– Det tar mye tid, og krever mange timer etterarbeid. Jeg undervurderer alltid hvor mye etterarbeid det blir, sier 22-åringen.

Laget film for NHH

For halvannet år siden spurte Norges Handelshøyskole (NHH) om han kunne tenke seg å lage en promovideo for skolen.

– Det var litt gjenbruk fra den første filmen, men det gikk i hvert fall 20.000 bilder med i prosjektet. Jeg brukte 150 arbeidstimer, men filmen tok ti måneder å lage. Det er ikke alltid været i Bergen spiller på lag, forteller Sebastian.

Promofilmen ble publisert på 
skolens nettside 5. mai i år. Den 
brukes blant annet når representanter fra skolen reiser rundt for å rekruttere nye studenter.

– Responsen har vært veldig god. Filmen er ikke sett like mange ganger som den første, naturlig nok. NHH-filmen er for spesielt interesserte, og sees av studenter, tidligere studenter og folk som vurderer å søke seg til skolen, sier Sebastian.

Filmen kan du se i videovinduet øverst i saken. Der kan du også se hans første film, og en rekke blinkskudd fra Bergen.

Avbrekk fra pensum

Promofilmen kombinerte fotografen med eksamenslesing.

– Jeg tok mange av bildene på skolen. Ble pensum litt tungt, var det bare å finne frem fotoutstyret, ta bilder i et par timer og så fortsette å lese igjen. Foto er en veldig avslappende måte å ta pause på, sier Eide.

Etter gjennombruddsfilmen har fotografen fått flere oppdrag. Han har fått fotooppdrag fra bedrifter som vil oppgradere nettsiden sin og bekjente som skal selge bolig. Han har også hjulpet masterstudenter ved Bergen Arkitektskole og studentforeningen på NHH. I fjor kjøpte han en drone, og tok flyfoto for et arkitektfirma.

Lager turistvideo

Nå er han også i gang med et nytt filmprosjekt. Denne gangen er det Replikk Media som ønsker fanabuens tjenester for å vise frem Bergen for turister.

– De skal gi ut en bok, en turist-guide for Vestlandet. I den forbindelse ønsker de at jeg skal lage en film for å promotere boken deres. Den har jeg begynt å jobbe med. Filmen skal være klar til april. Det er et veldig spennende og artig prosjekt hvor jeg har fått frie tøyler.

Det blir første gang han kombi-nerer stillbilder med film fra luften.

– Jeg har lært meg dette på egenhånd. Jeg gjør mitt beste, men skal ikke lure noen ved å garantere at de får akkurat det de har sett for seg. Det blir mye prøving og feiling, men så langt har det gått greit, sier fotografen beskjedent.

Sebastian Sletten Eide fra Helldalsåsen gjør suksess med tidskomprimerte videoer, såkalt timelapse. Foto: Kai Erspamer

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten