fanaposten.no

Se video og bilder: Endelig var vårmønstringen tilbake

Det er tre år siden sist bilfolket kunne vise frem sine stoltheter på Lagunen. - Det er godt å være tilbake, sier Carl Harbitz-Rasmussen.

Nyheter · Publisert 18:44, 26 mai 2022

Amerikanske doninger, veteranbiler, nyere sportsbiler, nostalgiske bobler og militærkjøretøyer. Vårmønstringen på Lagunen kommer med noe for enhver smak, og nå var det mange som syntes det var lenge siden sist.

- Det er utrolig godt å være tilbake, sier Carl Harbitz-Rasmussen, presseansvarlig for årets vårmønstring i regi av Motorklubbene i Bergen.

Det fotograferes, pekes og forklares på Lagunen-asfalten, mens mange fedre og noen mødre prøver å spre bilinteressen over på sine små håpefuille.

Amcar-utstlilingen vekker mye oppmerksomhet på Lagunen.

Lang historie

Harbitz-Rasmussen forteller at vårmønstringens historie går tilbake til før Lagunen ble etablert.

– Vi har vært her nesten like lenge som Lagunen har eksistert, men historien går enda lenger tilbake. Det startet på Ulvensletten noen år før det. Ingen vet akkurat når, men trolig var det rundt 1980, sier han.

Se hele intervjuet med vårmønstring-generalen under:

Mye for enhver smak

Allerede tidlig på dagen var det fullt av skuelystne på Lagunen, som ville bruke fridagen til å studere vakre, spesielle og historiske biler.

Særlig folksomt var det i amcar-avdelingen i starten. Idet Magnus Helland rygger inn sin Ford Pickup fra 1956 på parkeringsplassen stiger stemningen hos de nærmeste skuelystne.

Snart får vi vite at det egentlig var moren og faren som kjøpte den på en tur til California i 1987.

– Egentlig var vi ute etter en Thunderbird, men vi forelsket oss pladask i denne. Vi kjørte den tvers over USA, og fikk den shippet til Bergen for bare 5000, sier moren Turid, som tar imot sønnen på parkeringsplassen.

Snart ble bilinteressen overført til neste generasjon.

– I 2007 ble bilen totalrenovert, skrudd fra hverandre og sammen igjen del for del, sier Magnus, som var liten gutt den gang.

Bilinteressen ble med videre

På det tidspunktet var ungene Batman-frelste, og en snill far malte Batman-striper foran på bilen. De er stadig på.

Nå er han støtt og stadig ute for å vise frem den spesielle doningen.

- Nå har vi den bare for kos. Vi er ute og kjører et par ganger i uken. Det får mye oppmerksomhet, noe som er veldig gøy, sier Magnus.

Samarbeid på tvers

Motorklubbene i Bergen (MIB) samler et bredt utvalg foreninger, som driver med alt fra amcar, til nyttekjøretøy, sportsbiler, motorsykler og militærkjøretøy. Hvert år stiller frivillige fra de ulike klubbene opp for å gjennomføre mønstringen sammen.

- Dette er et eksempel på tverrorganisatorisk samarbeid i frivilligheten. Det er viktig og bør legges merke til. Det er en suksesshistorie som har vært lenge og er veldig demokratisk, smiler Harbitz-Rasmussen.

- Hvordan mener du at bilinteressen står seg i dagens samfunn?

- Jeg mener den står seg veldig bra. Bilen er jo på en måte "den brysomme kulturarven". Men 200 år med fossil fremdrift kan vi ikke feie under teppet. Det er det som har gjort Norge til den nasjonen det er i dag. Så må vi se fremover og tilpasse oss det som tvinger seg frem av nye krav. Men vi kan ikke la fortiden vår gå i glemmeboken, for vi må se bakover og lære, sier han.

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten