fanaposten.no

Se hva som ligger slengt ved Apeltunvatnet

En bossaksjon kan avdekke mye rart. Se hva som dukket opp da Tom Danielsen plukket boss ved Apeltunvatnet.

Nyheter · Publisert 08:29, 2 mai 2018

Torsdag 3. mai er det klart for ryddeaksjonen “Hele Norge rydder!” som Fanaposten oppfordrer alle i Bergen sør om å bli med på. Aksjonen skjer i samarbeid med “Hold Norge Rent” som samtidig arrangerer sin nasjonale strandryddeuke.

– Plast som slenges i naturen er ikke bare stygt å se på, men det inneholder også en del kjemikalier som skader dyr og fugleliv, sier Tom Danielsen fra Skjold.

Dildoer på avveie

Oppfordringen denne uken går ut på å rydde langs fortau, i nabolag, på turstier, i barnehager og rundt skoler. Og dersom man skulle ønske å rydde en strand, langs elver eller rundt vann, kan man også registrerer seg på holdnorgerent.no, slik som Tom Danielsen har gjort.

– Det er bare til å møte opp og bli med, oppfordrer han, som har laget en aksjon som er åpen for alle. Oppmøte er ved Lagunen bybanestopp klokken 14.00 på lørdag og søndag, og planen er å få ryddet ved Apeltunvatnet. Danielsen har vært hos BIR og fått fatt i strandryddesekker og avtalt henting av bosset, og han har også noen ekstra par hansker tilgjengelig hvis noen skulle mangle.

Danielsen tok Fanaposten med på en liten omvisning på det aktuelle området nå på søndag for å vise noe av det som skal plukkes opp under aksjonen til helgen. Vi ble mildt sagt overrasket over alt som lå og fløt i like ved vannkanten: Midt blant mengder av plastbiter, engangsemballasje, pappkrus, knuste flasker, snusbokser og annet rusk og rask ligger det til og med to dildoer fint nedpakket i en PC-bag!

– Det er ingen grenser for hva folk kaster fra seg, sier Danielsen og rister oppgitt på hodet.

Mange aksjoner

Det er ikke mange ukene siden Fanaposten intervjuet elever fra Steinerskolen på Skjold som var og plukket boss på det samme stedet som Danielsen har planlagt ryddeaksjon. De fant et berg av boss, og enda er det altså mer å ta av. Mye mer.

– Det er så utrolig mye unødvendig som slenges i naturen. Folk bør for eksempel bli flinkere til å bruke flergangskopper og flasker. Eller ta snusbokser som et eksempel: De som snuser går jo rundt med den i lommen. Hvorfor må den kastes i naturen når den er tom? Kan de ikke enkelt og greit ha den i lommen til de kommer til et bosspann? undrer Danielsen.

Det er vanskelig å fote seg ved Apeltunvatnet uten å tråkke på boss. Det som ser ut som en mosedekket stein, viser seg i realiteten å være en isoporplate som tydeligvis har lagt ute lenge.

– Vi har nok noen timers ryddearbeid foran oss ja, konstaterer intitiativtakeren.

Mange lokale aksjoner

På nettsiden holdnorgerent.no kan man enkelt skaffe seg oversikt over planlagte ryddeaksjoner som man kan bli med på. Man kan også opprette egne ryddeaksjoner. Geir Holen er en annen miljøbevisst fanabu som har har opprettet en aksjon der; på vegne av Nordåstræet nabolag.

– Dette er en god anledning til en felles ryddedugnad for hele området, sier Holen, som skal ut og rydde på torsdag.

– Vi kommer til å rydde i Breiviken også. Et par stykker har allerede meldt seg for å være med, men det er bare til å komme flere, legger han til. Oppmøte for denne aksjonen er klokken 16.45 ved Nordåstræet barnehage.

Tina Skudal, komunikasjonsrådgiver i BIR er imponert over hvor mange lag fra Fana og Ytrebygda som har meldt seg på aksjonen.

– Jeg tror at det allerede er nesten 75 påmeldte lag – helt fantastisk innsats! sier hun.

Midt blant mengder av plastbiter, engangsemballasje, pappkrus, knuste flasker, snusbokser og annet rusk og rask ligger det til og med to dildoer fint nedpakket.

Hold Fana og Ytrebygda rent!

Torsdag 3. mai oppfordrer vi alle bedrifter, idrettslag, foreninger, skoleklasser, barnehager og enkeltpersoner til å bli med på Hold Fana og Ytrebygda Rent. Sett av en time eller to denne dagen, og gå ut og rydd i nærmiljøet ditt.

Fanaposten har opprettet et arrangement på Facebook som heter "Hold Fana og Ytrebygda Rent". Der kan du melde din interesse, dele bilder og tips om boss og bossaksjoner. Følg lenken her.

BIR stiller med plasthansker og boss-sekker, og du kan også avtale henting av boss på forhånd ved å melde deg på https://bir.no/aktuelt/bli-med-paa-vaardugnad/

Åpner opp noen ferieland, og ønsker flere turister velkommen til Norge

Nå åpnes det opp for at nordmenn kan reise på ferie til en rekke land i Europa. Men husk at du kan havne i karantene på returen, hvis et land...

Glemmer vi fort?

Fredag kommer regjeringen med en oppdatert liste over reiseråd. Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hvilke land som har koronasmitten...

Trafikkplan setter sinnene i kok på Skjold: Vil ta friluftsområde til parkering

En plan om å stenge Skjoldstølen for biltrafikk og gjøre grøntområde til ny parkeringsplass, opprører nabolaget på Skjold.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten