fanaposten.no

Denne gjengen møtte opp på kort varsel for å si i fra hva de mener bør skje med Fana brannstasjon når den stenger dørene i 2023. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Samlet nærmiljø med bønn til kommunen: - La oss få bruke brannstasjonen!

Engasjementet for forsamlingshus i gamle Fana brannstasjon vokser. Nå ser også Arbeiderpartiet i Bergen ut til å være om bord. - Dette må vi bare få til, sier nestleder Terje Wanvik, som selv er fersk Paradis-beboer.

Nyheter · Publisert 19:00, 28 jun 2021

– Vi gikk rundt og banket på hos næringsdrivende for å fortelle om forslaget. Ikke en eneste var noe annet enn positiv, sier Silje Langvatn.

En gruppe på rundt 10 initiativrike Paradis-beboere står bak oppropet om å få kommunen til å gjøre Fana brannstasjon til et bygg som kommer nærmiljøet til gode. Hva det kan brukes til skal vi komme tilbake til litt senere i artikkelen. Her finnes det mange gode forslag.

Engasjementet bare øker

Fanaposten har i flere artikler fortalt om det stadig voksende engasjementet blant beboerne på Paradis, der blokkene spretter opp i stor fart og et helt nytt, urbant sted vokser frem.

Om to år tømmes verneverdige Fana brannstasjon for brannbiler, utstyr og folk. Kommunen jobber med planer for hva bygget skal brukes til etterpå. Nylig var reguleringsplanen «Fana brannstasjon og boligtun» ute på offentlig høring. Planen er å bygge kommunale boliger rett ved stasjonen, mens stasjonen skal bevares som et offentlig bygg.

FIKK DU MED DEG? Marmor herfra ble brukt ved det danske hoff. Nå sprenges det til småstein

En omfattende høringsuttalelse er nå sendt inn fra en nystartet aksjonsgruppe av naboer, med støtte fra et bredt utvalg av velforeninger i Paradis-området. Til støtte for initiativet er også en raskt voksende Facebook-gruppe med navnet «Fana brannstasjon - hva nå?».

Kravet deres er enkelt: Sikre Fana brannstasjon som et bygg for beboerne i nærområdet.

Men da et representantforslag om å utrede brannstasjonen som samfunnshus var oppe til behandling i bystyret nylig, ble det nedstemt med en stemmes overvekt. Byrådspartiene stemte imot. Årsak: Bygget bør være forbeholdt kommunens egne tjenester. Tanken er nemlig å bruke det som tilholdssted for Etat for utbygging.

Stor kampvilje

Det ser ikke ut har ikke lagt noen demper på kampviljen. Engasjementet blir tydelig når Fanaposten ber om å få ta et bilde av beboere ved brannstasjonen søndag kveld. Intet mindre enn 38 beboere møter frem for å vise sin støtte til saken.

Noen av de yngste deltakerne, Storm, Edvard, Elias, Mari, Anna og Agnes, har massevis av ideer til hva brannstasjonen kan bli til dersom kommunen lar nærområdet få bruke den.

– Bibliotek! kommer det fra Anna.

– Spillehall! sier Storm.

– Kafé. Noe som er sosialt og koselig! sier Agnes.

LES OGSÅ: Slik kan plastbroen på Paradis bli

Nabo Odd Kåre Stokkeland har laget en tegning med en visjon av en fremtidig nabolagskafé. Navnet på kafeen? «Flammen», selvfølgelig.

– Er ikke det artig vel? Et klokt hode kom opp med navnet. En idé kan være å gjøre garasjen om til kafé, festlokale. eller konsertlokale. Og dette er bare en liten del av bygget. Mulighetene er store for hva vi kan få plass til her, sier han.

Odd Kåre Stokkeland har tegnet sitt forslag til ny brannstasjon med samfunnshus. Nabolagskafeen "Flammen" kan bli sentral.

Ingen demper

Og nå har Paradis-beboerne skaffet seg flere mektige venner. Terje Wanvik er nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen og nytilflyttet Tveiterås-beboer. Han har med seg partikollegene Kathrine Dahle og Daniel Fanavoll (begge Fana AP), og Inge Degnepoll (Bergen Arbeidersamfunn).

Wanvik uttaler seg på vegne av Bergen Ap når han sier at han støtter initiativet.

– Jeg tror det er gode sjanser for å få dette til. Nå har det nettopp vært en høringsrunde. Vi har sikret at bygget beholdes i kommunal eie for å vurdere hva det brukes til. Vi ser at det ikke blir plass til noe dyrt kulturhus, men et bydelshus det trenger virkelig dette området, sier han, og legger til:

– Vi i byrådet snakker hele tiden om at vi skal fortette med kvalitet langs Bybanen. Dette bygget er kvalitet. Dette er noe vi bare må få til, sier han.

Det er andre toner enn det byrådet kom med i et svar på representantforslaget fra Høyre. I dette svaret beskriver byrådet store problemer med å gjøre det om til et samfunnshus. De mener også det er behov for å bruke det til kommunens egne tjenester. Forsamlingslokale mener de Paradis skole må huse.

Inge Degnepoll (Bergen arbeidersamfunn), Daniel Fanavoll, Kathrine Dahle (begge Fana AP) og Terje Wanvik (nestleder i Ap i Bergen) var alle til stede for å vise sin støtte til initiativet.

– Har dere ombestemt dere allerede, Terje Wanvik?

– Svaret til byrådet var litt avmålt, men representantforslaget kom før høringsfristen var gått ut. Så å vedta noe før folk hadde sagt sin mening, det ble litt feil. Men vi sier at bygget skal være i kommunalt eie, og at det skal vurdere det på selvstendig grunnlag som en kommunal eiendom. Jeg tror at denne type engasjement som vi ser her, kommer byrådet til å måtte lytte til, sier Wanvik og ser rundt på små og store naboer som har samlet seg for å vise sin støtte til initiativet.

Den harde kjerne

Firkløveret Synnøve Kåset, Astrid Håvik, Silje Langvatn og Sigrun Hjelle utgjør den harde kjerne av initiativtakere.

– Vi føler fryktelig på at det går veldig fort her på Paradis, men vi blir ikke kjent med folk. Felles for oss er at vi har flyttet til Paradis fra andre plasser, steder som har samfunnshus, grendahus eller ungdomshus. Her på Paradis mangler dette. Det spretter opp blokker overalt. Men det er ikke et eneste lokale der nabolaget kan samles, sier Silje Langvatn.

Viljen blant nye Paradis-beboere til å skape et godt miljø er i aller høyeste grad til stede. Men de trenger kommunens hjelp.

– Det vi trenger er et sted å kunne samles. Det som er viktig nå er å sikre at dette bygget, som er så sentralt, spesielt og synlig, og som har så mange muligheter med ulike rom og forskjellig bruk, slik at det kan fylles med liv på ettermiddags- og kveldstid, sier Astrid Håvik.

Her er kravene fra nærmiljøet på Paradis

Merknad 1: Paradis sentrum har et stort behov for sosiale møteplasser. Paradis skole har sprengt kapasitet på ettermiddag og kveld, og ingen egnede lokaler til for eksempel ungdomsklubb. Vi ber derfor kommunen om å utrede etterbruk av Fana brannstasjon som sosial møteplass/grendahus/forsamlingshus/aktivitetshus.

Merknad 2: Den massive utbyggingen og fortetningen på Paradis spiser også av offentlige uteplasser og friområder. Utredningen må også se på hvordan uteområdene bak brannstasjonen kan brukes som en aktivitetsplass og møteplass.

Merknad 3: Etablering av et boligtun med omsorgsboliger må kunne kombineres med, og ikke være til hinder for, en etterbruk av Fana Brannstasjon som sosial og inkluderende møteplass på Paradis.

Merknad 4: Prosessen for å avgjøre etterbruken for Fana Brannstasjon bør være offentlig. Lokalsamfunnet på Paradis må inkluderes i vurderinger og beslutninger om etterbruken.

​​​​​​​Merknad 5: Fagavdelingen har i sin innstilling utelukkende vurdert brannstasjonen som kontorbygg og parkering for Etat for bygg og eiendom, driftsenhet syd (EBE). Det er uheldig å bruke dette sentrale landemerket i Paradis sentrum til kontorbygg og 600 kvm til parkering for tjenestebiler. Dette er formål som ikke kommer beboere i området til gode, men snarere gir økt trafikk gjennom Paradis sentrum og lavere trafikksikkerhet i området rundt brannstasjonen. ​​​​​​​

Arbeidsledigheten øker - høyest i Bergen

Ved utgangen av juli er 9894 personer helt arbeidsledige i Vestland. Over halvparten av de ledige bor i Bergen.

62 nye smittede: Venter til neste uke med å avgjøre tiltak

Dersom smitten ikke avtar, anbefales kommunen å innføre tiltak.

Listhaug vil ha omkamp om Grimstadvegen

Sylvi Listhaug kom til Hammersland med løfter om å prioritere Grimstadvegen. - Politikerne har allerede gitt oss en omkamp. Vi kommer til å gi dem en...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten