fanaposten.no

Ashraf Aly, Christine Skjelvik Tvedt, Gisell Bjelkarøy og Iwona Zielinska ved Blomsterdalen apotek selger mye munnbind om dagen. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Salg av munnbind har tatt av i Blomsterdalen: - Husk å bruke det riktig

- Jeg regner med å gå tom i løpet av dagen, sier Christine Skjelvik Tvedt ved Blomsterdalen Apotek. Salget av munnbind har tatt seg kraftig opp de siste dagene.

Nyheter · Publisert 07:26, 6 aug 2020

Folkehelseinstituttet varsler at de vil komme med nye råd knyttet til munnbind og kollektivtransport. Samtidig har fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland (Sp), sagt at han ønsker et statlig påbud om munnbind i kollektivtrafikken.

Slike nyhetssaker merkes på Blomsterdalen apotek.

- Folk responderer umiddelbart når slike saker kommer i media, og vi merker at etterspørselen etter munnbind har økt, særlig de siste to dagene, sier Christine Skjjelvik Tvedt, daglig leder ved apoteket.

Beholdningen tømt

Onsdag regnet hun med å gå tom for munnbind.

- I dag har det vært veldig mange innom som skal ha dette. Vi selger nok flere hundre bare i dag. Vi merker at noe har endret seg. Vi kjøper inn munnbind i 50-pakker, og legger dem i poser på ti og ti, for i starten var det sånn at folk syntes en pakke på 50 var alt for mye. Nå spør folk om vi ikke har større pakker enn 50, sier hun.

Tilgangen på munnbind fra grossistene er god, legger hun til.

- Vi har nok lært litt fra den første runden av pandemien, og grossistene kjøper inn munnbind fra flere steder enn tidligere. Men blir det et påbud så vil nok etterspørselen gå i været igjen. Det er derfor en del vil være føre var og kjøpe inn nå. De har også munnbind andre steder enn apotekene, og det er også noen som lager sine egne masker, sier hun.

Solgt til flyreisende

Apoteket i Blomsterdalen har hatt omsetning på munnbind i flere måneder allerede. Som nærmeste apotek til flyplassen er det mange som har vært innom og kjøpt munnbind i forbindelse med flyreiser.

- Salget gjorde et hopp da SAS og senere Norwegian innførte påbud om munnbind, så mange av kundene våre var folk som skulle på reise. De siste dagene har det vært et nytt hopp etter at munnbind har blitt mer fremme i media. Folk er litt på alerten, og det er ofte folk kommer innom bare for å spørre om vi synes de bør kjøpe munnbind, sier hun.

Bruk det rett!

Skjelvik Tvedt har tidligere engasjert seg i debatten om smittevern i Fanaposten, og er opptatt av at folk fortsatt forholder seg til alle smittevernsrådene og at munnbind ikke blir et substitutt for andre råd.

- Smittevernsrådene fra Folkehelseinstituttet må fortsatt ligge langt fremme i pannebrasken. De må fortsatt ligge i bunn, og brukt rett kan et munnbind være et godt supplement, sier hun.

Ifølge FHI kan munnbind forebygge at du smitter andre, og kan redusere risikoen for at du blir smittet selv. Men dersom du bruker det feil, øker sjansen for at du kan bli smittet.

Når hun selger munnbind, gir Skjelvik Tvedt derfor med informasjon om hvordan de skal brukes rett.

- Det aller viktigste er å vaske hendene før du tar det på. Så er det viktig å ta på strikkene, og ikke på selve munnbindet. Så er det å passe på at alt virker tett og at også nesen er dekket. Når du tar det av skal du følge samme prosedyre, og avslutte med håndvask, sier hun.

Her er FHIs råd knyttet til munnbind:

• Bruk av munnbind og ansiktsmaske erstatter ikke andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på minst 1 meter.

• Dersom du benytter munnbind, anbefales medisinsk munnbind klasse I. Medisinsk munnbind klasse II eller IIR og åndedrettsvern bør forbeholdes helsetjenesten.

• Håndhygiene må gjennomføres før du tar på, og etter at du har tatt av eller berørt munnbindet eller ansiktsmasken.

• For at munnbindet og ansiktsmasken skal ha optimal effekt, må det sitte tett rundt hele omkretsen (munn, nese og hake) i hele perioden du bruker det. Ikke ha det nedenfor nesen eller på haken, eller flytt det opp og ned.

• Munnbind og ansiktsmaske har begrenset effekt og levetid, og må byttes med jevne mellomrom (når det er fuktig eller tilsølt eller du tar det av for å spise).

• Munnbind er til engangsbruk og skal ikke benyttes på nytt dersom en du tatt det av. Det skal kastes i en vanlig søppelkasse etter bruk.

• Ansiktsmasken skal ikke tas på igjen før den er vasket. Den kan vaskes med annet tøy på minst 60 grader.

• Munnbind og ansiktsmaske oppleves ofte som ubehagelig å ha på, og som regel vil personer som har munnbind/maske på over tid, hyppig berøre både det og ansiktet for øvrig. Unngå å berøre forsiden på munnbindet/ansiktsmasken og rengjør hendene dersom du gjør det. Unngå å berøre forsiden på munnbindet/ansiktsmasken og deretter øyne eller ansikt.

• Vis toleranse rundt munnbindbruk - både overfor de som bruker det og de som ikke gjør det.

Korrekt bruk av munnbind

Rengjør hendene før du tar på munnbind.

Pass på at munnbindet sitter tett inntil ansiktet og godt over nesen.

Bruk munnbind klasse I (klasse II skal forbeholdes helsetjenesten).

Bruk hvert munnbind bare én gang.

Bytt munnbind hvis det blir fuktig eller om du tar det av for å spise el.l.

Kast det brukte munnbindet i en søppelbøtte med én gang du tar det av.

Rengjør hendene etter at du har tatt av eller berørt munnbinde

Kraftig vind i vente på torsdag

- Det er all grunn til å sikre løse gjenstander, råder politiet.

Ti nye smittede i Bergen, og pandemien er trolig økende nasjonalt

R-tallet viser at epidemien nasjonalt sannsynligvis er økende, melder FHI.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten