fanaposten.no

Rystet over islamhets i postkassen

Naboer på Titlestad reagerer på at "Stopp Islamiseringen av Norge" la flyers i postkassen som blant annet viser en halshugging.

Nyheter · Publisert 18:14, 13 sep 2018

Stine Haugseng Smebye fikk sjokk da hun plukket opp en flyer fra postkassen sin på Søre Titlestad torsdag.

Folderen er laget av gruppen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN). På forsiden ser man en tegning som illustrerer en halshugging. Over står tittelen: "Norge trues av fredens religion".

Slik ser forsiden ut på brosjyrene som SIAN har lagt ut i postkasser til folk i Titlestad-området. Foto: Privat

I brosjyren advares det mot "islams mørkemenn". Det hevdes at "muslimer ønsker å utslette vår vestlige sivilisasjon og erstatte den med sin barbariske og tilbakestående ørkenkult".

Rystende og absurd

Smebye forteller at flere har reagert kraftig etter å ha sett innholdet.

– Jeg synes det er rystende å få slikt i postkassen. Folderen er absurd. Det er ille å tenke på at noen fra SIAN har vært her på Titlestad og sluppet dette i postkassene våre. Dette i et område der det stort sett bor barnefamilier. Hva tenker en 9-10-åring som leser noe slikt? sier Smeby.

Smebye reagerer på at gruppen bruker slike metoder for å nå frem. .

– Vi har aldri opplevd noe slikt før. Jeg tenker at en ting er at en slik gruppe står på stand i byen. Da kan man selv velge å unngå dem. Når de gjør det på denne måten, får man det mitt i fleisen, og det er veldig drøyt innhold, sier hun

Sian svarer

Stop islamiseringen av Norge (SIAN) er en gruppe som beskriver seg selv som anti-islamsk. Foreningen har 8.400 følgere på Facebook. Gruppen har nylig arrangert markeringer flere steder i landet, noe som har ført til mot-demonstrasjoner mot rasisme og islamhets.

Fanaposten kontakter leder i SIAN, Stig Andersen for en kommentar. Først er han usikker på om det er organisasjonen som står bak flyeren som er delt ut på Titlestad.

– Bilder av halshugging er ikke noe vi vanligvis har på vårt materiell, sier Andersen, før vi presiserer at det er snakk om en tegning.

– Det kan nok stemme. Vi har forbydd ekte bilder med blod og halshugging, men en tegning er noe annet. Vi har 8-9 ulike varianter, og en del av dem synes nok noen er litt drøye, sier han.

– Forstår dere at folk som får slik i postkassen reagerer og synes det er drøyt?

– At folk synes det er ekstremt er bare et bevis på at de ikke har peiling på hva islam er. Det eneste vi kommer med er fakta fra koranen. Hele feilen med debatten i Norge er man ikke skal krenke, man skal være så myk, men da kommer man ingen vei. Da blir det bare status quo, sier han.

At brosjyrer med bilder av halshugginger ikke har noe å gjøre i et boligstrøk med barnefamilier, er han heller ikke enig i.

– Dette er et ganske lite bilde, som vi mener må være greit. Det blir helt håpløst å ta hensyn til det, sier han.

- Ikke ulovlig

Politiet fikk torsdag en henvendelse om saken fra en nabo. Det foreligger foreløpig ikke noen anmeldelse, sier seksjonsleder Christine Pettersen, som understreker at det ikke er forbudt å dele ut flyers.

– SIAN er en lovlig organisasjon, og det er ikke forbudt å legge flyers i postkassen. Ytringsfriheten står sterkt her i landet, men dersom noen føler seg krenket og det kommer en anmeldelse, så må det vurderes om innholdet kan komme inn under straffelovens paragraf om hatefulle ytringer, sier hun.

Det er ille å tenke på at noen fra SIAN har vært her på Titlestad og sluppet dette i postkassene

Høyre vil ha sommerskole

– Høyre vil ha skole i sommerferien, sier byråds- lederkandidat Harald Victor Hove (H). Sommerskolen skal være kommunalt finansiert og et frivillig...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten