fanaposten.no

Martin Hindenes og Rune Jensen har selv Asperger. De har brukt det siste året på å lage en skreddersydd app for andre med diagnosen. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Rune og Martin knakk app-koden

PARADIS/STORBOTN: I 2012 lanserte Statped egen iPhone-app for folk med blant annet Asperger. Hva var vel bedre enn å sette to karer med Asperger syndrom på saken da en Android-versjon skulle utvikles?

Nyheter · Publisert 11:39, 3 jan 2014

De to unge dataprogrammererne Rune Kvammen Jensen og Martin Hindenes har klart det Statpeds (Statlig pedagogisk tjeneste) egne datakonsulenter ikke klarte. De fant ut hvordan appen «Mine sirkler» kunne gjøres enda mer logisk og brukervennlig.

I ett år har de de sittet og utviklet Android-versjonen av verdensnyheten som Statped på Paradis lanserte i 2012. Bak hver sin dataskjerm har de to unge dataekspertene bygget opp Google-varianten av appen.

Resultatet overgikk fantasien til opphavskvinnen Ellen Kleven fra Statped.

– Jeg må få lov å skryte av dem. I løpet av denne tiden har de klart ting Apple-programmererne prøvde på men aldri klarte. De skjønte hva jeg ville ha, og så gjorde de det. Resultatet er meget elegant og jeg er meget stolt av dem, skryter Kleven.

Kart for autister

«Mine sirkler» er løypekart for folk som strever med sosiale sammenhenger. Folk med Asperger syndrom og ulike grader av autisme er den viktigste målgruppen. Appen forteller hva som er passende oppførsel i ulike situasjoner og hva en bør passe seg for, for eksempel alene, med familien, på jobb og med bekjente.

Brukergruppen spenner fra folk med lett utviklingshemming til folk med gode evner. Et fellestrekk er at de har behov for hjelp til å holde orden på sosiale situasjoner. Med «Mine sirkler» kan telefonen for eksempel minne dem på at «bekjente er folk som vet om hverandre, de hilser, slår av en prat når det passer, men ikke alltid.» Ting som virker opplagt for de fleste, kan fremstå som kaos: 

– Noen kan skru fra hverandre og sette sammen en datamaskin så tidlig som i femårsalderen, mens de som voksne kan synes det er uoverkommelig å ta bussen alene. Mange føler seg fremmede i verden. Noen ser på seg selv som antropologer fra mars, de vet ikke hvordan de skal opptre i sosiale sammenhenger, sa Kleven til Fanaposten da appen ble lansert i 2012.

Metoden ble utviklet sammen med Tone Rugset, mor til  en jente med Asperger. Hun brukte små bøker med forklaringer og løsninger. Det ble forløperen til dagens mobil-app.  

– Jeg syntes ikke man skal nedverdige voksne mennesker til å si at du må ha en bok på lommen med huskeregler. Har man alt dette på telefonen, så vil man ikke skille seg ut. Det blir ikke stigmatiserende, sier Kleven.

Intuitiv app

De to programmererne Jensen og Hindenes har begge Asperger syndrom. Ved A2G/iCreo i Åsane får de både utdannelse innen i softwaretesting og trening i arbeidslivskompetanse. De er deltakere på prosjektet Molas, et samarbeid mellom Nav og A2G. Arbeidstreningen består av å programmere og teste programvare for ulike kunder. Så langt er blant andre Statoil, Helse Bergen og Statped på kundelisten. Blant oppdragene de har utført så langt, er feilsøking av Statoils største applikasjon for drilling og boring. De to karene er ettertraktet arbeidskraft, og er allerede ute i praksis i den ordinære IT-bransjen.  

Arbeidet med å utvikle Android-versjonen av «Mine sirkler» satte de to dyktige datafolkene på nye prøver.

– Da vi fikk dette oppdraget måtte vi lære oss å programmere for Android. Det er veldig mye å sette seg inn i, så det tok en del tid å finne ut hvordan vi skulle gjøre ting, forteller Jensen.

Jobben deres består i å sette kravene fra kunden ut i livet ved hjelp av dataprogrammering. Sammen med arbeidsleder Salma Khalkhal diskuterer de hvordan ønskene til kundene kan løses i praksis. Så gjør Hindenes og Jensen jobben med å konvertere det til et for mange uforståelig dataspråk.

– Vi er fornøyd med resultatet. Appen er intuitiv, enkel å forstå. Det er enkelt å legge inn ting og å navigere, legger Hindenes til. 

Jo enklere, jo bedre

I spesialpedagog-app-verden er det viktig med apper som er enkle å bruke. Ellen Kleven så at det var forbedringspotensial fra iPhone-appen som ble lansert i 2012. Dessuten burde ikke en statlig organisasjon som Statped være bekjent av å bare ha et tilbud til Apple-brukere. Slik endte hun opp med å kontakte datafolkene hos A2G.   

– Vi kunne ikke si til folk at er du ikke Apple-bruker, så kan du ikke få «Mine sirkler». Derfor måtte vi få på plass en Android-versjon, og nå kan vi slå fast at den har blitt enda bedre. Det var en logisk brist i Apple-utgaven. Disse to har knekt koden. De er rett og slett utrolig dyktige, sier Kleven og forklarer hva som er den store forskjellen: 

– Når du klikker på sirkelikonet i Apple-versjonen, kommer du inn på en liste over de ulike sosiale arenaene. I Android-versjonen har de to programmererne klart å ta vare på sirkelen ved at man får opp et utsnitt av den. For de som bruker appen blir det mer visuelt og korrekt, sier hun.

Buss mot bil i Grimesvingene

En buss og en personbil har kollidert i Grimesvingene. En person lettere skadet.

Disse bedriftene vil hun ha vekk fra Rådalen

Flere Rådalen-bedrifter ligger på en tomt eid av Stend VGS. Området er egentlig tiltenkt landbruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten