fanaposten.no

Folk venter i kø ved Apotek1 på Lagunen. Inne i lokalet er det nå maks tillatt med syv kunder om gangen. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Risikerer å måtte stenge: - Derfor gjør vi alt for å unngå smitte

Apotek-sjefen med klar oppfordring: - Er du syk eller sitter i karantene skal du ikke komme til apoteket.

Nyheter · Publisert 10:42, 18 mar 2020

Apotek1 innførte fra og med mandag ytterligere tiltak for å hindre smitte på sine apoteker. Først og fremst ved å begrense antallet kunder som er i lokalet. Samtidig oppfordres det til å vente med apotekbesøket dersom du kan la være.

Folk som sitter i karantene frarådes sterkt å oppsøke apoteket. Oppfordringen, som blir delt via Lagunens Facebook-side, er klar:

"Har du nok medisiner og apotekvarer hjemme, anbefaler vi at du utsetter apotekbesøket til når du trenger det. Er du syk eller sitter i hjemmekarantene? Da skal du ikke komme til apoteket".

Strenge tiltak

Utenfor Apotek1 på Lagunen ble folk tirsdag henvist til å stille seg i kø foran inngangen. Sperrebånd og merker på gulvet viser folk hvor de skal stå - med minimum en meters mellomrom.

En ansatt står ved inngangen og passer på at maks syv personer befinner seg i apoteket samtidig. Først når noen går ut, får neste kunde slippe inn. Alle blir minnet på at de må sprite hendende før de entrer lokalet.

- Nå begrenser vi antall kunder slik at vi sikrer at det skal være en meter mellom de som er i lokalet. Våre ansatte er helsepersonell, og da er det viktig at vi gjør det vi kan for å unngå at de blir smittet. Samtidig har vi mange kunder som er i risikogrupper som er ekstra utsatt, og det vil være veldig ugreit om det oppstår smitte mellom kundene i apoteket eller mellom ansatte og kundene, sier Hans Olav Monsen-Neteland, regiondirektør i Apotek1.

LES OGSÅ: FHIs råd om sosial distansering per 16.3.2020.

Store konsekvenser

Ved skrankene på Apotek1 er signeringspaddene nå fjernet, og kontantbetaling frarådes. Fysisk kontakt med gjenstander skal være på et minimum.

Monsen-Neteland er klar på at konsekvensene er store dersom smitte skulle bryte ut der folk henter medisinene sine.

- Vi er bekymret for smitte på eget personell, for med en gang vi får påvist et korona-tilfelle vil vi måtte stenge ned apoteket, så må lokalet vaskes ned og vi må få inn nye til å bemanne apoteket, siden de ansatte da må i karantene. Det sier seg selv at det blir veldig vanskelig. Det har potensielt store konsekvenser om mange apoteker må stenge, sier han.

Så langt har det ikke skjedd, men Monsen-Neteland forventer nærmest at slike situasjoner vil oppstå fremover.

- Jeg vil nesten tro at vi vil komme i en situasjon der vi får smitte og må stenge noen av våre apotek. Men enn så lenge håper vi at tiltakene for å hindre smitte virker. Våre ansatte er veldig drillet i dette, og har gode rutiner som vi følger. Vi opplever at folk har veldig stor forståelse for tiltakene vi gjør, og oppfører seg veldig fint. Selv torsdag og fredag i forrige uke, da det var veldig mye folk i apoteket, opplevde vi at det var god stemning og lite problemer, sier han.

Spre trygghet

På Blomsterdalen Apotek er apoteker og daglig leder Christine Skjelvik Tvedt og hennes syv ansatte opptatt av å spre trygghet til folk i en vanskelig tid.

- Vi er her for folk. Vi ønsker å formidle at folk skal kunne komme til oss og få hjelp i en vanskelig tid, sier hun.

Det må selvfølgelig skje med gode tiltak for å hindre smitte, og er du i karantene så skal apotekbesøk unngås hvis mulig, også i Blomsterdalen. Også her praktiseres en meter mellom personene som er i apoteket, men det er foreløpig ikke satt begresninger ved inngangen.

Skjelvik Tvedt understreker viktigheten av god håndvask og å holde avstand.

- Vi som jobber på apotek er i førstelinjen, og vi har sårbare grupper som kommer til oss. Så at vi holder oss smittefri er kjempeviktig, for et smittetilfelle på apoteket gjør at vi må drastisk innskrenke vår virksomhet. Jeg er stolt av hvordan kundene våre har tatt dette, det er en gjensidig forståelse mellom oss og kundene om at "dette fikser vi", sier hun.

De syv ansatte har hatt veldig travle dager den siste uken, men i går, tirsdag, avtok det litt.

- Vi tar oss tid til å snakke med folk innimellom kjøpene, og det tror vi er viktig i denne krisen. Det er også viktig å få frem at dersom folk følger rådene - altså vasker hender, hoster i albuekroken og holder god avstand - så er det en stor sjanse for at det går veldig bra, avslutter hun.

Nesttun-eid selskap hjelper newyorkere under pandemien

Donald Trump har sendt det militære hospitalskipet USNS Comfort til New York for å hjelpe med koranepidemien. Plasthallene ombord er levert av...

Jan har permittert moren og sønnen: Driver torget mutters alene

Familiebedriften på torget er "still going strong". Torghandler Jan Monsen merker at mange vil sende blomster om dagen.

Byrådet legger frem tiltakspakke for næringslivet

Byrådet legger frem en egen tiltakspakke som skal hjelpe næringslivet i Bergen i koronakrisen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten