fanaposten.no

Reidar Staalesen er rasende over videoer han får som viser båtførere som bevisst prøver å treffe ærfuglflokken på Nordåsvatnet. Bak ham har et svanepar tatt oppstilling.

– Råkjørere skremmer vannet av den truede ærfuglen

Nordåsvatnet har de siste årene fått en stor bestand av den rødlistede ærfuglen. Men råkjøring skremmer den. - Noen går bevisst inn for å plage fuglene, og selv Forsvaret viser null respekt for fartsgrensen, raser Reidar Staalesen.

Nyheter · Publisert 16:11, 20 mai 2020

Politikeren og læreren på Steinerskolen har et nært forhold til Nordåsvatnet, og har jobbet mye sammen med elevene sine med å gjenreise sjøørretstammen som går opp i Apeltunvassdraget.

De siste årene har han og flere andre observert en stor ærfuglflokk som har slått seg ned i vannet. I Skjoldabukta og Marmorøyene har noen entusiastiske fuglevenner bygget egne fuglekasser til ærfuglen, som blant annet livnærer seg på blåskjell som den finner i rikt monn visse steder i vannet.

Ærfuglen er en truet art, men nå truer råkjøring med å skremme hele bestanden vekk, frykter Staalesen.

– Problemet er at folk ikke respekterer fartsgrensen for båt. Det er fem knop i ytre deler og ni knop i indre deler av bassenget, men vi ser båter som raser rundt i 50-60 knop! sier han.

Men det er faktisk ikke det verste:

– I tillegg til at den generelle farten er for høy, mottar jeg obsevasjoner, bilder og videoer av båter som kjører rett inn i ærfugl-flokken med full pinne, for så å vente til flokken har lagt seg på vannet igjen. De gjør det bevisst! Så kjører de inn i den nok en gang, sier Staalesen.

Du kan se ett eksempel i denne videoen:

Viktig naturressurs

Fuglene blir skremt og stresset. Staalesen frykter at hele flokken snart må ut på leting etter et nytt hekkeområde på grunn av at noen båtførere ser ut til å bevisst gå inn for å plage dem.

– Det er helt hårreisende oppførsel. Jeg håper nesten at dette er ungdom som ikke vet bedre, og at det ikke er folk som bevisst prøver å ødelegge for denne fuglen. Men samtidig vet jeg at det er menn i alderen 30-40 år som gjerne er regnet som verstingene på sjøen, sier Staalesen, og minner om hvor verdifullt dyrelivet i Nordåsvatnet er.

– Vannet er allment tilgjengelig, men samtidig en vanvittig viktig naturressurs med både fugl og fisk. Reglene er laget for at alle skal trives på vannet, men når du har folk som målrettet går inn for å ødelegge, så er det fortvilende, sier han.

En stor flokk med ærfugl har slått seg ned i Nordåsvatnet. Foto: Kai Grieg

Fem rødlistearter

Nylig ble det opprettet en egen Facebook-side - «Dyre- og fiskelivet i Nordåsvatnet» - der folk kan dele bilder av ulike arter som finnes i og rundt vannet. Ifølge Staalesen er fem rødlistede fuglearter observert her. I tillegg til ærfuglen er stær, fiskemåke, makrellterne og hønsehauk dokumentert ved vannet.

– Det er unikt at du midt i en by har et så stort område med et så rikt artsmangfold som Nordåsvatnet er. Øyene gir plasser der fuglene får være i fred, og vannet har samtidig god kvalitet. Du har et veldig rikt fiskeliv, og også oter er observert her. Men det er utrolig viktig å ta vare på dette, sier han.

En militærbåt overholder ikke fartsgrensen på Nordåsvatnet. Reidar Staalesen er provosert over fartsnivået blant båtfolket. Foto: Privat

Mangler forståelse

Problemet er at folk mangler forståelse for at det er lav fartsgrense, mener han. Han ble ekstra provosert over et militærfartøy som nylig ble avfotografert mens det kjørte i full fart på vannet.

Tipseren som sendte bildet, anslår at militærbåten holdt rundt 30 knop i ni-knop-sonen ved Bønesholmen.

– Når selv Forsvaret ikke er i nærheten av å overholde fartsgrensen, så blir man litt oppgitt og matt, sier Staalesen.

Selv prøver han å gripe fatt i båtførere som har kjørt for fort på vannet. Men han opplever at båtførere han snakker med ofte ikke bryr seg om å holde fartsgrensen.

– De ser ikke ut til å bry seg selv om de får beskjed. De viser ingen respekt for at det ikke skal være høy fart ute i bassenget. Jeg har blitt spurt om det er noe vi kan gjøre politisk for å sette en stopper for dette. Dette er jo først og fremst en politisak. Men politiet har i liten grad hatt ressurser til å følge opp den uvettige kjøringen.

Fanaposten har foreløpig ikke lyktes å få politiet til å kommentere denne saken.

Fanaposten har bedt kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret Torill Herland om en kommentar på hvorfor militærbåten brøt fartsgrensen ved Bønesholmen. Hun har ikke klart å oppdrive et svar i sin egen organisasjon, men vil komme tilbake med det.

- Alle må bidra til mindre trengsel i kollektivtrafikken

Importsmitte og oppstart av studier og jobb etter sommerferien bekymrer Roger Valhammer.

Ingen åpning for bredden

Det blir ikke åpnet for breddeidrett for voksne fra 1. september.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten