fanaposten.no

Peder (19) vil bli romforsker

– Jeg vil bli forsker, og jeg vil forske på verdensrommet, sier Peder Fossdal fra Sandsli.

Nyheter · Publisert 11:10, 16 apr 2017

Derfor tar han tredjeåret på videregående på romteknologilinja på Andøya, 160 mil hjemmefra.

– Jeg har vært interessert i verdensrommet så lenge jeg kan huske. Jeg har lenge hatt lyst på en utdannelse innenfor romteknologi og verdensrommet, og jeg bestemte meg for romteknologilinja allerede i niende klasse, sier Peder Fossdal.

Han beskriver verdensrommet som et stort område innenfor forskning, og et område vi vet minst om. Derfor er det veldig spennende.

Universet

Men det er ikke første gang han flytter hjemmefra for å fordype seg i teknologi. Andreåret på videregående skole var han for det meste i Tyskland.

– Askøy videregående skole har tilbudet om å gå sju av de ti månedene vg 2 dataelektronikk i Tyskland. Et land med et stort og godt arbeidsmiljø innenfor elektrofag, og jeg vet at mange bedrifter sender sine ansatte til Tyskland for å lære, sier han.

På Andøya lærer han hvordan universet oppfører seg, og menneskets forhold til universet, og hvordan man kan finne ut mer ved å skyte opp raketter.

I USA nå

På Andøy Space Center, der elevene er en dag i uka, driver de mye internasjonal forskning som Peder Fossdal synes er kjempespennende å følge med på.

I disse dager er han i USA sammen med de ande rundt 30 elevene. Der besøker de romfartsdestinasjoner og museer. Der blir han oppdatert innenfor den forskningen om han selv håper å bli en del av som arbeidstaker om noen år.

Hittil i år har elevene holdt mye på med å bygge nyttelasten til en rakett. Raketten skal skytes opp fra Andøya Space Center i mai, og elevene skal selvfølgelig være med på det. Dette er en forskningsrakett som skal drive målinger, bli forklart baneberegningen, finne ut hvor den skal lande.

I verdensrommet

Peder Fossdal er ikke i tvil om hva han skal bli når han blir stor. Han skal bli romforsker. Han vil være med på å utvikle teknologien innenfor raketter og rakettmotorer.

– Hva med astronaut, hadde ikke det vært spennende?

– Det virker spennende, men jeg har mer lyst til å sørge for at astronauten kommer seg til Mars eller lengre ut i verdensrommet enn å være astronaut selv. Men hvis mitt arbeid med dette kan føre til at jeg en gang kan komme opp i verdensrommet, så hadde jeg sett på det som et stort pluss.

19-åringen fra Sandsli hadde aldri vært i Nord-Norge før han flyttet til Andøya sist høst. Han synes mørketiden er spennende, og i vinter gikk det helt greit å ikke se solen på to-tre måneder.

– Det var bekmørkt ute da vi gikk til skolen og bekmørkt da vi gikk hjem. Det var en opplevelse, sier Fana-gutten.

Savner byen

Han synes også det går fint å bo langt hjemmefra, men så har han jo allerede prøvd det samme sju måneder i Tyskland.

– Men jeg kjenner at jeg har lyst å dra hjem mot slutten av skoleåret. Jeg savner venner og familie, og jeg savner å bo sju minutter fra en større by med mange tilbud. Her blir det mest skole og lekser og hybel, sier Peder Fossdal.

De to neste årene har han tenkt seg i militæret på Håkonsvern. Der driver de ikke med romteknologi, men han tror han kan få jobbe med kommunikasjonsutstyr og elektronikk som ligner.

Gir store muligheter

Hugo Larsen flyttet hjem til Andøya og bygde opp romteknologilinja på slutten av 80-tallet. Den har tre klasser med 12 elever i hver.

- Denne linjen gir alle muligheter for å gå videre på høgskole og universitet. Noen har gått videre på romteknologi på Høgskolen i Narvik, sier Larsen.

Noen har gått videre innenfor samme fagområde i Wales, i England, i Japan og noen i USA. De utdanner seg ikke nødvendigvis mot romfart, men for eksempelvis mot oljeindustrien eller annen industri.

Han beskriver linja som krevende, men at man oppnår to år på ett år. Tidvis samles de for å jobbe på søndager, men elevene ønsker det. Flere ganger har denne linja vært den med flest 6’ere blant elevene.

Andøya Space Center

Andøya Space Center, tidligere Andøya Rakettskytefelt, er et senter for oppskyting av forskningsraketter og slipp av vitenskapelige ballonger. De er lokalisert i Oksebåsen på Andøya, som ligger 5 km sørvest for Andenes.

Anlegget er også utstyrt med en rekke bakkeinstrumenter som benyttes i utforskningen av det nære verdensrom. Det fokuseres særlig på den polare atmosfæren i høydeområdet mellom 70 og 2000 kilometer.

Andøya Space Center er en av Nord-Norges mest høyteknologiske bedrifter og har 70 ansatte.

Den første raketten, Ferdinand 1, ble skutt opp 18. august 1962, og ved 50-årsjubileet i 2012 var det sendt opp mer enn 1000 raketter fra Andøya Rakettskytefelt.

De har et utstrakt samarbeid med en rekke internasjonale forskningsmiljøer, og siden 1962 har mer enn 100 universiteter og forskningsinstitutter fra hele verden benyttet seg av anleggets tjenester.

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten