fanaposten.no

På café med de firbente

Hver onsdag holder Marit Øvredal Viken og Eirin Rygg Veseth åpen hundecafé for hunder og eiere. – Dette er høydepunktet i uken, sier Elin Bjordal.

Nyheter · Publisert 11:26, 5 aug 2017

I en luftegård på Stend er det fullt liv. Store og små i ulike raser løper de om en annen og leker. Grillen er tent og kjeks, kaker, kaffe og saft satt frem til alle eierne. Det er onsdag og hundecaféen har åpnet.

— Vi startet vel opp i desember. Ideen kom av at vi visste at det var få sosiale hundetilbud, og det ønsket vi å gjøre noe med, sier Eirin Rygg Veseth.

En gammel idé

Sammen med venninnen Marte Øvredal Viken gikk hun på hundelinjen på Stend, hvor de hadde et tilsvarende opplegg som prosjekt på skolen. Nå har de tatt fatt på prosjektet igjen, og bygget videre på det.

— Hunder trenger å sosialiseres under trygge forhold. Det er ikke så mange steder dette er mulig. Går man i en vanlig luftegård finnes det ingen regler, og små hunder blir ofte redd for de store. Der er det heller ingen system på hvilke hunder som går overens, og det er ikke alltid det fungrer å sosialisere hundene på denne måten, sier Rygg Veseth.

Til vanlig er de to hundetrenere. De har alt fra valpekurs, kurs for hunder og barn og kurs i hverdagslydighet, i tillegg til hundecaféen. Rygg Veseth har også master i psykologi og studerer nå pedagogikk.

— En gang i fremtiden er det å ha en hundeskole drømmen. Vi har alltid selv vært aktive innen hundemiljøet, og det er kjekt å se at hundecaféen har blitt så populær. Det kommer folk både fra Åsane, Sotra og Askøy i tillegg til de i Fana. Kjerstin Klepsvik Vinsjansen som
driver «Pets in Progress» holder også av og til faglige foredrag for de på Hundecafeen. Vi har fått mye god respons, og det setter vi pris på, sier hundetreneren.

Føler seg trygge

Blant dem som tar turen fast hver onsdag er Elin Bjordal og hennes datter Cecilie Elise Bjordal.

— Hunden min Ella gikk ikke så godt overens med andre hunder før. Derfor gruet jeg meg ganske mye første gangen jeg skulle komme hit. Jeg var redd det ikke kom til å gå så bra. Det gjorde det ikke heller. Men jeg prøve igjen gangen etter, og da var det akkurat som om noe løsnet, forteller Elin Bjordal.

— Hunden er en helt annen hund etter vi begynte å komme hit, istemmer Cecilie Elise Bjordal.

Det er rutiner for hvordan hundene skal sosialiseres. De som har vært på hundecaféen lenge blir plassert ute i begynnelsen. Her vet både eierne og hundetrenerene hvem som går overens. Inne får de helt nye starte med å leke og bli kjent, under kontrollerte forhold.

— Det er så kjekt at de får sosialisere seg under disse trygge forholdene. Jeg har ofte prøvd meg på andre luftegårder i Bergen. Men vi må bare gå igjen med en gang. Hunden min er liten og hun blir fort redd store hunder hun ikke kjenner, sier Sunniva Ervik Mjønes som har hunden Elvis.

En god gjeng

Men det er ikke bare hundene som får sosialisere seg på hundecaféen.

— Det er kjempekjekt for oss eiere også. Vi kjente hverandre ikke fra før, men nå er vi en god gjeng som kommer her hver onsdag. Det er så koselig. Vi har fått mange nye venner alle sammen. Jeg tror jeg har fått 60 nye venner på facebook etter at jeg begynte å komme hit, sier Ervik Mjønes.

Og iveren er stor blant hundene når de vet de skal på hundecafé,

— Elvis begynner å ule med en gang vi går på bussen på Lagunen og begynner å kjøre mot Stend. Han hyler hele veien, for han gleder seg så voldsomt, forteller Ervik Mjønes.

— Polo går rett inn i buret og gjør seg klar i det jeg nevner ordet hundecafé, sier Tone Ihlen-Hansen.

Buss mot bil i Grimesvingene

En buss og en personbil har kollidert i Grimesvingene. En person lettere skadet.

Disse bedriftene vil hun ha vekk fra Rådalen

Flere Rådalen-bedrifter ligger på en tomt eid av Stend VGS. Området er egentlig tiltenkt landbruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten