fanaposten.no

Over 2000 personer i området fra Fana til Krokeide har fått råd om å koke vannet etter et vannledningsbrudd fredag. Foto: Ståle Melhus

Over 2000 i Fana må koke vannet

Et vannledningsbrudd kan ha påvirket vannkvaliteten på Fana og Krokeide, og Bergen kommune råder inntil videre alle i området til å koke vannet.

Nyheter · Publisert 15:20, 19 nov 2021

Bergen kommunes vaktsentral sendte fredag ut varsel til innbyggere i området fra Fana og ut til Krokeide. Varselet skal ha gått ut til over 2000 peroner.

Her kan du se hvilket område som er omfattet av kokevarselet.

Gammel ledning

Bruddet i vannledningen har skjedd ved Fanavollen, ikke langt fra Coop Extra.

– Vannledningsbruddet ble oppdaget ved 01-tiden natt til fredag. Det er snakk om en eldre vannledning fra 1960-tallet, og bruddet er ganske stort. Vi klarte å påvise hvor bruddet var ved 04-tiden fredag morgen, og sendte ut kokevarsel i morges til innbyggerne. Kokevarselet gikk ut til ganske mange for å være føre var. Ved trykkfall kan det komme forurensing inn i ledningen, og vi vil sikre oss at folk som fremdeles har vann ikke drikker dette uten å koke det først, sier vaktleder hos Bergen vann, Sandra Mc Carley.

Graver opp Krokeidevegen

Deler av fylkesvei 546 Krokeideveien må graves opp for å vurdere skadene og hvordan det skal ordnes. Det blir manuell dirigering forbi anleggsarbeidet.

– De er i gang med gravearbeidene, og fredag ettermiddag er det akkurat kommet ned til ledningen. Hvor lang tid arbeidet med å reparere vannledningen vil ta, er litt vanskelig å si. Det avhenger av hvor mye ledning som må skiftes. Vi kommer til å jobbe døgnet rundt for å fikse dette. Vi vil bare bytte så mye ledning vi er nødt til for at folk skal få vannet tilbake, sier Mc Carley.

La vannet renne

På grunn av et brudd i vannledningen kan vannforsyningen i området kan være utstabil eller borte, og vannet kan være misfarget med brun eller gul farge når det kommer tilbake. Kommunen anbefaler å skylle godt ut med kaldtvannskranen på det laveste punktet i huset når vannet er tilbake. På den måten får en skylt ut misfargingen før det kommer inn i hele husets rørsystem.

– Når vannet kommer tilbake skal folk la kaldtvannet renne til det er klart. Kokevarselet vil bli opprettholdt inntil prøvene viser at vannet igjen er trygt å drikke. Vi vil sende melding når vannet igjen er trygt å drikke, sier Sandra Mc Carley.

Hva gjør du?

Vannverket anbefaler koking av drikkevannet dersom det er muligheter for at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom.

Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter.

Vannet bør fosskoke et minutt. En vannkoker vil normalt være tilstrekkelig. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.

Her kan du hente vann:

Kommunen har plassert ut vanntanker i området slik at innbyggerne kan hente vann så lenge bruddet pågår.

Vanntankene står ved: Coop Extra, Krokeide videregående skole, Krokeide barneskole og ved Krokeidevegen 204, 385 og 511.

Har du ikke blitt varslet?

Dersom du ikke har mottatt varsling fra kommunen, kan du registrere deg ved å gå inn her.

Hva bør du gjøre

Vann som skal drikkes må være kokt

Bruk dessuten kokt vann til:

• All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C

• Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises

• Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd.

• Isbiter

• Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes

• Tannpuss Ukokt vann kan brukes til:

• Koking av mat

• Håndvask

• Dusjing og karbad. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn.

• Manuell oppvask og oppvaskmaskin

• Klesvask • Renhold i huset og annet bruk hjemme

Bybanesaken: Rødt urokkelige før skjebnemøtet mandag

Rødt sier det ikke er aktuelt for dem å endre mening i bybanesaken dagen før ordfører Rune Bakervik (Ap) skal forsøke å avklare den kaotiske...

E39 åpnet etter påkjørsel: – Trafikken går som normalt

Det oppsto kø i begge retninger etter to personbiler krasjet på Osvegen søndag formiddag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten