fanaposten.no

Nyskapende takter i Nesttunelven

Har du noengang sett kjolekledde dansere i Nesttunelven? I går kan du ha gått glipp av sjansen dersom du ikke fikk med deg Bergen Dansesenter sin jubileumsforestilling på Nesttun.

Nyheter · Publisert 11:47, 12 jun 2012

Hvert år har 1000 barn og unge deltatt på Bergen Dansesenters kurs og klasser, og i år fyller de 15 år. De feirer den fysiske gleden som dans gir og i går kveld hadde de premiere på forestillingen «SPRING!» med full sal i Fana kulturhus.

Solen er i ferd med å gå ned over Nesttun. Tre dansere iført lange, røde kjoler kommer ut fra en slags hule tildekt med et rødt forheng i elven bak Fana kulturhus. De tre kvinnene beveger seg svært sakte nedover elven, med grasiøse og spennende bevegelser. Det er ingen musikk, bare svake stemmer og lyden av vannet som renner sakte ned den lille elven.

De fleste blant publikum ser på med undrende og fascinerte blikk.

– Hva er det de driver med? Det gikk veldig treigt i denne dansen, mamma! utbryter en liten gutt.

Det er forestillingen «Mannens tåre II», med danserne Karen Eide Bøen, Veslemøy Hodneland og Lisa Nøttseter som er satt opp, 15 år etter at den ble vist i Bergen før første gang, den gangen ved en bekk i Fjellsiden.

Stedsspesifikk dansekunst

Den finske dansekunstneren Reijo Kela er koreografen for stykket. Han ønsker å vise hvordan et kunstnerisk prosjekt kan skape oppmerksomhet rundt et lokalpolitisk tema.

Et av målene for dansekunstnerne var å sette et nytt fokus på sted, slik at publikum ser dette stedet på en helt ny måte og hever bevisstheten rundt det, på en annen måte en det som hadde blitt gjort før.

Byråd Gunnar Bakke var tilstede blant publikum. Han synes at forestillingen levde opp til forventningen.

– Det er alltid spennende med litt performance. Dette var annerledes og skikkelig stilig! sier han, og legger til at han var glad for at det kom så mye folk til tross for det fine været.

– En annen scenesetting gjør det mye mer spennende. Jeg synes at det er veldig stemningsfylt, sier Irene Eikanger som også står blant publikum.

Hun liker det hun ser, spesielt fordi det gir rom for egne tolkninger.

Rolig elvedans

Det er imidlertid ikke alle barna som har lyst til å legge sine egne tolkninger i stykket, og de forsvinner før de voksne. Danseforestillingen i elven gir oss en fin stemning i solnedgangen, og man kan sitte igjen med mange ulike tolkninger, og gjerne noen spørsmål. Koreografen bruker rommet på en måte som aldri har blitt gjort før i denne elven, og danserne gir oss en rolig og balansert danseopplevelse til tross for det kalde vannet.

Pirater og ballerinaer

Etter hvert tar småpraten over, og folk begynner å bevege seg opp til kulturhuset, hvor «SPRING!» har premiere. Her er musikken på full guffe, og danserne er godt plassert på scenen. Man får litt av et miljøbytte som publikum. Det er full sal, og de unge talentene gir 110 prosent på scenen.

Vi blir tatt med på en reise gjennom mange sjangere på scenen: jazzdans, hip hop, klassisk ballet og moderne samtidsdans. Publikum får møte både grønne

alver, skumle pirater, søte ballerinaer,

fargerike blomster og skoleelever. Rett og slett en hel bråte med flinke danseelever fra Bergen! Alt i regi av Ane Smørås.

Visst er det farlig i en by

å være ung og full av fan.

Men himmelen tindrer lys og ny,

Og våren ler – og alt går an!

Dette siste verset i diktet «Vår!» av Inger Hagerup var det koreografene fikk som inspirasjon av regissøren. Det skulle minne om ungdommelig friskhet og pågangsmot, og samtidig gi plass til undringen, og så fikk hver koreograf tolke det på sin egen måte.

Resultatet ble en svært variert og frisk forestilling med mye energi, som viste oss at faktisk alt går an. Sammen med den nyskapende danseforestillingen vi fikk ute i elven ble det en veldig allsidig feiring av Bergen Dansesenter sine 15 år.

Tatt på fersken for innbrudd ved Midtun skole

En 33-åring ble stoppet da han var i ferd med å pakke med seg utstyr for store verdier på byggeplassen til Midtun skole.

I rute til hårete mål

Fana skulle score minst 70 mål og slippe inn maksimalt 30 denne sesongen. Med seks kamper igjen er forholdet 59-24

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten