fanaposten.no

FLESLAND: NSB mener Flesland må inn igjen i vurderingen av ny godsterminal. Foto: Raunefjordens venner

NSB: - Burde ikke lagt vekk Flesland

NSB mener Jernbaneverket har sviktet ved å skrinlegge gods-alternativet øst for Flesland. - Uheldig at det som kan være mest optimale løsning ikke blir med, skriver de.

Nyheter · Publisert 10:50, 18 apr 2016

Høringsfristen for Jernbaneverkets KVU om ny godsterminal rykker nærmere. Høringsuttalsen fra NSB er signert ROM Eiendom, et heleid datterselskap med ansvar for utvikling av NSBs eiendomsmasse. I brevet går de sterkt imot Jernbaneverkets vurderinger på flere punkter.

I en omfattende høringsuttalelse lister de opp fire punkter der de mener Jernbaneverkets KVU svikter.

De mener lokaliseringsalternativet på Flesland er avvist på sviktende grunnlag.

De mener kombinasjonen mellom godstrafikk og passasjertrafikk er lagt vekk på sviktende premisser.

De mener det er mangler med Jernbaneverkets bruk av modeller for å beregne godstrafikk. 

Tidsperspektivet er for langt. De mener det er lite fremtidsrettet å investere i fortsatt terminaldrift i Bergen i 10-15 år. De ønsker en mer ambisiøs fremdriftsplan.

På grunn av disse manglene, frykter NSB at det beste alternativet kan ende opp med ikke å bli vurdert.

- Avvisningen av reelle alternativer på sviktende grunnlag er uheldig, ved at det som kan være de mest optimale løsnignene dermed ikke utredes videre og heller ikke inngår i kvalitetssikringen, skriver Jan Arne Kragset, som har signert utrednignen.

Les også: 

Les også: Denne regnbuealliansen vil ha godset ved flyplassen

Mangler grunn

Det er særlig avvisningen av Flesland som kombinert logistikknutepunkt som faller NSB tungt for brystet. I brevet skriver de at de har vanskelig for å tro på modellene som slår fast at Fleslandsalternativet kommer dårlig ut med tanke på måloppnåelse.

- Selv om interaksjonen mellom sjø og bane i dag er liten, er det kostnadsbesparennde å konsentrere terminalvirksomheten fremfor å spre den på flere anlegg i samme distribusjonsområde, skriver de.

NSB mener at en jernbaneterminal øst for rullebanen er lagt vekk uten god nok grunn.

- Det er påfallende at alternativet Flesland øst allerede i den innledende silingen legges til side. Begrunnelsen er at det alternativet er tegnet inn på rullebane to, skriver Kragset, som mener det er mulig å få til en terminal som ikke er i konflikt med en ny rullebane.

Vil ha bane gjennom Fyllingsdalen

Forslaget om å bruke disse arealene har også blitt lansert av SV og Fremskrittspartiet, som i tillegg argumenterer for å avlyse en fremtidig bygging av ny rullebane. NSB mener områdene øst for Flesland er bedre enn alle Fleslandsalternativene som er nevnt i KVUen - Sletten og Ådland.

- Flesland øst ligger mer sentralt enn Sletten og Ådland, og kun marginalt mindre sentralt enn Rådal-alternativet, skriver ROM Eiendom for NSB. 

De mener også Jernbaneverket har glippet ved ikke å se på effekten av å kombinere gods- og persontrafikk. NSB har selv gjort laget en stor utredning av mulighet for jernbaneforbindelse fra Åsane til Flesland via Oasen og Kokstad.

Ved å legge traseen der folk er, og ikke i fjell slik Jernaneverket har planlagt, vil jernbanen også kunne bidra til kollektivvennlig byutvikling, mener NSB.

- Utfyller hverandre

De mener dette ikke kommer i konflikt med Bybanen, som snart står ferdig til Flesland.

- Våre beregninger peker på at persontogtilbudet og Bybanen vil utfylle hverandre og til sammen gi en kapasitet med den trafikketterspørselen som forventes, skriver de.

Jernbaneverket får også kritikk for å bruke logistikkmodellen som ifølge NSB «relativt åpenbart ikke er god nok til å beregne nytte- og kostnadseffekter».

LES FLERE: NYHETER

Trofast traver: – I dag er heldigvis kiropraktoren blitt helt stueren

Først måtte veggen males der sparkemerkene etter skosålen var. Nå rydder hun pulten og mønstrer av.

Lisa 16 år

Vår kjære Lisa fyller 16 år mandag 6. juli. Vi ønsker deg en fin dag og en god sommer. Klem fra bestemor på Bontveit og bestemor i Balders veg.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten