fanaposten.no

SPENT: Caroline Wettergreen reiste allerede i mai til operabyen Berlin for å starte på en intens øvingsperiode før operasangeren debuterer i Komische Oper Berlin i rollen som Feen i Massenets Askepott. Foto: Mari Møen Nygaard

Now she takes Berlin

Operasanger Caroline Wettergreen fra Nesttun debuterer på Komische Oper Berlin i sommer.

Nyheter · Publisert 08:51, 19 jun 2016

- Dette er veldig stort for meg. Med en rolle på Komische føler jeg virkelig at jeg har fått godkjentstempelet, sier 29-åringen.

Når Caroline Wettergreen tar imot Fanaposten i barndomshjemmet i Odinsveg på Nesttun litt tidligere i vår, er den blide operasangeren innom sine foreldre på et sjeldent besøk mellom sangoppdrag; denne gangen er jobben langs norskekysten.

- Jeg er hyret inn som sanger på fem kultureilaser med Hurtigruten i regi av Den Norske Opera & Ballett. Jeg gikk i land her i Bergen i går, og har fått én natt hos mine foreldre før båten legger fra kai igjen om et par timers tid, forteller Wettergreen, som underholder kulturinteresserte passasjerer sammen med en annen sanger og en pianist.

Fra kjent til ukjent

Wettergreen er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Operahøgskolen i Oslo, og er koloratursopran. Hun var ferdig på skolen 2013, og har siden jobbet frilans i inn- og utland. For litt over tre år siden debuterte hun på hovedscenen i Den Norske Opera i Bjørvika i forestillingen «Lulu» - og det mens hun fortsatt var student. Sangerinnen er bosatt med samboer i Oslo.

- Jeg har gjort to produksjoner i Operaen, men reiser mye til andre steder i landet for å ta sangjobber. For unge frilansere som meg er det gull verdt med distriktsoperaene vi har rundt om i Norge. Det gjør at man kan få prøvd seg i trygge omgivelser, sier Wettergreen.

Når hun nå straks setter snuten sørover med Berlin som destinasjon, er hun på noe mer ukjent territorium.

- Jeg kjenner ingen der nede, og skal bo i en lelighet eid av Komische. Jeg vet lite og ingenting om byen, men det er jo bare til å kaste seg uti det. Selv om jeg ofte synger på tysk, snakker jeg det ikke akkurat flytende. Jeg håper jeg fort kommer inn i språket, sier Wettergreen optimistisk.

Hopper oppover stigen

Som frilanser er hun herre over egen hverdag, og da hun ble kontaktet sitt norske agentur Artefact Artists som ønsket å sende henne på audition i Tyskland, var det bare til å slå til.

- Komische manglet akkurat denne rollen som jeg nå har fått, sier Wettergreen, som skal gjøre Feen i Massenets Askepott.

- Denne rollen henger svært høyt for meg. Vanligvis er det slik at man klatrer sakte men sikkert oppover, og skulle jeg fulgt «stigespillet», skulle jeg vært innom en del andre operahus før jeg skulle ha sunget i Komische. Men da det først bød seg en sjanse for meg der nede, så var det bare til å hoppe i det, sier Wettergreen og smiler.

29-åringen begynte tidlig å ta pianotimer og synge i kor, og som 13-åring gikk hun i gang med sangundervisning. Valg av videregående ble musikklinjen på Langhaugen, og deretter gikk veien via Norges Musikkhøyskole og studier i København, før altså Operahøgskolen ble neste stoppested.

- Det er ikke akkurat en åtte til fire-jobb å være operasanger, men så tror jeg heller ikke det hadde vært noe for meg. Jeg kunne ikke valgt meg et annet yrke enn dette, sier Wettergreen, som har hatt musikk som en stor del av livet sitt så lenge hun kan huske.

Utradisjonelt operahus

Komische Oper Berlin er kjent for å sette opp en del kontroversielle forestillinger og pushe de tradisjonelle rammene. Det synes Wettergreen er spennende.

- Operaen som nå settes opp er en som ikke gjøres så ofte, og en jeg heller ikke har gjort før. Jeg måtte derfor kaste meg litt rundt, nilytte til musikken og få den litt under huden. Operaen er på fransk, og det har jeg nesten heller ikke gjort før, sier Wettergreen.

Den første som hilste på henne da hun kom til det tyske operahuset, var selveste operasjefen.

- Tyskerne er utrolig høflige og hyggelige, og operasjefen fulgte meg hele veien. Jeg prøvesang på hovedscenen, en scene som kan minne litt om DNS, men er større, og med detaljer av rød fløyel og gull. Skikkelig pompøst og stilig!

Etter prøvesyngingen kom operasjefen rett inn til henne sa at han likte veldig godt det han hadde hørt.

- Så da fikk jeg rollen, og den siste puslespillbrikken var på plass, smiler Wettergreen.

Operaen vises 26. og 29. juni og 2. og 10. juli, men Caroline Wettergreen reiste nedover allerede i slutten av mai for å ta fatt på noen intense øvingsuker før debuten i operabyen Berlin.

FULL KOSTYME: Her er Caroline Wettergreen fotografert i forbindelse med «Trylleflløyten» ved RingsakerOperaen høsten 2014 hvor hun gjorde «Nattens Dronning». Foto: Trond Gudevold

Lovbrudd til lands og til vanns: Ruskjørte med bil og stjal båt

Mannen tok båten fra en privat brygge ved Søvikneset. Dagen etter ble han funnet av politiet ved Bradbenken i sentrum.

Bråkete kar skal ha tafset på ansatte – fløy rett fra flyplassen til arresten

Mannen skal ha vært ufin mot ansatte på Bergen lufthavn. Han skal også ha nektet å følge pålegg fra politiet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten