fanaposten.no

- Noe av det beste vi har sett

Årets versjon av Fana skoleteater - «Le mord de France» - var noe av det beste mange i salen hadde sett.

Nyheter · Publisert 14:45, 13 jan 2015

Mens stormen «Nina» herjet ute, var pulsen høy i kjelleren på Fana Gymnas lørdag kveld. Tiden før premieren har vært preget av en del utfordringer for teaterets involverte. Tross dette var premieren en stor suksess. Publikum ble fanget og var i ekstase.

– Vi er veldig spente. Akkurat nå er vi mest spent på om strømmen vil gå eller ikke. Generalprøven gikk veldig greit, så vi håper alt går etter planen også nå med publikum i salen, sier Øyvind Nydal og Sofie Forland, vel en time før premiere.

De ventet mange kjente og kjære i salen.

Les også: Har kalt forestillingen «Le mord de France» 

– Alle skuespillerne har veldig mange som kommer for å se på oss i dag. Det blir kjekt, og vi gleder oss. Vi har fått testet ut det å spille på scenen ganske mange ganger i år, noe som har vært svært nyttig med tanke på hvordan vi skal bevege oss i de ulike dansene i forhold til kulissene, forteller de to, som begge spiller sitt tredje og siste år ved teateret i år.

Sterk åpning

Teatersjef Lars Mæhle åpnet premieren.

– I år har 250 elever vært deltakende ved skoleteateret på mange ulike måter, og alle de involverte har gjort en enestående innsats, sier teatersjefen. Videre viste han medfølelse for angrepene i Frankrike på vegne av hele skoleteateret.

– Lite visste vi da stykket ble skrevet, at et angrep som vekket avsky i en hel verden skulle finne sted i Frankrike samme uken som vi har premiere. Vi viser vår dypeste medfølelse, og håper ikke noen i salen føler seg støtt av navnet på stykket, sa Mæhle, før skuespillerne inntok scenen.

Til tross for utfordringer med å få tak i sponsorer, terrorangrepene i Frankrike og det vindfulle været som kanskje kunne ta strømmen, tok skuespillerne publikum med storm.

Et publikum i takt

Handlingen foregår på et hotell i Frankrike. Sigurd Solheim bærer rollen som hotellets eier Jacques. Sammen med sin kone Michelle, som blir spilt av Sofie Forland, har han solgt alt han eier og har for å starte opp et hotell.

Da en rik, amerikansk familie, spilt av Sondre Bjordal, Emma Lunde og Amalie Tjønn, ankommer hotellet gjør Jacques og hans høyre hånd Gilber, som spilles av Tim Sørensen Bernløv, alt de kan for å tilfredsstille den amerikanske familien. Dette ved å blant annet nedprioritere andre av hotellets gjester, hvor disse rollene bæres av Sander Traae.

Et mord finner plutselig sted ved hotellet, og endrer alt, og hotellets ansatte, som spilles av Erik Barmann og Margaretha Skaar, går en tøff hverdag i møte.

Detektiv Ponton, spilt av Øyvind Nydal, settes på saken, tett etterfulgt av stunt-reporteren Sofie, som spilles av Julie Oma. Spenningen tilspisser seg. Gjennom troverdig innlevelse og morsomme replikker, møter skuespillerne et publikum i ekstase, som klapper høyt i takt når det også blir servert store musikalske opplevelser.

– Dette var utrolig gøy. Den første forestillingen er alltid den morsomste, og alt gikk bra. Mottakelsen fra publikum er også super, smiler Sigurd Solheim minuttene etter teppefall.

- Utrolig bra

Publikums dom etter stykket var ikke til å ta feil av.

– Jeg synes dette er veldig bra. Det er nesten det beste jeg har sett av Fana Skoleteater. Bandet er utrolig bra, og i år når lyden veldig bra ut i salen. Vokalen er også veldig tydelig. Det er imponerende, med mange utropstegn, sier en stolt bror Thomas Nydal.

– Jeg har selv vært med som skuespiller i tre år. Jeg merker at jeg savner det. Men det er også veldig gøy å sitte og se på også. Alle er utrolig flinke, men jeg synes spesielt at de som spiller Jacques og Ponton skiller seg litt ut, sier Tuva Jæger.

BIR vurderer å fjerne returpunkt

– Vi kjører bort flere lass med ulovlig dumpet boss fra returpunktene hver uke. Nå vurderer vi å fjerne returpunktet på Kringlebotn, sier Tina Skudal...

Åpner spesialbutikk med utstyr for bærekraftig friluftsliv

Naturkompaniet satser på spesialutstyr til alt fra dagsturer til langturer. I Sverige har kjeden eksistert i 30 år. Torsdag åpnet de sin norske...

Flere ulemper enn fordeler med Rulleskibane – hevder kommunen

Bergen kommune har ombestemt seg – de vil ikke ha en rulleskibane på Stend likevel.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten