fanaposten.no

Meldingene som kom inn til brannvesenet var på et over hundre meter bredt belte av olje- eller dieselsøl ved Fanahammeren og Melkeviken. Foto: Trygve Hellestræ

Nødetater rykket ut til 100-meter bredt belte med «blueshine» ved badeplass

Tilkalte brannbåt og mannskaper fra Fana brannstasjon da meldingen kom inn.

Nyheter · Publisert 20:53, 29 sep 2020

Fanaposten fikk tirsdag tips fra nabolaget som reagerte på blålys og sirener, da brannvesen og politi rykket ut til kaien ved Melkeviken badeplass, like ved Hordamuseet på Stend.

– Vi fikk inn melding fra nærområdet om et over hundre meter bredt belte av «blueshine» i sjøen ved Fanahammeren og Melkeviken. Dette var observasjon om det som ser ut som olje- eller dieselsøl på vannoverflaten.

Det sier fungerende vaktkommandør Morten Frantzen til Fanaposten.

LES OGSÅ: – 1000 liter spillolje kan ha lekket ut på Kokstad

Heldigvis var ikke dette så alvorlig som det kunne virke

Lasteskipet drev og fylte opp asfalt i de ventende lastebilene. Foto: Trygve Hellestræ

Full alarm

Dermed rykker både brannvesen og politi ut til Stend.

– Da aksjonerer vi for fullt, mobiliserer brannbåten «Sjøbrann», og rykker ut for å se hva som skjer, sier Frantzen.

Mens brann og politi er på vei til stedet, jobber 110-sentralen med sjekke opp hvilken informasjon som er tilgjengelig fra området.

– Vi finner ut at det ligger en større båt til kai ved Melkeviken, sporer den opp og ringer skipet. Det viser seg at det losses av asfalt på kaien, sier han.

Mannskaper fra Fana brannstasjon ankommer stedet for å kontrollere situasjonen fra landsiden, parallelt med brannbåten sitt arbeid til sjøs.

SJEKK UT: Brannvesenet reddet katt i kum på rekordtid: – Under seksti sekunder

Undersøker

Lastebåten har ankret opp delvis inntil den lille kaien, men baugen helt opp i fjæresteinene.

– Heldigvis var ikke dette så alvorlig som det kunne virke. Mest sannsynlig stammer filmen på vannoverfalten fra et stoff som man sprayer på planet til lastebilene. De trenger belegget for at asfalten skal slippe taket når de tipper lasten av planet, sier Frantzen.

Tett yr i området var trolig årsaken til at det dannet seg en film på fjorden.

– Når det regner mye, som det gjorde i dag, kan noen få dråper med dette stoffet renne fra kaien og ut i vannet. Ofte ser dette langt verre ut enn det faktisk er, sier Frantzen.

Fanaposten snakker med transportøren som kjører asfalten fra kaien til Fritz C. Riebers veg, som forteller at stoffet de bruker er såpebasert, og inneholder ikke olje eller diesel. De har heller ikke hatt lekkasjer fra sine kjøretøy.

LES OGSÅ: Bil lakk olje: – Svært trafikkfarlig

Foto: Trygve Hellestræ

Ingen lekkasje

Da Fanaposten kommer frem driver en gravemaskinen på dekk og losser av varm asfalt, direkte over i ventende lastebiler på kaien. Vi snakker med kapteinen på lasteskipet, som ikke ønsker å kommentere saken utover følgende:

– Oljesølet kommer ikke fra dette skipet. Det er sikkert noe som har ligget på kaien, så kom regnet og det ble en film av oljesøl på sjøen. Slikt ser alltid verre ut enn det er, en dråpe er alt som skal til, sier han.

Noe som blir bekreftet av vaktkommandøren på 110-sentralen.

– Vi mistenker ikke skipet for dette tilfellet. Det virket akutt i begynnelsen, og vi startet en undersøkelsessak på grunnlag av innmeldte forhold. Fordi dette er i badeområdet ved Melkeviken, og observasjoner om et såpass stort område til sjøs dekket med film, gikk vi høyt ut med denne utrykkingen, forteller Frantzen.

I ettertid er ikke brannvesenet bekymret for hendelsen.

– Det hele kokte ned til en situasjon som vi ikke går videre med. Slike mengder løses fort opp med strømmen, blåser vekk og fordamper, da det ligger lett øverst på vannoverflaten. Fra vårt syn er ikke dette slike produkter som synker ned, og utgjør en fare for å skade fisk, krabber eller den slags. Her snakker vi om noen dråper fra lasteplanet, som landet på kaien og videre ned til sjøem, som ikke er bekymringsverdig. Det var ikke behov for lenser i dette tilfellet, sier Frantzen.

LES OGSÅ: I år skal denne veistrekningen asfalteres

Foto: Trygve Hellestræ

63 nye tilfeller - ansatt ved Øvsttunheimen smittet

Kommunen melder om høyt antall smittede fredag. Samtidig er testkapasiteten på legevakten sprengt.

Kjøkkenbrann på Suitellet slukket

Fredag formiddag var det branntilløp på Quality Hotel Edvard Grieg.

Steinar fra Bjarg dømte 1.-divisjonskamp med én tilskuer

– Det var ganske spesielt, sier Steinar Hauge.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten