fanaposten.no

Davi leverer ut matkasse iført Brann-drakt. Foto: CARF

Nesttun-organisasjon frykter katastrofe i Brasil: – Håper hjelpen fra Norge ikke svikter

Den Nesttun-baserte organisasjonen Kolibri CARF (Children At Risk Foundation) fortviler over korona-situasjonen i Brasil. Samtidig minsker inntektene organisasjonen trenger for å hjelpe dem.

Nyheter · Publisert 12:20, 14 mai 2020

– Dette kan utvikle seg til en tragedie av gigantdimensjoner. Antallet smittede og døde i Brasil er sterkt underrapportert, og situasjonen i favelaene (slummene red. anm.) er fortvilende.

Det sier Peter Munck, daglig leder i Kolibri CARF, hjelpeorganisasjonen med tilholdssted i Østre Nesttunveg.

Kolibri CARF ble startet i Bergen i 1992 for å hjelpe gatebarn i Sâo Paulo i Brasil. De har bygget opp sentre som tilbyr aktiviteter og opplæring til barna som bor i slumområdene i storbyen. De jobber forebyggende for å fange opp noen av de aller fattigste barna, som risikerer et liv med fattigdom, rus og kriminalitet på gaten i storbyen.

Stigende dødstall

I dag har Kolibri CARF cirka 500 barn på sentrene, og hjelper rundt 250 familier i den fattigste delen av storbyen. Organisasjonen er i dag hovedsakelig drevet lokalt i Brasil, men får sin finansiering fra Norge, der støtte fra norske skoler, barnehager og bedrifter bidrar til at de kan holde arbeidet i gang.

I midten av mars måtte de stenge ned sine sentre i Brasil. Koronaen hadde nådd landet, og tallet på smittede og døde begynte å stige. I skrivende stund er over 13.000 døde og 78.000 smittet av covid-19 i landet, ifølge offisielle tall.

Familier i slummen i Sao Paolo mangler det meste under koronakrisen. Nå får de hjelp i form av matkasser fra Kolibri CARF. Foto: CARF

Hjemme på Nesttun får Peter Munck daglige rapporter om hvor ille det står til.

– Brasil er et fattig land, og dette er de fattigste av de fattige. Da koronasituasjonen startet og vi måtte stenge, gjaldt det å informere så mye som mulig om sosial distansering og hvordan unngå smitte. Vi brukte mobil og nett i den grad det var mulig til å nå frem til de familiene vi har kontakt med, sier han.

Folk sulter

Rapportene han får går ut på at mange har mistet det lille de hadde. Folks livsgrunnlag ble revet bort. Koronakrisen gjør det umulig å jobbe og skaffe inntekt.

– De lever med en veldig svak inntekt i utgangspunktet, gjerne med uregistrerte jobber. Nå forsvant disse inntektene over natten, og de hadde ingenting. Folk begynte å sulte, og det ble veldig prekært, sier han.

Et parallellt problem er at myndighetene nylig har fjernet en stor del av favelaen der det bodde mange familier. Disse har nå slått seg ned i området rundt Kolibri-senteret, og lever under svært dårlige forhold.

 

En mor og et barn mottar en matkasse fra Kolibri Carf. Foto: CARF

Etter korona-stengingen, snudde Kolibri CARF seg rundt fra å være en organisasjon som driver aktivitetssentre, til å drive med ren nødhjelp.

– Vi startet mataksjoner for å kunne gi folk det aller nødvendigste. Vi fikk kjøpt inn mat av typen spaghetti og boksmat, vi skaffet såpe og renholdsartikler, og vi fikk hundrevis av kilo med grønnsaker fra et lokalt marked, og så begynte vi å kjøre rundt og levere de ut til de mest utsatte familiene. Etterhvert fikk Brasil på plass noen nødpakker som ga uregistrerte arbeidere rett på en viss økonomisk støtte. Men det er veldig vanskelig for folk i en slik situasjon å orientere seg om slike hjelpeordninger. Så nå er noe av det viktigste vi gjør å hjelpe de som har rett til å motta denne støtten med å søke, sier han.

I strid med sine egne

Organisasjonens medarbeidere i Brasil forteller om rystende forhold, og en smittesituasjon som er ute av kontroll. Samtidig er president Jair Bolsonaro på vikende front med både egne eksperter og lokale myndigheter. Han har vært den statslederen som har gått lengst i å bagatellisere smitten, som nå truer hele det brasilianske samfunnet.

– Meldingene folk får er derfor veldig forvirrende. Smitteraten, det såkalte R-tallet, er fortsatt stigende og landet befinner seg i en regjeringskrise samtidig som pandemien herjer vilt. Det er i ferd med å utvikle seg til full katastrofe, sier Munck.

I slummen bor de som har mest å tape på at myndighetene mangler kontroll.

– Det er vanskelig å sette ord på forholdene disse menneskene lever under. I de beste tider har de det vanskelig og lever fra dag til dag. Nå har de mistet det lille de hadde, og samtidig er smittesituasjonen i favelaene veldig vanskelig. De lever trangt og er ekstremt utsatt for smitte. Dette er de mest sårbare, og dødsraten i disse områdene er veldig høy, og vi vet det er store mørketall. De offisielle tallene fanger ikke opp alle de som dør i slummen, sier han.

Kolibri CARF

Bergensstiftelsen Kolibri Children at Risk Foundation (CARF) opererer i Diadema utenfor megabyen Sao Paulo.

Siden 1993 har Kolibriprosjektet utført sosialt arbeid for barn og ungdom som vokser opp i slummen (favela).

I 2019 deltok over 500 barn i aktivitetene på Kolibris tre sentrer. Kunst, kultur, idrett og estetikk brukes som verktøy og målet er å unngå at de unge blir trukket inn i miljøer preget av vold, kriminalitet, rus og, spesielt for de unge jentene, prostitusjon.

For mer informasjon, se vår hjemmeside: https://www.kolibricarf.no

Kontakt: info@kolibricarf.no.

Peter Munck er daglig leder i Kolibri CARF på Nesttun. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Må redusere overføringene

Men når behovet er størst, reduseres også inntektene til organisasjonen i Norge.

– Vårt mål her på Nesttun er å skaffe midler til å drive organisasjonen, men nå under koronakrisen er det svært vanskelig her hjemme. Mange skoler skulle starte sine aksjoner i mai, men det har naturlig nok ikke gått som planlagt. Så har du noen bedrifter som vanligvis støtter oss, som befinner seg i en situasjon der de må permittere og kutte utgifter. Vi har heldigvis fortsatt gode inntekter fra privatpersoner som støtter oss, sier han.

Den norske organisasjonen står for cirka 80 prosent av finansieringen av Kolibri Carf. Men etter koronakrisen har overføringene fra Norge blitt redusert med estimerer cirka en million kroner.

– Vi trenger hjelp. Hjelpen vi gir trengs mer enn noen gang, men vi trenger økonomiske bidrag for å kunne gi den, sier Munck, som oppfordrer bedrifter, organisasjoner eller privatpersoner til å se om det er mulig å gi et bidrag, enten i form av en engangssum, eller fast støtte.

Partilagene med felles opprop om penger til ungdomstilbud

Lokallagene til fem politiske partier har forfattet et felles brev til byrådslederen og ordføreren etter fredagens oppslag i Fanaposten

Solveig arrangerer, organiserer og kaster lengst

Noen måneder på etterskudd kunne endelig Solveig Fredriksen gå i ringen og kaste diskos med tellende resultat.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten