fanaposten.no

Erling Birkeland var med å starte Natteravene på Nesttun for 20 år siden. – 22. september er foreløpig siste dag vi går natteravn her. Nå er det for få som er med til at vi kan drive det videre, med mindre noen som leser dette finner ut at de har lyst, sier Erling Birkeland Foto: Arkivfoto

Natteravnene på Nesttun gir seg

– Folk stiller ikke lenger opp for å gå, og da ser jeg ikke noen annen mulighet enn å avvikle, sier Erling Birkeland.

Nyheter · Publisert 09:38, 13 sep 2017

– Jeg mener vi startet opp i 1997-1998, så Natteravnene på Nesttun har holdt det gående i 20 år. På det meste var vi 100 mennesker som forpliktet oss til å gå natteravn to ganger om høsten og to ganger om våren. I dag er vi rundt 20 personer tilbake, og over halvparten av dem har vært med i over 10 år, sier Erling Birkeland.

Blir for få mennesker

Natteravnene på Nesttun har satt opp vandring på fem fredager i høst, og 22. september er foreløpig den siste kvelden.

– Jeg ser ikke andre løsninger enn å avslutte vandringene på Nesttun. Jeg har forgjeves forsøkt å få flere til å bli med å gå Natteravn, men nå er vi kanskje tre personer som er ute og går. Det fungerer ikke når vi blir så få, sier Erling Birkeland.

Natteravnene Rådal har klart å få til et forpliktende samarbeid med Fau på ti skoler i Ytrebygda. Det samme har de ikke lykkes med på Nesttun.

– Vi har lagt opp til en frivillig deltakelse i Natteravnene. I Rådal har de i samarbeid med Fau på skolene satt opp foreldrene på klassetrinn til å gå en fredag obligatorisk. Det har visst fungert bra for dem.

For lite "action"

Birkeland forteller at mange sier de ikke vil gå Natteravn fordi det ikke skjer noe.

– De fleste andre steder har de startet natteravning på grunn av problemer, men slik var det ikke på Nesttun. Problemene kom i ettertid da det var "krig utenfor aktivitetshuset Blonden, det var "krig" på Kringlebotn og problemer på Skjold. Nå er det mye roligere i området, og folk ser ikke behovet for å gå natteravn. Jeg tror kanskje at mange ikke ser at Natteravnene er grunnen til at det er rolig, og det er litt trist, sier Birkeland.

Han legger til at andre igjen trekker seg fra natteravningen fordi ungene deres er blitt så store at de ikke er ute lenger.

– Jeg forstår de som har fått store barn og mener at andre som har yngre barn bør ta sin del av ansvaret. Det er ikke vanskelig å være enig i det, sier Erling Birkeland.

- Er fredagen hellig?

Han vet ikke helt hva den manglende viljen til å gå natteravn skyldes.

– Jeg forstår det ikke helt. Det er jo så populært å trimme og gå turer for tiden. Mange har turgrupper. Hvorfor ikke legge turdagen til fredagskveldene, og gjøre noe samfunnsnyttig samtidig? Kanskje fredagskvelden er hellig og at alle skal kose seg med et glass vin, og at det derfor ikke passer å gå natteravn, sier Erling Birkeland.

Birkeland har mange gode minner etter 20 år som natteravn.

– Det har vært fantastiske år. Dette handler jo om å bli kjent med nærmiljøet sitt og menneskene som bor der. En finner ut hva som skjer og hvor det skjer, og kan hjelpe egne barn i hverdagen. Jeg har flere ganger sagt til mine barn at om du skal dit og dit får du ikke gå, da kjører og henter jeg deg. Ungdommene vi møter er flotte mennesker i 99 prosent av tilfellene. Jeg føler jo at det er litt vemodig å runde av noe en har vært med å starte opp, og jeg føler jo fremdeles at det er et behov for Natteravnene på Nesttun. Håpet er at kanskje andre ser viktigheten av å fortsette tilbudet nå, og at flere melder seg til tjeneste, sier Erling Birkeland.

Kjørte ungdommen hjem

Han husker blant annet da han gikk natteravn på Gamlehaugen for en del år tilbake.

– Veldig mange ungdommer hadde samlet seg der, og de hadde det veldig moro - for å si det sånn. Ved midnatt fant jeg en mobil på plenen, og da jeg plukket den opp og så på telefonlisten sto det "hjem". Jeg ringte "hjem" og en dame svarte i andre enden. Hun lurte veldig på hvem jeg var, og hvorfor jeg snakket i hennes datters telefon. Datteren skulle jo vært hjemme for to timer siden. Jeg fant ikke datteren, men jeg leverte telefonen senere på natten. En annen gang var det masse ungdommer samlet i Skjoldabukten. Da kom en gruppe bort til oss og fortalte om en av vennene som var så beruset at han ikke klarte å gjøre rede for seg. Da kjørte vi han hjem til foreldrene. Historien om da vi kjørte denne ungdommen hjem er over ti år gammel, men fremdeles møter vi ungdommer som har hørt om det. Det synes jeg er godt å vite, sier Erling Birkeland.

- Pensjonistene bør gjøre mer

Dersom Natteravnene på Nesttun blir avviklet, kommer ikke Birkeland til å gi seg som natteravn.

– Jeg kommer da til å melde meg til tjeneste hos Natteravnene i Rådalen. Kanskje de på sikt kan innlemme Nesttun-området i sine ruter også, sier Birkeland.

Selv om mange frivillige gjør en stor innsats i idretten og kulturen, mener Birkeland at frivilligheten trenger mer engasjement.

– Spesielt folk i min alder og pensjonister bør gjøre mer. Vi får jo mye mer i pensjon enn vi har tjent opp, og jeg mener vi egentlig ikke fortjener å få så høy pensjon. Derfor mener jeg at vi pensjonister bør yte noe tilbake til samfunnet for de ekstra pengene vi får, i alle fall så lenge en er i god form og aktivitet. Jeg mener at alle pensjonister som er friske og rørlige burde gjøre åtte timers samfunnstjeneste i uken. Det er bare å se på Smørås-gjengen og de som er med i Rotary og Lions-bevegelsene og gjør en innsats for samfunnet, sier Erling Birkeland engasjert.

Norge møter Nederland i lagtempo-semifinalen

Sindre Henriksen tar på seg skylden for at Norge ikke klarte å vinne kvartfinalen i lagtempo.

Sier ja til 49 leiligheter

Kommunen har gitt rammetillatelse til å bygge 49 leiligheter i Eikåsen på Paradis, mot at utbygger tar vare på to eiketrær.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten