fanaposten.no

Mona Bratland (f.v.) i samtale med vg2-elevene Emma Nordvik og Oddny Osk Vilhjamsdottir etter foredraget på Nordahl Grieg videregående skole. – Det er viktig at dere orker å fortelle historien deres til oss som er unge. Det betyr en forskjell, sa Oddny Osk Vilhjamsdottir Foto: Ståle Melhus

- Narko er en stor del av festkulturen på videregående

Nyheter · Publisert 19:47, 24 sep 2019

Det ble et sterkt møte mellom VG2-elever på Nordahl Grieg og Arne og Mona Bratland, som mistet sønnen i MDMA-overdose.

Ekteparet Bratland besøkte Fana i januar i år, og da var det foreldrene som var målgruppen under et stort infomøte i Fana kulturhus i regi av de videregående skolene i Fana og Ytrebygda. Denne gangen var det elevene i vg2 som skulle få møte Arne og Mona Bratland og sønnen deres Haakon.

127.gang

Foredraget ble innledet av psykolog Ove Heradstveit, Norce, som forsker på rus og ungdom. Han fortalte om virkningene av rusmidler, og hvordan hjernen blir kapret av avhengigheten. Deretter fortalte forebygger Øystein Samsonsen fra Bergen sør politistasjon om hvilke erfaringer som er gjort i Denver i USA etter at marihuana ble legalisert.

Arne og Mona Bratland gikk deretter på scenen for 127. gang for å fortelle den gripende historien som fant sted for ganske nøyaktig to år siden. Sønnen Haakon var på besøk hos venner i England, da foreldrene fikk beskjed om at han var innlagt på sykehus og lå for døden etter å ha brukt det narkotiske stoffet MDMA.

Psykolog og forsker Ove Heradstveit gav elevene faktakunnskap om narkotika og avhengighet. – En studie som har gått over 21 år, viser at dersom man er avhengig av cannabis er det 140 ganger økt sjanse for å begynne med andre narkotiske stoffer, sa Heradstveit til vg2-elevene.

Sterkt møte

De ellers så tilbakelente vg2-elevene satte seg opp i stolen når ekteparet Bratland begynte sin fortelling. Utover i foredraget ble det mange som tørket tårer, noen i full åpenhet, andre mer diskré. Med harde fakta og en tårevåt historie om en mors siste timer sammen med sønnen på sykehuset i England gjorde et sterkt inntrykk på de fleste av elevene.

– Det var utrolig sterkt å høre foreldrene fortelle om sønnen sin. Jeg synes det er bra at de informerer oss som er unge om farene ved å bruke narkotika. Jeg vet at det er flere som satt i salen her som bruker narkotika. Jeg håper de tenker litt ekstra over sitt forhold til narkotika når de ser hvor hardt det kan ramme andre, sier Emma Nordvik.

Hun var en av elevene som kontaktet Mona Bratland etter foredraget.

En annen var Oddny Osk Vilhjamsdottir.

– Jeg tror denne opplevelsen var en «wake-up call» for mange her. Narkotika er så latterlig lett å få tak, og det er en stor del av festkulturen på videregående. Jeg vet at det enkelte begynte å røyke hasj allerede i åttende klasse på ungdomsskolen, og det går bare nedover med dem. Selv har jeg aldri sett at det blir brukt narkotika, men jeg vet at dette er veldig vanlig. Det var sterkt å høre historien om Haakon, og jeg tror nok mange i salen i dag tenkte at dette kunne vært våre foreldre som står der og forteller, sier Oddny Osk Vilhjamsdottir.

Hun synes det er skremmende å se hvordan de politiske ungdomspartiene går inn for legalisering av cannabis. Under valgkampen nektet Nordahl Grieg videregående skole et ungdomsparti å dele ut valgkampmatriell som tok til orde for legalisering. Oddny roste måten mandagens foredrag var tilrettelagt på.

– Foredraget var en god kombinasjon av informasjon fra forskeren, et blikk på hva legalisering kan føre til fra politiet, og Mona og Arnes bilde av konsekvensene av å bruke narkotika bare en gang. Rus er ikke en lek. Det er faktisk farlig. Vi har fått følelser, fakta og informasjon, og det tror jeg fungerer. Vi så følelsene til Arne og Mona, og det er troverdige mennesker som snakker til oss som er unge, og det er veldig viktig, sier Oddny Osk Vilhjamsdottir.

God respons

Arne og Mona Bratland selv merker at det tar på å reise rundt med foredraget. 30. september er det to år siden de tok farvel med sønnen Haakon. I løpet av de snart to årene har de holdt det samme foredraget 127 ganger.

– I utgangspunktet var meningen at vi skulle holde et og annet foredrag i nærheten av der vi bor. Vi ante ikke at det skulle bli så mange foredrag, sier Arne Bratland.

Før de forlater Bergen denne gangen, vil de ha passert 137 foredrag.

– Det er like vanskelig å fortelle historien hver eneste gang, sier Mona, som under foredraget forteller om de siste timene med sønnen Haakon på sykhuset i England.

– Jeg tenker jo at neste gang blir det kanskje litt lettere, men slik har det ikke blitt ennå. Jeg kan fremdeles kjenne hvor kald hånden til Haakon var på sykehuset når jeg forteller om det. Jeg husker hvor hardt jeg jobbet for å få han til å kjempe for livet. Håpløsheten og panikken kjenner jeg også fremdeles på. Erkjennelsen av at han er borte er vanskelig å ta inn over seg. Noe av det vondeste er at jeg kan huske samtalene jeg hadde med Haakon, men jeg husker ikke stemmen hans. Når vi skal kose oss som familie, blir jeg nok aldri vant til å dekke bord til bare fire når jeg vet vi skulle vært fem, forteller Mona.

For Arne og Mona er foredragene terapi, og håpet om at de skal bety en forskjell driver dem videre.

Øystein Samsonsen fra forebyggende ved Bergen sør politistasjon sier det på følgende måte:

– Det går ikke an å måle effekten av dette foredraget, men det forundrer ikke meg om dere redder liv ved å fortelle denne historien til så mange.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger, men en av de sterkeste var en ung jente som kom forbi oss etter et foredrag og sa: «Nå vet jeg hva jeg skal slutte med.». Vi ønsker jo at ungdommene skal få kunnskap og mot til å ta et standpunkt. Responsen fra ungdommene er det som gjør at vi orker å fortsette med dette, forteller Arne.

– Det er like vanskelig å fortelle historien hver eneste gang, sier Mona, som under foredraget forteller om de siste timene med sønnen Haakon på sykhuset i England.

Bevisst jobbing

Bjørn Madsen er sosialpedagog og kjentmann på Nordahl Grieg videregående skole, og han mener det er viktig at skolen leder an i arbeidet med å informere og ta vare på elevene.

– På skolen har vi et systematisk og målrettet arbeid med rusforebyggingen. Vi tilrettelegger for hvert enkelt trinn, og har tro på at informasjon og holdningsskapende arbeid fungerer. Vi har for eksempel en russebuss som allerede har kastet ut to av medlemmene på grunn av narkobruk. Det viser at elevene tør å ta et standpunkt til rusmidler og gruppepresset rundt det. Vi ser viktigheten av å jobbe med dette, og vil fortsette med det også i fremtiden. Etter foreldremøtet i vår, ser vi at mange foreldre er mer på hugget etter å få informasjon. Vi opplever også at elevene har fått et mer bevisst forhold til rus og rusforebyggende arbeid, sier Bjørn Madsen.

På skolen jobbes det blant annet med det psykososiale miljøet, det jobbes for å forebygge utenforskap og at det skal være greit for elevene å be om hjelp når de føler behov for det.

– Skal du henge med hodet og deppe, eller gjøre noe med det?

Sa opp jobben, ble forfatter og skulle laste bilen med bøker til turnéen. Så kom korona. Nå kjører Tor rundt omkring og lager podcast i stedet.

Bobilturistene: Endelig gode nyheter, eller for tidlig å åpne opp?

Nå håper campingplassene at bobilturistene skal komme tilbake og redde stumpene av sesongen. Men potensialet for smittespredning bekymrer.

Fikk 30 timer samfunnstraff for dagpengesvindel

Oppunder tusen arbeidstimer ble ikke ført på meldekortet, og fanamannen fikk utbetalt nesten 148 tusen kroner for mye i dagpenger.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten