fanaposten.no

Nå vil Mona gjøre business av bambus

Da Mona Berg Larsen fant ut at minstegutten var allergisk mot ull, måtte hun på jakt etter alternative klær. Valget falt på bambus. Neste måned åpner hun egen nettbutikk.

Nyheter · Publisert 12:52, 30 sep 2015

Med sine to første barn har Mona Berg Larsen gjort som mammaer flest, hamstret ullundertøy og kledd ungene så de ikke skal fryse når de er ute. Men minstemann, Viktor på to og et halvt år var allergisk mot ull.

- Vi er oppfostret med at vi skal kle ungene med ull for å holde de tørr og varm, men når Viktor fikk kløe og utslett av ullklærene, måtte jeg ut og lete etter alternativer. Jeg kom til slutt over klær som var laget av bambusstoff. De fungerte fint for Viktor uten å gi noen allergireaksjoner. Men jeg syntes det var lite utvalg sammenlignet med for eksempel ull, og kom frem til at det kanskje kunne være åpning for å gjøre noe med det. Siden jeg er utdannet skredder, fant jeg ut at jeg skulle ta saksen i egne hender og lage bambustøy, ler hun.

Testet på eget barn

Hjemmesøm og nettbutikk er forretningsidéen til Mona, og i november i fjor kjøpte hun domenenavnet jungelbarn.no.

- Jeg fikk kontakt med en fabrikk i Kina som er miljøsertifisert, og de produserer stoff som er vevet av bambus. Jeg er opptatt av miljøet, og mått forsikre meg om at dette er miljøvennlig, og at bambusen som blir brukt ikke er den samme som pandaen spiser. Når det gjelder selve stoffet, så sydde jeg forskjellige plagg til Viktor som han gikk med i fjor vinter. Han viste ingen allergiske reaksjoner, og han holdt seg både tørr og varm. Da fikk jeg en bekrefelse på at bambus fungerer godt. Jeg har også hatt andre som har prøvd det ut, og kommet med samme tilbakemeldinger, forteller Berg Larsen.

- Hva er det som gjør bambustoffet så velegnet som alternativ til ull?

- Bambus har samme egenskap som ull fordi den puster. Mange spurt om det er like varmt, og det er det ikke. Men det er godt og varmt om vinteren og det virker svalende når det er varmt. Viktor brukte ikke noe annet enn bambustøy som innerste lag i fjor vinter, og han var ikke kald en eneste gang. Dette fungerer godt i det klimaet vi har her, men det holder kanskje ikke mål på Svalbard midt på kaldeste vinteren, smiler Mona Berg Larsen.

Enkelt er best

Skredder-gründeren fra Apeltun har satset på enkle modeller i to typer stoff i første omgang.

- Jeg har kjøpt inn et jersey-stoff med mye stretch, som fungerer bra til både barnetøy og sportstøy. I tillegg har jeg en bambusfleece som er en blanding av bambus og bomull. Fleece er vanligvis 100 prosent polyester, altså kunststoff, mens bambusfleece er laget av naturlige materiaer. Det er så mykt at det kan ikke sammenlignes med noe annet jeg har kjent på. Det er veldig isolerende og varmt og godt. Av det syr jeg bukser og gensere til barnehagebruk under parkdresser. I tillegg lager jeg vognposer, tepper og ammeinnlegg. Jeg er ikke så opptatt av motebildet når jeg produserer tøy nå. Jeg er helt i startfasen og satser på enkle, praktiske klær til aktive barn i barnehagealder. Så får tiden vise om dette er noe folk vil ha mer av. Da kan jeg legge opp produksjonen deretter, sier Mona Berg Larsen.

Lange dager

Mona Berg Larsen jobber i 1881 på dagtid. Som småbarnsmamma med tre barn, så er det litt av et løft å satse på å starte egen produksjonsbedrift og nettbutikk.

- Når jeg først får en idé må jeg kjøre på. Nå har jeg huset fullt av stoffruller, og jeg bruker stuegulvet som klippebord. Klippemaskin har jeg ikke skaffet meg, så alt klippes med skreddersaks for hånd. Når jeg kommer hjem fra jobb og har hentet i barnehagen, så spiser vi og koser oss med ungene til de er i seng. Da begynner syjobben min. Jeg er ikke så veldig flink å legge meg, så jeg kan sitte og jobbe til langt på natt. Det er faktisk da jeg er mest kreativ. Nå blir det jobbing hver kveld for å bli klar til lanseringen av nettbutikken 1. november. Det blir den store dagen. Jeg er veldig spent på mottakelsen. Den største jobben nå er jo å få markedsført nettbutikken slik at folk vet at de får tak i bambustøy. Jeg har flere mål. Det første er å få solgt det jeg syr. Det hadde vært moro å få noen av plaggene inn hos uavhengige butikker lokalt også. Den store drømmen min er jo å ende opp med en stor butikk hvor jeg kan sitte og sy i butikken, sier Mona.

Realiserer drømmen

- Men nå er det skredderdrømmen jeg skal realisere. Jeg gikk på søm, kjole og drakt på Bergen yrkesskole (nå Årstad, red.anm.),og nå er jeg tilbake til det jeg alltid har hatt lyst å drive med. Jeg har investert i et aksjeselskap, og brukt litt penger fra egen lomme, men jeg har stor tro på at dette skal jeg få til. Selv om alt lages for hånd, har jeg ikke tenkt at det skal bli så dyrt.For en trøye har jeg lagt meg på 199 kroner, det er vel omtrent som Janus-priser. I tillegg har jeg lyst å invitere folk med på eventyret via sosiale medier, slik at de kan komme med ønsker om produkter de savner, eller ideer til forbedringer. Jeg vil også selge bambusstoffet som metervare, slik at de som er glade i å sy, kan få tak i stoffet og gjøre jobben selv. Jeg gleder meg veldig, og ideene bare strømmer på, smiler den blide gründeren fra Apeltun.

1. november åpner nettbutikken jungelbarn.no, og da får hun svar på om hun har lykkes.

LES FLERE: NYHETER

TOK SAKSEN I EGNE HENDER: Stuegulvet tas i bruk som klippebord. Klipping tar en del tid, men nå har jeg dager dag jeg bare klipper. Andre dager bruker jeg bare til å sy. Da blir det mer effektivt. Med tid og stunder kan jeg kanskje få meg egen butikk hvor jeg kan produsere og selge, sier Mona Berg Larsen. Foto: Ståle Melhus

ENKELT: I starten har Mona satset på noen enkle ting. Jeg syr bukser og gensere, halser og buff. I tillegg lager jeg vognposer, tepper og ammeinnlegg. Jeg har også laget et fleece-sett til å ha under parkdresser, sier hun. Foto: Ståle Melhus

BAMBUS: Da minstegutten Viktor var allergisk mot ull, måtte Mona Berg Larsen på jakt etter alternative klær. Valget falt på bambus, og den skredderutdannede mammaen mente hun kunne lage klærene rimeligere selv. Neste måned åpner hun egen nettbutikk Foto: Ståle Melhus

STILONGS: Jersey-stoffet med stretch syr hun stilongs og gensere av. Viktor hadde dette som innerste lag i hele fjor vinter, og det fungerte veldig godt. Ingen allergi, og han holdt seg god og varm, sier Mona Berg Larsen. Foto: Ståle Melhus

Daniels løsning under streiken: Telttur på ubestemt tid

– I dag tidlig våknet jeg av at det var masse hjort oppi skauen! sier lærer Daniel Aleksander Hansen ved Kaland skole.

To koronasmittede ved Midtun skole

To personer tilknyttet 5. og 7. trinn på Midtun skole har fått påvist covid-19. Smittevernkontoret driver nå smittesporing av nærkontakter.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten