fanaposten.no

Musikalsk førjulsstemning i Birkeland kirke

NESTTUN: Kulturskoleelever fra Midtun skole skapte julestemning ved inngangen til advent.

Nyheter · Publisert 08:47, 9 des 2013

Siden 1999 har det vært en tradisjon at elever i Bergen kulturskole, som får sin undervisning på Midtun skole, spiller julekonsert sammen i Birkeland kirke.

Høyt aktivitetsnivå

Det hele startet som et samarbeid mellom organisten i kirken og kulturskolelærer Elisabeth Andersson.

Hun er fremdeles primus motor bak konserten, og bindeleddet mellom de ulike aktørene. I tillegg er hun fast dirigent for Midtun skolekor.

Se bilder fra julekonserten øverst i saken!

I begynnelsen var det for det meste korsang på programmet, der lokale barne- og skolekor fikk sjansen til å synge for et større publikum.

Etter hvert som kulturskolen har utvidet sin aktivitet på Midtun skole og nye instrumentgrupper er kommet til, har julekonserten blitt preget av dette.

Riktignok har Nesttun Unge Strykere flyttet sine øvelser noen hundre meter bort fra skolen, til Fana kulturhus. Orkesteret er likevel et fast innslag på julekonsertene.

Bergen kommune har en desentralisert modell, hvor mye av undervisningen foregår i bydelene. Bydelen Fana og Ytrebygda har et høyt aktivitetsnivå på ulike skoler.

På årets julekonsert fikk vi en smakebit på det imponerende nivået mange av disse elevene er på.

Mange av aktørene som var i ilden på årets julekonsert er elever i talent- og utviklingsprogrammene til Bergen kulturskole, og det var en stor opplevelse å høre så mange slike unge talenter på én og samme konsert.

135 år gammel kirke

Birkeland kirke er det selvsagte valget som lokale for denne konserten. Den ligger et steinkast fra både Midtun skole og fra Fana kulturhus.

Kirken skaper hvert år en perfekt ramme rundt arrangementet. Det er godt å komme inn i kirkerommet og senke skuldrene i en travel førjulstid.

Helt siden 1329 er det nevnt i skriftlige kilder at det har vært en kirke på denne tomten, og den nåværende kirken er fra 1878. Utviklingen i området har vært formidabel i alle disse årene, men kirkens betydning i lokalsamfunnet har hele tiden vært like viktig.

Kirken ruver som en stor, hvit og trygg arena, der aktivitetene innendørs i liten grad påvirkes av livet utenfor.

I 135 år har kirken stått der. Trygg og hvit og god. Upåvirket av kjøpesentra like ved, utvidelse av veinettet og Bybanen. Det er dette julekonserten dreier seg om.

Å komme sammen noen timer inni det rolige kirkerommet i en travel førjulstid og oppleve kultur sammen. Å slå av mobilen, logge seg av og ikke være tilgjengelig. Å la kredittkortet kjøle seg ned. Å oppleve, nyte og verdsette unge talenter som vi er så heldig å ha boende i vår bydel.

Det fikk vi virkelig anledning til denne lørdags ettermiddag; dagen før første søndag i advent. Kirken var fylt opp til siste sete, til tross for at tilbudet om førjulskonserter er enormt i Bergen. De heldige fremmøtte fikk en uforglemmelig opplevelse.

Bergtok publikum

Programmet i år var variert og hadde både solister og små og store ensembler.

Midtun skole tilbyr undervisning i mange instrumentgrupper, og først ut i år var Midtun skolekor med sin faste dirigent Elisabeth Andersson.

De fremførte fire vakre sanger, der julen og julens budskap stod i sentrum. Dette koret er et fast innslag på julekonserten, og var et flott første innslag.

Sangleden til disse barna smittet over på publikum, og stemningen var satt. Dette skulle bli en konsert fylt av glede, engasjement og gode prestasjoner.

Neste innslag var sjarmerende av Ingeborg Hagen Birkeland på fløyte. Hun spilte Siciliano og Gavotte og bergtok publikum med sitt fløytespill.

Lett og ledig spratt fingrene oppover og nedover fløyten, mens pusten, klangen og musikken hennes fylte det ellers musestille kirkerommet.

– Jeg har spilt fløyte i tre, og synes det er kjempegøy. Det kan anbefales. Jeg har en spilletime hver uke på Midtun skole, men utenom det må jeg også øve hjemme. Helst hver eneste dag, forteller ti år gamle Ingeborg.

– Jeg er også med i en fløyteklubb – som aspirant. Det er gøy å spille konserter, men jeg har litt sommerfugler i magen før denne konserten med så masse folk. Håper jeg klarer det. Jeg har jo spilt mange huskonserter på Midtun tidligere, så det burde gå bra, sa hun.

Og det gjorde det ... Ingeborg fikk stor applaus og forlot podiet med et stort smil om munnen.

– Skaper julestemning

Ave Maria er en sikker vinner på en julekonsert, og var også i år med på programmet. Med krystallklar stemme og stor selvsikkerhet fylte sangtalentet Tuva Sverkeli kirkerommet, med en flott fremføring av denne vakre sangen.

Med pianoakkopagnement som trygg støtte viste også hun et eksempel på nivået til mange av elevene i Bergen kulturskole.

Tuva er 15 år gammel, og har fått sangtimer fra tiårsalderen.

– Jeg er med i kulturskolens ungdomskor. Jeg er i talentklassen til kulturskolen, og har enetimer tre ganger i uken, i tillegg til at jeg synger i ensembler. Det er kjekt å synge konserter, og jeg kunne tenke meg å drive med sang på fulltid, men konkurransen er hard, sier hun og fortsetter:

– Jeg liker godt denne konserten. Det er så variert program med ulike instrumentgrupper, og så er det så god akustikk i kirken. Det gir en god julestemning når vi kommer sammen på denne måten.

Brenner for et godt kulturtilbud

Etter Tuva fikk vi gleden av nok et solist-innslag. Martin Sandaker Blom ga oss nok et bevis på at fløyte-miljøet på Midtun skole er høyst oppegående, og at det holder et imponerende høyt nivå.

Akkurat som Ingeborg før ham briljerte med en solid fremføring, gikk det nok en gang et gisp gjennom kirkerommet og alt ble stille. Martins fløytespill fikk all oppmerksomheten.

Med den største selvsikkerhet ga han oss en glimrende tolkning av Mozarts Andante i C. Et krevende stykke, ledsaget av vakkert pianospill, som nok en gang bekreftet hvor begunstiget vi er med unge talenter i bydelen vår.

Martin er tolv år og har spilt fløyte i cirka seks år. Spilletimene har han selvsagt på Midtun skole.

Elisabeth Andersson er en av ressurspersonene i kulturskolens aktiviteter på skolen.

Hun organiserer, trekker i tråder og brenner for at bydelen skal ha et variert og godt tilbud til unge talenter i ulike instrumentgrupper.

Hun har satt sammen en sanggruppe som ble neste innslag på konserten.

Flere av sangtalentene, som er elever hos Elisabeth, ga oss en minnerik fremføring av «En stjerne lyser i natt» og «Angels we have heard on high».

Disse jule-inspirerte sangene i flerstemt versjon var imponerende og klokkerent fremført.

Sang- og kortradisjonen lever fremdeles godt på Midtun skole.

Det har den gjort helt siden tradisjonen med julekonserter i Birkeland kirke ble unnfanget i 1999.

Tre orkestre ble ett

Siste innslag på konserten var Nesttun Unge Strykere.

På grunn av økende tilstrømning av medlemmer de senere årene, har orkesteret flyttet øvingslokaler fra Midtun skole til Fana kulturhus.

Orkesteret tilbyr spilling i tre forskjellige orkestre; de yngste er aspiranter, så rykker de opp i junior-orkesteret - før de ender opp i hovedorkesteret.

Der kan de spille helt til 18-årsalderen.

Alle tre orkestrene var tilstede på konserten. Først ut var aspirantene med en fornøyelig og humørfylt fremføring av Fiddle Faddle Folk.

Så var det juniorer alene, hovedorkester alene, og til slutt hoved- og juniororkesteret sammen.

Sangutvalget i disse innslagene var ikke utpreget julete, men da alle de tre orkestrene til slutt smeltet sammen til ett stort orkester, våknet publikum og ble minnet om at det er julen vi markerer.

Og at vi holder i hevd en kulturarv og er her sammen for å ha felles musikalske opplevelser; langt borte fra kjøpepresset og den oppjagete kommersielle verden utenfor det trygge 135 år gamle kirkerommet.

Nesttun Unge Strykere holder et imponerende høyt nivå, og medlemmene er også godt representert i kulturskolens talentutviklingsprogram.

«Away in a Manger» og «O’come all ye faithfull» ble glimrende fremført av dette store orkesteret, ledet av sin faste dirigent Arthur Vetvik.

Kulturelt fellesskap

Konserten ble avsluttet med allsang av den mektige «Deilig er jorden».

Denne sangen, som opprinnelig er en schlesisk folkemelodi nedtegnet i 1842 med tekst av B.S. Ingemann fra 1850, blir ofte brukt som avslutningssang på slike julekonserter.

Det er en spesiell følelse for gammel og ung å reise seg opp og synge de tre versene av denne sangen.

Den vekker minner for de eldste, og får oss til å reflektere, minnes og glemme verden utenfor.

Den binder oss sammen, og gir oss en følelse av å høre til i et kulturelt fellesskap.

I vårt heseblesende og oppjagede samfunn med en etter hvert uoversiktlig tilgang på elektronikk og digitale innretninger, er det en god følelse å stå sammen i et vakkert kirkerom og sammen synge om tider som skal komme, tider som skal henrulle, fred over jorden og ikke minst slekt som skal følge slekters gang.

Å bare være frakoblet, og ikke tilkoblet.

Kulturskoleelever, kulturskolelærere, dirigenter og foreldre knyttet til det unike kulturskoletilbudet på Midtun skole ønsker Fanapostens lesere en riktig god jul!

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten