fanaposten.no

Fra søndag morgen kan det bli streik som rammer kollektivtrafikken. Store deler av busstilbudet vil stå, og det samme gjelder Bybanen Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Mulig streik fra søndag

Det aller meste av busstrafikken i Vestland vil stoppe dersom det blir streik, inkludert skoleskyss som kjøres med buss. Bybanen vil også stå, og flere båt- og fergestrekninger vil stå eller bli redusert.

Nyheter · Publisert 15:48, 9 apr 2021

Klokka 10 fredag startet meklingen mellom LO, YS og NHO på Hotell Opera i Oslo sentrum. Mye står på spill. Om ikke partene finner fram til enighet hos Riksmekleren innen midnatt natt til søndag, kan Norge våkne til stillstand i praktisk talt alle rutebusser og en rekke ferjesamband. I Bergen vil også Bybanen stå stille om det blir streik.

Totalt kan mer enn 31.000 tas ut istreik i første uttak søndag morgen, skriver FriFagbevegelse. Det omfatter mer enn 26.000 LO-medlemmer og 5.500 YS-bussjåfører.

Skjermer koronarammede næringer

LO tar ut medlemmer fra kollektivtransporten og ferjetrafikken, men også i bransjer som bygg og anlegg, mat- og drikkeproduksjon, samt enkelte industribedrifter. De velger derimot å skjerme hardt koronarammede næringer som reiseliv og restaurant.

– Vi går inn i denne meklingen med mål om å bli enige. Samtidig konstaterer jeg at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt. Over 23.000 LO-medlemmer i privat sektor står klare til åstreike fra søndag og ta kampen for hele arbeidslivet mot NHOs provoserende krav om reallønnsnedgang, sier fungerende LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

Mellomoppgjør

Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, minner om de uvanlige omstendighetene.

– Vi må huske at dette ikke er et vanlig lønnsoppgjør. Det er et lønnsoppgjør som kommer midt i en krise vi ikke har sett siden krigen, sier hun til NTB.

Partene er kalt inn til Riksmekleren etter at LO og NHO brøt forhandlingene 25. mars. Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. Det har ikke værtstreiki et mellomoppgjør siden før krigen.

Uenigheten mellom partene handler i stor grad om ettervirkningene av koronapandemien. NHO og arbeidsgiverne mener norsk næringsliv må skjermes mot for bratt stigning i lønna etter pandemien og ber om moderasjon i industrilønningene for å ivareta norsk konkurransekraft.

– Det største skillet i landet vårt går mellom de som har jobb og de som ikke har det. For å sikre arbeidsplassene må vi sikre konkurransekraften til bedriftene, sier Melsom.

Det er anslått at lønnsøkningen vil bli på 2,2 prosent. Det er i realiteten en svekkelse av kjøpekraften, ettersom forventet prisvekst ligger på 2,8 prosent. Dette er svært vanskelig for LO og YS å svelge. De krever at kjøpekraften må opprettholdes, og at lavtlønte må sikres et ekstra tillegg.

Kollektivtransporten rammes

Det vil gå noen enkeltavganger med buss noen få steder. Skoleskyss som kjøres med drosje vil i hovedsak ikke bli påvirket av streiken. Det opplyser Skyss i en pressemelding.

I tråd med spillereglene som gjelder for lovlige arbeidskonflikteer, setter Skyss ikke inn kompenserende tiltak for å bøte på konsekvensene av streiken.

Reisegarantien (refusjon for alternativ transport når bussen ikke kommer) gjelder ikke ved streik.

Digital ruteinformasjon (appen Skyss Reise og sanntidstavler) blir ikke oppdatert med innstilte avganger, men Skyss legger ut informasjon om streiken i tilgjengelige kanaler og på skyss.no og kringom.no.

Buss

All busstrafikk i bergensområdet vil stå: ruteområdene Bergen sentrum, sør og nord, som også inkluderer Austevoll, Os og Osterøy, og Vest (Øygarden og Askøy) og Nordhordland.

All busstrafikk vil stå i ruteområdene Hardanger/Voss, Sunnhordland og Modalen/Vaksdal, med noen få unntak i Modalen, og i ruteområdene Sunnfjord, Nordfjord og Sogn, med noen få unntak i Sogn.

Busstilbudet Servicelinjene i Bergen blir noe redusert. Publikum oppfordres til å sjekke detaljer på skyss.no.

Serviceskyss i Sogn og Fjordane vil gå som normalt.

Bybanen

Bybanen vil stå.

Båt

Bybåtforbindelsene (Knarvik-Bergen og Kleppestø-Bergen) og båtruten Bergen-Sogndal vil stå.

I tillegg blir båtforbindelsen mellom Bergen og Selje redusert. Her henviser Skyss til Norled for detaljinformasjon.

Ferje

Fergeforbindelsene Buavåg-Langevåg og Utne-Kvandal vil stenge. Disse forbindelsene har omkjøringsvei.

Fergetilbudet på Gjermundshamn-Årsnes og Skjersholmane-Ranavik vil bli redusert. Reisende henvises til å sjekke skyss.no for detaljer.

Individuelt tilrettelagt skoleskyss

Skoleskyss med drosje på hele reisestrekningen er ikke forventet å bli påvirket. Skoleskyss med drosje på delar av strekningen i kombinasjon med buss, vil i de fleste tilfeller bli innstilt.

Streikefakta

Om lag 28.500 arbeidstakere vil gå ut i streik fra søndag hvis ikke meklingen mellom LO, YS og NHO lykkes. Her er noen av bransjene som vil bli rammet:

Både LO og YS tar ut bussansatte. YS mener alle rutebusser i Norge vil stå ved enstreik.

En rekke ferjesamband langs hele kysten.

Store deler av bygg- og anleggsbransjen, deriblant asfaltbransjen.

Flere industrivirksomheter, blant annet Aker Solutions og Kongsberg Defence & Aerospace.

Mat- og næringsmiddelproduksjon, i første omgang drikkevarer, sjokolade og snacks, og salat.

El- og heisinstallasjon, særlig på Østlandet.

Kjørte for fort i Birkelundsbakken – belitet seg ikke

En 60 år gammel mann ble i mai i fjor stoppet av politiet for å kjøre for fort i Birkelundsbakken. Mannen var ikke enig, og saken måtte avgjøres i...

Får ja til skjenking: - Nå blir det «dine-in» på Lagunen kino

Som første kino på Vestlandet får Lagunen kino nå skjenkebevilling. Snart blir det middagsservering til filmen!

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten