fanaposten.no

Monika avvist da hun ville testes - byråden ber henne ta kontakt på nytt

Etter å ha kommet hjem fra et opphold i England fikk Monika Yndestad nei da hun ville teste seg hos Bergen legevakt.

Nyheter · Publisert 10:51, 10 aug 2020

Monikas datter studerer i England, og forfatteren fra Søreide mener turen var strengt nødvendig for å se til en leilighet som hadde stått tom i fire måneder.

England er "grønt", og Søreide-damen var nøye med å følge smittevernsrådene på turen. Men da hun kom hjem til Bergen ville hun gjerne ha en korona-test for å være helt trygg i møte med slektninger og andre.

– Fredag bestilte jeg en test via Bergen kommunes hjemmeside. Jeg skulle få en SMS med bekreftelse på tidspunkt, men da jeg aldri hørte noe ringte jeg koronatelefonen for å følge opp, sier hun.

Her var hun nummer 43 i køen. Da hun etter en time endelig kom igjennom, fikk hun klar beskjed om at hun ikke var prioritert for testing.

– De sa kort og godt at England var et grønt land og at de ikke hadde kapasitet til å teste meg. Jeg fikk beskjed om å ta kontakt med Volvat eller Aleris hvis jeg ville ta testen likevel. Til slutt sa hun at hun ville stryke meg fra listen sin, sier hun.

LES OGSÅ: Åpnet teststasjon på Flesland

Trykk hos Volvat

BA, som snakket med Monika i helgen, skriver mandag at folk må betale 1700 kroner for å ta testen hos Volvat. Vel å merke dersom man er uten symptomer. Folk med symptomer betaler vanlig konsultasjonshonorar på 1025 kroner.

BA skriver at Volvat opplever stor pågang fra folk som vil teste seg hos dem, enda tjenesten egentlig er gratis ved Bergen legevakt.

– Jeg savner klar tale fra myndighetene. Jeg reagerer når Bergen kommune sier at de vil ha flest mulig til å teste seg. De snakker mye om importsmitte, også fra såkalte grønne land, men virkeligheten er at folk blir avvist når de vil ta testen. Det gjelder langt flere enn meg. Jeg har fått mange henvendelser på messenger fra folk som har opplevd det samme, sier Monika Yndestad.

Mandag hadde hun bestilt time hos Volvat for å ta den etterlengtede testen. Hun ønsker å være sikker på at hun ikke er smittebærer etter oppholdet i England.

LES OGSÅ: Alle må bidra til mindre trengsel i kollektivtrafikken

Byråden beklager

Helseyråd for Beate Husa (KrF) beklager opplevelsen til Yndestad, og oppfordrer henne til å ta kontakt på nytt.

– Det er bare å beklage, og jeg vil oppfordre andre som har opplevd det samme om å ta kontakt på nytt og be om en test. Nå er vi tydelig på at de som har vært i utlandet skal få teste seg, men det kan være at de må vente litt på å slippe til, sier Beate Husa.

Husa forklarer den manglende kapasiteten med at trykket på testing økte kraftig da smitten begynte å øke i Bergen.

– I løpet av sommeren hadde vi ganske lite trykk. Så skjer det at vi plutselig får mer smitte, og vi merker at det store trykket kommer. Da må vi kaste oss rundt og rekruttere folk, og i den overgangen der folk ikke er på plass, så er det dessverre noen som har blitt avvist, sier Husa.

Opplæring pågår nå for fullt, og overlege Bjarte Nore ved legevakten opplyser at mellom 10 og 15 helsepersonell vil jobbe fulltid med å teste folk på Bergen legevakt. I tillegg kommer fem som vil teste folk i ankomsthallen på Flesland.

– Kan dere nå love at ingen vil bli avvist når de har vært i utlandet og vil teste seg?

– Det er vårt tydelige mål. Vi skal ihvertfall gjøre vårt aller beste, men det blir spennende å se utviklingen de neste dagene. Blir det enda større trykk så kan vi fortsatt utvide med flere teststasjoner, men så skal de bemannes også, sier Husa.

Byrådsleder Roger Valhammer sier at Bergen havn er det neste naturlige stedet det kan bli aktuelt å åpne en korona-teststasjon.

– Om vi skal utvide videre nå er havnen det mest naturlige stedet, for det er der og her på Flesland at vi har en grense mot utlandet, sier Valhammer.

– Har dere vurdert å teste innenlandsreisende på Flesland?

– Det har ikke vært vurdert til nå. Det er klart at det er mange som lander i Bergen via Gardermoen, og vi når ikke de med den nye teststasjonen på Flesland. Men nå må vi først høste erfaringer fra denne, og så får vi se hva som eventuelt blir det neste, sier han.

Julies første NM-gull

– Veldig kjekt, sier hun.

Siril, Amélie og klassevennene går til inntekt for «Apeltun primary school»

En lørdag hver høst fylles Apeltun skole med elever, slekt og venner for det tradisjonelle Uganda-markedet. I år måtte de tenke helt annerledes.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten