fanaposten.no

Lisbeth Veddeng (t.v), Bente Liland og Frode Stubseid er tre av Mobystiftelsens ildsjeler. 19. 20. oktober er det duket for årets Mobyseminar

- Mobyseminaret viktigere enn noen gang

Etter to års pause er Mobystiftelsen tilbake med et seminar som kanskje er mer aktuelt enn noen gang.

Nyheter · Publisert 19:48, 11 okt 2017

Årets Mobyseminar blir det første siden 2015, og det første siden leder Stig Hammersland gikk bort. For stiftelsens medlemmer har det vært et spesielt år.

- Dagen etter at Stig døde hadde vi avtalt et møte i Mobystiftelsen. Den avtalen holdt vi. Det var lagt mange planer og vi måtte bare komme i gang. Men det er klart det var vanskelig. Vi har jobbet tett sammen på mange felt i flere år. Jeg tenker forstatt at "nå må jeg ringe Stig".

Det sier Bente Liland, en av dem som har vært med i stiftelsen helt siden starten.

Tok opp tråden

Moby, som står for "meningsfull oppvekst for barn og unge i Ytrebygda", ble stiftet i 2003, og inkluderte politi, skoler og offentlige etater som jobber med ungdom.

Utgangspunktet var et gryende ungdomsproblem i Ytrebygda, og stiftelsen ble raskt viktig for ungdomsmiljøet i bydelen. De samarbeidet tverrfaglig med ungdomsrelaterte saker, og fikk på plass faste arrangementer som sommerleir, Mobyseminaret og sin egen ungdomsklubb på Søreide.

Uten sin primus motor Hammersland, ble medlemmene enige om å fortsette arbeidet. Spørsmålet var hvordan.

- Stig har vært veldig aktiv og frontet dette utad, men vi har vært flere som har jobbet mye med Mobystiftelsen. Nå var det andres tur til å tre frem og ta lederrollen. Samtidig var det en sorgprosess som vi måtte jobbe oss gjennom. Det ble mye tårer, men også latter, sier Lisbeth Veddeng, mangeårig Moby-medlem og til daglig rådgiver på Skranevatnet skole.

At det ikke ble noe Mobyseminar i fjor var faktisk avtalt før Hammersland døde.

- Vi var blitt enige om å ta et pauseår, rett og slett fordi vi så at ingen av oss hadde kapasitet. Tidligere har vi hatt seminarer over to dager, og vi ble enige om å vente til 2017 og gjøre det skikkelig, sier Veddeng.

Gråsonesex

Fanaposten møter Liland, Veddeng og stiftelsens nye leder Frode Stubseid på politistasjonen for å snakke om årets Mobyseminar, den 12. i rekken, som går av stabelen 19. og 20. oktober.

De tre mener de står overfor sitt kanskje viktigste seminar til nå. Temaet er ungdom og gråsonesex. Bakteppet er en nesten eksplosiv vekst av antall anmeldelser knyttet til seksuelle overgrep der begge parter er under 18 år.

- Det er et uoversiktlig landskap både for unge og voksne, der det har skjedd utrolig mye på kort tid. Man har problemstillingen med sosiale medier der nakenbilder kan spres og ting veldig lett kommer ut av kontroll. Vi som jobber på skolene møter elever som sliter veldig med slike ting, sier Frode Stubseid, til daglig rådgiver på Rå skole.

En rapport fra Kripos slår fast at 60 prosent flere mindreårige ble anmeldt for seksuelle overgrep mot andre mindreårige i 2016 enn det som var gjennomsnittet i årene 2014/2015. Det er en utvikling som bekymrer dem.

- Vi ser at antall anmeldelser øker veldig på kort tid, så det er klart at noe har skjedd. Om dette skyldes at flere er tilbøyelig til å anmelde eller om det er flere tilfeller av overgrep, vet vi ikke. Men det er rimelig å anta at det er litt av begge deler, sier Liland.

Gruppearbeid

På seminaret er alle som har kontakt med barn og unge invitert, det være seg fra yrkesgrupper som barnevern, PPT, skoler, Nav eller politi, eller foreldre i FAU og idrettslag. Samtidig er ungdommer selv med på seminaret. Over to dager skal de høre på foredrag og jobbe med gruppeoppgaver om egne caser om ungdom og såkalt gråsonesex.

- Ungdom og seksualitet har endret seg veldig. Hva er greit og ikke greit i et voksenperspektiv, og hvordan ser det ut med ungdommenes øyne? Vi har ikke klare svar, men vi må utforske og stille spørsmålene, sier Liland.

Veddeng mener det er viktig å få på plass et felles språk og forståelse mellom yrkesgrupper som jobber med ungdom.

- Seminaret er gull verdt når det gjelder å hente erfaringer fra hverandre. Kanskje har man funnet gode forebyggende tiltak på en skole som andre kan dra nytte av, eller kanskje kan man finne måter å samarbeide på tvers av etater. Like viktig som selve foredragene er den uformelle praten og nettverksbyggingen som skjer innimellom, sier hun.

Mobyseminaret

Går av stabelen 19. og 20. oktober på Quality Edvard Grieg Hotell.

Årets tema: Ungdom og gråsonesex.

Mobyseminaret skal bidra til kompetanse og nettverksbygging for folk som jobber med ungdom. Målgruppen er skole, OT/PPT, bernevernet, sosialetaten, Nav, helsestasjoner, frivillige organisasjoner, kirken, FAU, politi og ungdommen selv.

Blant foredragsholderne er Beate Alstad, Øystein Samsonsen, Monica Jensen, Helle Kleive og Elisabeth Hellevang Størksen.

Buss mot bil i Grimesvingene

En buss og en personbil har kollidert i Grimesvingene. En person lettere skadet.

Disse bedriftene vil hun ha vekk fra Rådalen

Flere Rådalen-bedrifter ligger på en tomt eid av Stend VGS. Området er egentlig tiltenkt landbruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten