fanaposten.no

Mobiliserer foreldre på Råstølen: – Nå må vi ta Zinken Hopp tilbake

Råstølen velforening, IL Bjarg og Fana IL setter i gang med frivillige foreldrevakter på Zinken Hopp skole i helgene.

Nyheter · Publisert 14:08, 8 jun 2020

Zinken Hopp skole har den siste tiden blitt en stadig mer brukt samlingsplass for ungdom på kveldstid.

Som Fanaposten skrev for en uke siden, samles ungdommer fra flere bydeler på skolen nesten daglig. Ungdommene selv forteller at de liker å være der fordi de kan logge seg på internett, de har sittemuligheter, basketbane, Rema-butikk og bybane i nærheten.

Må rydde opp

Men den store ansamlingen av ungdommer resulterer i mange uønskede hendelser. Det er boss, flaskeknusing og hærverk. Nesten daglig må skoleansatte starte dagen med å rydde opp etter festing kvelden i forveien. Ifølge politiet gjør de store ungdomsgjengene også at andre aldersgrupper støtes vekk.

Både politiet og Utekontakten fortalte at de har økt oppmerksomhet på Zinken Hopp i det siste, og nå vil krefter i nærområdet ta tak i problemet.

– Vi ønsker ikke at Zinken Hopp skal være et sted som tiltrekker seg ungdom fra fjern og nær. Vi tenker at vi som nærmiljø må ta Zinken Hopp tilbake, sier Trond S. Svanes i Råstølen velforening.

Vil ha vaktordning

Sammen med IL Bjarg og Fana IL vil velforeningen ha i gang en ordning der voksne holder vakt på skolen på fredag og lørdagskvelder.

Det var Bjarg IL som kom med forslaget under et møte med blant annet politiet, SLT, Natteravnene, Utekontakten og idrettslagene i forrige uke.

– Situasjonen på Zinken Hopp stod på agendaen. Det kom opp flere tiltak på møtet, men dette er et enkelt tiltak som vi vil sette i gang med umiddelbart, sier Knut Aarbakke i Bjarg IL.

LES OGSÅ: Byrådspartiene stiller seg bak krav om ungdomsklubb-penger

Være tilstede

Velforeningen og idrettslaget mobiliserer nå foreldre i nærområdet til å være på utearealet ved skolen frem til skolen starter igjen i august. Tanken er at tre eller fire voksne sitter sammen i to timer hver fra klokken 18-22 på fredag og 17-21 på lørdag. Målestningen er å begynne allerede førstkommende fredag.

– Det eneste de skal gjøre er å være tilstede, som trygge voksne. Vi tror det vil legge en demper på ungdommene og hindre at ting eskalerer, sier Svanes.

Ungdommene skal fortsatt få være der, presiserer han.

– Vi kan ikke sende dem vekk, men vi tror det har en stor effekt når du vet at det er voksne som sitter og passer på. Det blir omtrent det samme som Natteravenene gjør, sier han.

Svanes og Aarbakke ber nå foreldre i Råstølen-området om å melde seg dersom de ønsker å være med.

– Send en epost til post@bjarg.net og si at du er interessert og hvilken dag og tidspunkt du ønsker. Vi håper vi får mange med oss på å gjøre nærområdet litt tryggere, oppfordrer Aarbakke.

Fysak stengt

Svanes forteller at korona-stenging av alle ungdomstilbud har hatt en veldig negativ effekt for Zinken Hopps del.

– Særlig at Fysak har vært stengt har medført at de ungdommene som før var der, nå har trukket opp til Zinken Hopp. Så du får grupperinger fra flere bydeler som trekker hit, med store ansamlinger på skoleplassen, sier han.

Politiet har oppfordret foreldre til å legge turen innom skolene der ungdommer samles.

– Men som enslig voksen føler du deg ikke så veldig høy i hatten når 40 ungdommer står der. Da er det mye bedre når man er litt flere sammen, og vi tenker at bare litt voksen tilstedeværelse vil ha veldig mye å si, sier Svanes.

Politiet: Positivt

Seksjonsleder Kristine Pettersen ved Bergen sør politistasjon sier det er positivt at nærmiljøet på Råstølen tar grep.

– I et forebyggende perspektiv så sier vi at hele samfunnet må ta del i den jobben, så at folk i nærområdet ønsker å være tilstede der ungdommene samler seg, det ser vi bare som positivt, sier Pettersen.

Politi-patruljen er nå jevnlig innom Zinken Hopp. De får en del henvendelser fra folk som mener ungdommene bråker.

– Men politiet er samtidig hendelsesstyrt, og det har ikke vært store oppdrag knyttet til Zinken, selv om vi ser at det er en god del ungdommer som oppholder seg der, sier hun.

Vi ønsker ikke at Zinken Hopp skal være et sted som tiltrekker seg ungdom fra fjern og nær

Foreslår ingen skolenedleggelser i Fana

Den nye skolebruksplanen legges nå ut på offentlig høring. I planen foreslås det ingen skolenedleggelser.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten