fanaposten.no

Mistet jobb i bank og olje - startet egen bedrift

FANA: Vegard Sognefest (25) og Petter Skille (26) er blant de mange som har mistet jobbene sine. Torsdag åpnet de sin egen bedrift.

Nyheter · Publisert 09:42, 15 mar 2016

Vegard Sognefest har jobbet som vikar i DNB og Petter Skille har jobbet på rigg i Nordsjøen i sju år.

- Jeg tok utdanning innen økonomi på BI og trodde jeg gikk ut i sikker jobb. Jeg fikk vikarjobber i DNB, men når nedgangstidene kom så fikk jeg ikke fornyet engasjementet mitt. Jeg har søkt en del jobber men det har vært vanskelig å få noe nå, sier Vegard Sognefest.

Kameraten Petter Skille har jobbet på rigg i Nordsjøende siste sju årene. To uker ute og fire uker i land.

- Firmaet jeg jobbet for har langtidskontrakt med Statoil ut 2020, og vi har trodd vi hadde trygge jobber. Så trappet Statoil ned virksomheten, og firmaet jeg jobbet for reduserte bemanningen kraftig. Vi var 900 ansatte, nå har 600 mistet jobben sin, sier Petter Skille.

Skaper sitt eget

Vegard og Petter har vært kamerater siden skoledagene, og plutselig sto de uten jobb.

De begynte å snakke sammen om å skape sine egne arbeidsplasser. I friperiodene har Petter Skille jobbet hos Dekk1 på Kokstad, og da han foreslo for kameraten at de skulle starte sin egen uavhengige dekkforretning, slo Vegard til.

- Vi har begge store forpliktelser med boliglån og familier og hjulene skal gå rundt. Vi kan ikke slå oss til ro med at Nav skal ordne jobb for oss. Ikke kan vi leve på trygd heller. Nå har vi satset og vi vet at det blir knallharde tider i oppstarten, men den som ikke satser vil aldri vinne noe heller, sier Vegard og Petter.

Satset hardt

De har tømt sparekontoene, lånt litt penger og satt boliglånet på avdragsfrihet for en stund fremover.

- Vi har investert en halv million kroner i dette, og vi har selvfølgelig tro på at dette skal gå bra. Noe annet ville være dumt, sier kameratene.

De har etablert bedriften sin i den gamle HydroTexaco-stasjonen ved Fana Roklub på Strømmevegen, like bortenfor Langegården.

- Beliggenheten er god, slik vi ser det. Det er utenfor bomringen, og ligger sentralt med verkstedhall og godt mer parkering. Vi har investert i godt utstyr som skal gi driftssikkerhet og effektivitet, sier Vegard og Petter.

Smartbedrift

Kameratene har kalt bedriften sin Smartdekk, og satser på dekkhotell og timebestilling via markedets beste bookingsystem.

- Vi har fått på plass tre kontainere hvor vi skal ha dekkhotell. I tillegg har vi satset på et godt datasystem som gjør det enkelt å bestille time for dekkskift. Om en kunde reserverer time, vil vi sende ut en epost eller sms med påminnelse om når kunden skal være hos oss. Da skifter vi dekk og kunden er på veien igjen i løpet av en halvtime. Her trenger ikke kundene å sitte to og en halv time å vente på dekkskift, sier de to gründerne.

- Dere har ikke spart på noe?

- Vi har valgt å gå for kvalitetsutstyr både i verkstedshallen og på bookingsiden. Vi vil gjerne gi kundene en positiv og god service når de bruker oss, og da kan vi like gjerne gjøre det skikkelig med en gang. I tillegg har vi fått dekkavtale med Norgesdekk, som har engros-lager i Åsane. De leverer dekk til oss to ganger om dagen, så vi har tilgang på alle merker og dimmensjoner, uten å sitte med et stort lager. Lager er kostbart, så vi er veldig fornøyde med å ha en fleksibel og god løsning med Norgesdekk, sier Petter og Vegard.

Et godt team

At den ene har lang erfaring fra dekkbransjen og den andre er økonom, ser de to på som en stor fordel.

- Vegard har peiling på økonomien, og får ta seg av det i begynnelsen til jeg lærer litt. Så får han gå gradene i dekkhallen. Vi utfyller hverandre på en god måte, og det er bra når vi skal starte vår egen bedrift. Vi har ingen kjedetilknytning og i begynnelsen er det bare oss to som skal heve lønn. Det betyr at vi kan ha konkurransedyktige priser, som kommer kundene til gode, sier kameratene.

Tid for å satse

Selv om det er nedgangstider har de to stor tro på satsingen sin.

- Det sies at det er i nedgangstider man skal satse, og vi tror det er mye i det. Bilforretningene er blitt flinke til å selge dekk og felger med nybiler, men når det er nedgangstider, kommer mange til å beholde bilene sine. Men nye dekk må de ha. Dette blir spennende og morsomt. Det er noe eget med å starte sin egen bedrift, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Vegard Sognefest og Petter Skille.

Godt utstyr er halve jobben, og Petter og Vegard har kjøpt fra øverste hylle til dekkhallen. - Driftssikkerhet og effektivitet er viktig, så derfor har vi handlet skikkelig utstyr, sier de to. Foto: Ståle Melhus

63 nye tilfeller - ansatt ved Øvsttunheimen smittet

Kommunen melder om høyt antall smittede fredag. Samtidig er testkapasiteten på legevakten sprengt.

Kjøkkenbrann på Suitellet slukket

Fredag formiddag var det branntilløp på Quality Hotel Edvard Grieg.

Steinar fra Bjarg dømte 1.-divisjonskamp med én tilskuer

– Det var ganske spesielt, sier Steinar Hauge.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten