fanaposten.no

Mindstorms Hackers ble champions

FANA/YTREBYGDA: Mindstorms Hackers fra Aurdalslia skole ble lørdag kåret til champions i First Lego League. Nå er de klare for skandinavisk finale.

Nyheter · Publisert 09:55, 11 nov 2015

Du leste sikkert om Mindstorms Hackers i fredagens Fanaposten. Det var de som fant tusenvis av plastposebiter i Fanafjorden. Funnet ble gjort under feltarbeid i forbindelse med deltakelsen i First Lego League (FLL). Lørdag var det regional finale på Vil Vite i Bergen, og i 21 andre norske byer. Totalt var over 4500 barn og unge med på de regionale finalene.

Best i Skandinavia

Laget fra Aurdalslia skole var gode i alle konkurransekategoriene, og vant både Forskningsprisen og Robotkonkurransen. Da resultatene fra hele Skandinavia tikket inn lørdag ettermiddag viste det seg at Mindstorms Hackers hadde oppnådd den beste poengsummen for Robotkonkurransen i hele Skandinavia. Laget har forberedt seg til konkurransen helt siden februar måned i år, og stilte derfor godt forberedt.

– Vi har hatt det kjempegøy, spesielt har robotkonkurransen gått bra. Vi jobbet hver dag i høstferien, og har hatt mange møter. Men vi har også hatt mye moro sosialt. Spesielt har vi lært hvor viktig det er å samarbeide. Jobber man hardt og godt, kommer man langt, sier en fornøyd og ivrig gjeng fra Aurdalslia skole.

I tillegg til Robotprisen, fikk laget andrepris i Teknologikonkurransen. Laget ble derfor suverene champions, og går videre til den skandinaviske finalen som går i Mo i Rana 27. november. For ordens skyld går champions-tittelen til det laget som totalt sett er sterkest innen forskning, teknologi og profilering.

I alt var det fem lag fra Fana og Ytrebygda som deltok i konkurransen i år. Lagene var foruten Mindstorms Hackers, Nerds of Norway, Ulsmåg Ultimate og Nattlandsgjengen.

BIR-banen

Ultimate Ulsmåg fikk to priser. De hadde sett på om det er mulig å gjøre Bergen til en miljøby. Deres løsning var å kombinere Bybanen med den nye bossugteknologien.

– Ved å ha sugeterminaler langs Bybanen, kan man slippe bossbiler. Det er jo bossbilen som forurenser. I tillegg kan man ha et kildesorteringsanlegg for glass, metall, papp, papir og plast ved hvert bybanestopp. Bosset du kaster forsvinner ned i containere under bakken. Når containerne er fulle, kan de heises opp på Bybanen og kjøres bort, forteller Ulsmåg-elevene. Ulsmåglaget er helt nytt av året, og hadde ikke vært borti First Lego League før for åtte uker siden.

Lærer Runar Eikhaug har videreført Ulsmåg-kollega Frode Skjold sitt arbeide med å engasjere elevene på skolen i First Lego League og Nysgjerrigperprisen.

– De relasjonene en får til elevene, og elevene får seg imellom, gjennom dette arbeidet er uvurderlig og utrolig verdifull. Dette er læring i praksis. Mattematikken gjennomsyrer prosjektet når de for eksempel skal beregne masse og mengder. Den siste uken før konkurransen har de fått leksefri. Da en av dommerne spurte dem om ikke prosjektet også er lekser, svarte de: Nei, dette er bare gøy! Når tørr teori blir bakt inn i noe som engasjerer, blir det moro. Jeg tror at First Lego League er noe av den skolen som Ludvigsen-utvalget har pekt på som fremtidens skole, sier Runar Eikhaug.

Privat lag

Et privatlag som stilte i konkurransen lørdag var Nerds of Norway, som består av fire tidligere klassekamerater fra Ulsmåg skole. Lagleder er mor Øydis Østgulen.

– De har trent og forberedt seg lenge i kjelleren vår i lang tid. Det er morsomt å se at de har hatt så stor glede av dette på skolen tidligere at de fortsetter når de nå går på forskjellige skoler som ikke lenger har dette på timeplanen, sier Øydis Østgulen.

Laget har i sin forskningsoppgave sett på klær og miljø.

– En kveld så vi på Schrødingers katt på NRK, og den episoden handlet om produksjon av bomullsklær, og vi forsto at det var mye vi ikke visste om klesproduksjon. Tekstilbransjen er en av de mest forurensende og ressursforbrukende industrier i verden. En gjennomsnittlig nordmann bruker i dag cirka 15 kilo klær i året. Vannmengden det brukes for å lage disse klærene tilsvarer årsforbruket til en familie på tre i ett år. Co2-utslippene tilsvarer utslippene fra en familiebil som kjører 2000 kilometer. Derfor har vi sett på ulike problemstillinger knyttet til klesindustrien og løsninger som kan bidra til å gjøre klesindustrien mer bærekraftig både i forhold til miljø- og arbeidsforhold, sier Ayne, Hannah, Jacob og Jonatan.

Lært mye

Montesorriskolen i Bergen var med på FLL for første gang i år. Men erfaringene de har gjort seg har gitt mersmak.

– Vi hadde jobbet en del med robotbanen vår, men dessverre ble banen ødelagt når det ble arrangert åpen dag på skolen vår. Så vi måtte bygge det på nytt nå den siste uken. Vi har brukt mye av leksetiden og friminuttene på å jobbe med dette. Vi brukte nok litt mer tid enn lærerne likte, men det har gått bra. Vi har hatt det kjempegøy her i dag, og vi er det eneste laget som stiller med eget heiarop under robotkonkurransen. Vi har lært mye av å se hva de andre lagene har gjort, og vi har lyst å være med neste år også, sier en ivrig gjeng fra Montesorriskolen i Bergen.

Bedre enn forventet

Nattlandsgjengen er inne i sine siste forberedelser til kvartfinale i Robotkonkurransen når Fanaposten treffer dem.

– Dette har gått mye bedre enn vi hadde håpet på. Vi hadde en målsetting om ikke å bli sist, og nå er vi i kvartfinalen. Vi har konsentrert oss mest om Robotkonkurransen, men vi stiller med et lite handikap i forhold til de øvrige lagene. Vi kjører nemlig med den gamle Lego-roboten som har tre motorer. De andre har den nye modellen med fire motorer, noe som betyr at de kan gjøre flere oppgaver samtidig. Vi har ikke så store forventinger til å komme til semifinalen, men vi er veldig fornøyd med å ha kommet så langt, sier Christine Nordnes og Sofie Bugge fra Nattlandsgjengen.

LES FLERE: NYHETER

Da en av dommerne spurte dem om ikke prosjektet også er lekser, svarte de: Nei, dette er bare gøy!

Snart skal 1800 flere biler ut i dette krysset. Rapport foreslår hvordan det komplette kaos kan unngås

Det travle krysset på Nesttun blir enda travlere når de store utbyggingene er ferdige. Trafikkekspert anbefaler å nekte bilister å svinge til venstre...

Oppfordrer folk til å bruke nye turområder

Kommunen vil spre folk på flere turområder, og har åpnet for turparkering ved flere skoler i bydelen.

Vil uansett holde skoler og barnehager stengt tirsdag etter påske

Dersom regjeringen beslutter å gjenåpne skoler og barnehager over påske, vil første skole- og barnehagedag i Bergen være onsdag 15. april.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten