fanaposten.no

Marit Stene er årets helsesykepleier i Norge. Hun har vært helsesykepleier i 17 år, etter en lang arbeidskarriere på barneklinikken.

Marit hedret som årets helsesykepleier i Norge

– Hun brenner for ungdommen, er fremoverlent og en brobygger, sier lederen i Landsgruppen for helsesykepleiere om Marit Stene.

Nyheter · Publisert 12:45, 17 sep 2021

– Jeg har aldri blitt så overrasket i hele mitt liv. Jeg er ydmyk og litt flau. Det kom fullstendig bardus på, sier Marit Stene til Fanaposten.

Stene, som har sitt daglige virke på Nordahl Grieg, fikk denne uken utmerkelsen "Årets helsesykepleier". Det skjedde under den store kongressen til Landsgruppen for helsesykepleiere (LAH), en undergruppe av Norsk sykepleierforbund.

Samtidig fikk hennes kollega på Storetveit ungdomsskole, Mariann Enoksen, prisen for "årets gylne penn" for sitt samfunnsengasjement.

Hyller Marit

Leder Ann Karin Swang i LAH hyller den erfarne helsesykepleieren fra Fana for sin høye kompetanse, evne til å bygge relasjoner og fremsnakke yrkesgruppen sin.

– Marit brenner virkelig for ungdommen, og hun er en pådriver for godt tverrfaglig samarbeid. Hun er ikke den som kommer åtte og går fire, men er en helsesykepleier som er til stede der ungdommen er, som for eksempel på russens rebusløp, sier Swang til Fanaposten.

Marit hylles også for sin samfunnsrolle, sin evne til å fremsnakke både egen tjeneste og andre, samt for måten hun alltid kaster seg over nye utfordringer.

– Marit er utrolig fremoverlent. Hun går løs på alt som er nytt, og det nye DIGI-ung-prosjektet er et godt eksempel på det. For en med lang karriere bak seg er det jo lett å tenke at man kan lene seg litt tilbake, men Marit fortsetter å være nysgjerrig og interessert, sier Swang.

Fra barneklinikken til helsesykepleier

Stene (60) startet som helsesykepleier i Fana i 2006, etter 23 år som sykepleier på Haukeland. Hun har gått fra barneskole til ungdomsskole og til slutt videregående, der hun nå har tilholdssted på Nordahl Grieg. I tillegg kommer arbeidet på Helsestasjon for ungdom (HFU).

Selv er hun ikke en som er veldig glad i oppmerksomhet.

– Derfor blir jeg litt flau og ydmyk over en sånn tildeling. Først av alt må jeg takke mine kjempegode kolleger. De er en kjempegod støtte, og vi har også et veldig godt nettverk av kolleger på tvers av bydeler, sier hun.

Det kom brått på da Marit Stene ble utropt til årets helsesykepleier i Norge. Foto: Landsgruppen for helsesykepleiere

– Du får skryt for alltid å være tilstede der det skjer, og å være en som ikke ser på klokken?

– Det er jo det som er gøy då. Jeg har ikke små barn lenger og står sånn sett litt friere til å være med på ting, sier Stene, som raskt dreier samtalen over på det faglige som hun brenner for.

For tiden engasjerer hun seg i en arbeidsgruppe som jobber for å utvikle en app som gjør det enkelt for ungdom under 16 år å ta kontakt med helsesykepleiere.

– Så du er app-utvkler i en alder av 60?

– Vi har heldigvis kjempeflinke folk som står for det. Vi er med på å forme og utarbeide hvordan den kan bli mest mulig brukervennlig for barn og unge. Det skal ikke lenger være slik at du må banke på en dør eller ringe for å få kontakt med helsesykepleiere. Kjenner barn på behovet en fredagskveld, så skal det være mulig å ta kontakt med noen som kan hjelpe, sier Steine, og forklarer at tilbudet skal rette seg mot barn som er for unge til å ha bank-ID, men som heller kan bruke Feide-innloggingen.

Rusreform

Mariann Enoksen, som til daglig jobber 50 prosent på Storetveit ungdomsskole og 50 prosent på det byomfattende USO (forebyggende undervisning om seksuelle overgrep), fikk prisen som "Årets gylne penn" blant helsesykepleierne.

– En stor ære og veldig overraskende og gøy. Jeg mener det trengs at vi helsesykepleiere synliggjør oss i media. Vi er viktige samfunnsaktører som blir kjent med hva som rører seg blant barn og unge på en måte som foreldre og politikere kanskje ikke får kjennskap til. Da må vi snakke barn- og unge sin sak, og for min del er særlig de sårbare gruppene jeg er opptatt av, sier hun til Fanaposten.

Hun tror det for mange kan være litt skummelt å ta pennen fatt og skrive innlegg i media.

– Det er en terskel man må komme over, og når en har gjort det så må en bare stå for det en har skrevet og ta diskusjonen. Jeg tror det er viktig at vi, som ser hva som rører seg blant barn og ungdom, tar den rollen, sier hun.

Utdrag fra juryens begrunnelse

"Marit er en trygg, tydelig og tilgjengelig helsesykepleier og samfunnsaktør, med lang erfaring og høy kompetanse. Hun gir profesjonen vår faglig tyngde og profilerer og fremsnakker viktigheten av vår kompetanse til andre yrkesgrupper og samarbeidspartnere på en fremragende måte.

Marit er en person som gir av seg selv, hun er lett å prate med og en god relasjonsbygger. Det er hun som kommer hjem fra møter, kurs og samlinger med mange ny bekjente og utvidet kontaktnett.

Marit er uredd, kunnskapsrik og endringsorientert og får tydelig frem sitt budskap. Hun taler barna og ungdommenes sak både i media, blant samarbeidspartnere og kollegaer.
I den seinere tid har hun deltatt i debatten rundt rusreformen og presenterte tydelig og klart i sitt budskap hvordan reformen vil påvirke mulighetene til å hjelpe ungdom med rusproblematikk.
Kollegaer og samarbeidspartnere beskriver Marit som alltid imøtekommende, uredd, forståelsesfull, løsningsorienter og lyttende. Hun er åpen og inkluderende, reflektert og lite dømmende og passer på at alle kolleger har det bra.

Bronse i uoffisielt NM

– Vi er Bjarg, de er Vålerenga. Å slå dem – og være spillemessig helt på høyde – er i seg selv en opplevelse.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten