fanaposten.no

Maren sjekker badevannet før varmen setter inn

Maren Paulsen har som sommerjobb å sjekke at vannet på badeplassene er trygt.

Nyheter · Publisert 10:37, 23 jul 2019

Tirsdag morgen drypper det fra himmelen, men frem mot helgen skal temperaturen sprette til værs og det ser ut til å bli skikkelig sommervarme.

Da er det greit å vite om badevannskvaliteten holder mål. I Bergen kommune har student Maren Paulsen som sommerjobb å reise rundt og samle inn vannprøver ved alle de offentlige badestrendene.

Sjekker alle

Tidlig tirsdag morgen svinger hun inn på grusveien ved badestranden i Skjoldabukta. Ved hjelp av et langt redskap fyller hun en liten glassbeholder med tilsynelatende klart nordåsvann. Så legger hun termometeret i vannet.

– 17 grader, sier hun.

Det er fort gjort. Målingene tar under ett minutt. Men badestrendene som skal sjekkes er mange.

– Vi sjekker hver uke. Jeg bruker halve arbeidsdagen på å reise rundt på de offentlige badeplassene, pluss noen sporadiske utenom. Så blir det kontorarbeid resten av dagen, sier hun.

Stikkprøver

Vannprøvene blir analysert på et laboratorium. Her sjekkes badevannet for forekomst av TKB, altså koliforme bakterier. Dette er tarmbakterier fra mennesker og dyr,og forekomsten av den gir en god indikator på nivået av forurensing.

Resultatene legges ut på kommunens nettside, som oppdateres ukentlig.

– Målingene er alltid gode for tiden. Jeg kan nesten ikke huske sist vi hadde noe annet enn grønt på målingene. I fjor var det veldig lite nedbør og ingen dårlige målinger, og det er gjerne med mye nedbør at en kan risikere at kvaliteten synker. I år har det regnet litt, men målingene er fortsatt gode hver gang, sier hun.

Hun legger til at vannprøvene ikke nødvendigvis forteller hele sannheten.

– Det er stikkprøver, men vi tar prøver hver uke for å få god oversikt. Det kan være ting i vannet som prøven ikke fanger opp. På samme måte kan vi få en dårlig prøve dersom en båt skiller ut noe like før vi sjekker vannet, selv om det i realiteten er god badevannskvalitet, sier hun.

Men for bergensere er det liten grunn til å bekymre seg for badevannskvalitet. Nå er det bare å vente på at gradestokken skal krype oppover, både til lands og til vanns.

Forklaringer

Godt egnet badevann: Mindre enn 100 TKB/ 100ml. Vannkvaliteten er egnet for bading og rekreasjon.

Mindre egnet badevann (sårbart): Mellom 100 og 1000 TKB/ 100 ml. Badeplassene er sårbare for forurensing. Helsemyndighetene ser vanligvis ingen betenkeligheter med å bade på disse plassene.

Ikke egnet badevann: Over 1000 TKB/ 100 ml. Helsemyndighetene forbyr ikke bading der, men vil likevel frarå bading.

TKB: Badevannet analyseres for såkalte termostabile koliforme bakterier (TKB). Det som kjennetegner termostabile koliforme bakterier er at de er tarmbakterier fra mennesker og dyr, og at de ikke overlever lenge ute i naturen. Det er derfor en god indikatorbakterie. Dersom det blir påvist slike bakterier i vannprøven, er det et tegn på fersk fekal forurensing.

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten