fanaposten.no

Manjot Kaur (14) og Jessica Helsvig Johannesen (14) fikk svar etter å ha sendt leserinnlegg om forsøpling rundt Skranevatnet. Nå blir det både benk og flere bosspann. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Manjot og Jessica (14) fikk svar etter leserinnlegg: Nå blir det flere bosspann

– Det er veldig bra å se at det kan gi resultater å si meningen sin, sier Skranevatnet-elevene Manjot og Jessica (14). Leserinnlegget deres havnet på politikernes bord, og nå blir problemet fikset.

Nyheter · Publisert 11:47, 19 mai 2022

Rundt Skranevatnet kan det være tett mellom turgåerne, men samtidig er det langt mellom bosspannene. Skranevatnet-elevene Manjot Kaur (14) og Jessica Helsvig Johannesen (14) har i lang tid irritert seg over hvordan det ser ut langs den populære turstien.

– Det ligger veldig mye boss, og de få bosspannene som er der er ofte overfylte. For eksempel ser vi ofte Redbull-bokser, og vi ser at det ligger brødposer og plastposer igjen etter folk som tydeligvis har matet endene og svanene, sier Manjot.

– Når folk ikke har noe sted å kaste bosset, så velger mange tydeligvis bare å kaste det fra seg i naturen.

Skrev innlegg

Noe av problemet tror de er at det er alt for få bosspann i turområdet. Dette bestemte de to elevene seg for å forsøke å gjøre noe med.

– Vi har et valgfag som heter Demokrati i praksis, som handler om å engasjere seg for å få til en endring. Vi tenkte at dette kunne være en fin sak å engasjere seg i, sier Manjot.

SE VIDEO:

– Så vi skrev et debattinnlegg og sendte det til BT. Til vår overraskelse fikk vi raskt svar om at de ville trykke det, smiler Jessica.

I innlegget skrev de at de bekymret seg for fuglene i et område med så mye boss.

"Når brødposer blir liggende igjen på veien eller i vannet, kan det være fugler som tenker det er mat og spiser det. Fugleartene som bor i området, er en stor del av den koselige atmosfæren i område, og vi må ta hensyn til dem." skrev de.

– Det var flere som hadde kommentert under innlegget, og en av dem var politiker og sa at han ville ta saken opp i et møte, sier Manjot.

Konkret sak

Politikeren de snakker om er Reidar Staalesen (Ap), som sitter i Utvalg for miljø og byutvikling. Han bestemte seg for umiddelbart å ta affære da han leste innlegget til de engasjerte 14-åringene.

– Vi politikere sitter ofte med store saker som kan være litt virkelighetsfjerne for folk, som store plansaker, saker som er veldig "på papiret". Her fikk vi en konkret sak som var godt formulert av to unge og engasjerte elever, sier Staalesen til Fanaposten.

Han tok derfor budskapet til Manjot og Jessica opp som et skriftlig spørsmål til byråd Thor Haakon Bakke (MDG).

– Jeg tenkte at dette må vi klare å få til. Når jeg hørte at de hadde et valgfag om demokrati i praksis, så er jo dette en ypperlig anledning til å bli kjent med hvordan gangen i slike saker kan være, at man kan utrette små ting som har betydning. Jeg synes dette går til kjernen av hvorfor vi ble politikere i utgangspunktet, sier Staalesen, som også synes det er viktig å lytte til 14-åringer.

– Det er ikke alltid at 14-åringer ytrer seg om det som opptar dem, ihvertfall ikke offentlig, så når disse to jentene gjorde det, fikk vi lyst til å ta tak i det, sier Staalsen.

I møtet i forrige uke kom byrådet med et gledelig svar: Det etableres totalt seks bosspann på turstien, med den lengste avstanden mellom to spann på 350 meter. I tillegg blir det etablert en ny plass med bord ved turveien, hvor det også vil bli plassert et spann nummer syv.

Gleder seg

De to elevene gleder seg nå til de nye bosspannene og rasteplassen kommer på plass. Samtidig er det glade for at leserbrevet de tok opp, gir resultater.

– Vi har sett at det er enklere å påvirke enn vi kanskje trodde på forhånd. Så er det bra at det forhåpentligvis blir mindre forsøpling rundt Skranevatnet. Det er et veldig fint tursted, der det er mye fugler og svaner. Om sommeren er det veldig fint å bare være her, ha piknik eller bade, sier Skranevatnet-elevene.

De utelukker ikke at de kan komme til å sende nye innlegg til avisen.

– Hvis det er noe vi engasjerer oss i, der vi kan påvirke, så tror jeg vi kommer til å prøve igjen. Nå har vi sett at det går an, men akkurat nå har vi ikke noe konkret å ta opp, sier Jessica.

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten