fanaposten.no

Beboere i Råvarden melder om luktplager. Foto: Kartverket

Luktplager i Rådal: Kommunen vet ikke hvorfor

Kommunen undersøker årsaken til at beboere i Råvarden er plaget av dårlig lukt.

Nyheter · Publisert 09:26, 28 jul 2019

Bergen kommune har den siste uken blitt kontaktet av beboere i Råvarden-området som følger seg plaget av sterk lukt. Kilden til luktplagen er ikke funnet.

- Flere innbyggere i området har kontaktet vaktsentralen til kommunen om luktplager. Meldingene vi har mottatt går ut på at det er en sterk og ubehagelig lukt. Flere av dem som har meldt inn har også meldt om fysiske plager som kvalme og svie i øynene, sier kommuneoverlege Finn Markussen til Bergen kommunes nettsider.

- Det har stinket stadig sterkere i en måneds tid. Vi har opplevd at vi faller mellom to stoler og har ikke blitt tatt på alvor, fortalte beboer Kjersti Marie Grinde til BA i forrige uke.

Da biogassanlegget i Rådalen åpnet i 2016 var det flere tilfeller av vond lukt. Nå har den vonde lukten returnert til nabolaget, til naboenes bekymring.

- Mandag og tirsdag var det så ille at jeg har hatt brekningsfornemmelser og svie i øynene. Noen har hatt sterk hodepine, men det er jo vanskelig å vite hva slikt skyldes. Det har vært utrolig frustrerende å oppleve at våre klager og varsler til kommunens vaktsentral og Miljørettet helsevern ikke har blitt tatt ordentlig tak i, sier Grinde til BA.

Miljørettet helsevern og Bergen brannvesen var nylig på befaring i området. Brannvesenet har også målt etter utslipp av gasser og kjemiske stoffer. Flere av bedriftene i nærområdet er også kontaktet for å finne kilden og årsaken til luften. Det har foreløpig ikke gitt noe resultat.

- Generelt er ikke sterk lukt i seg selv helsefarlig, men det kan gi ubehagelige symptomer. Foreløpig har vi ikke holdepunkter for å kunne si noe mer. Vi følger saken kontinuerlig, sier kommuneoverlege Finn Markussen.

Klima- og miljøavdelingen hos Fylkesmannen er kontaktet om saken. Et sted mellom 40-50 husstander i området er direkte plaget av lukten.

Siden kommunen så langt ikke har kommet til bunns i saken, ønsker de tips om hva luktproblemene kan skyldes. Ta i så fall kontakt med Vaktsentralen på telefon 55 56 78 15.

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten