fanaposten.no

Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Lukt-saken: - Vi tar for oss bedrift for bedrift

Kommunen og fylkesmannen går bedriftene i Rådal etter i sømmene for å finne luktkilden.

Nyheter · Publisert 13:14, 2 aug 2019

Fredag ble det holdt et møte mellom kommunen, brannvesenet og fylkesmannen om luktproblemene som har vært i Rådalen de siste ukene.

- Både vi og fylkesmannen er involvert som tilsynsmyndighet for bedriftene der. Før vi kan sette inn tiltak må vi finne ut hva det er som lukter, og det er et omfattende arbeid. Vi går nå igjennom en og en bedrift i Rådalen for å finne kilden, sier Sonja Skotheim ved Helsevernenheten i Bergen kommune.

Saken ble torsdag politianmeldt av beboer Kjersti Marie Grinde. Hun forteller at lukten har kommet med ujevne mellomrom helt siden 2016, men det toppet seg i forrige uke, da flere meldte om fysisk ubehag på grunn av stanken. Torsdag kveld fikk beboerne besøk av byråd for byutvikling Rune Bakervik og helsebyråd Beate Husa.

Fylkesmannen ble gjort oppmerksom på saken 23. juli. 26. juli sendte de et brev til virksomhetene i Rådal der de ber om svar på klagene som var kommet på lukt. Det ble satt frist til 23. august med å gi tilbakemelding.

Fredag, etter møtet med kommunen, sendte Fylkesmannen et nytt brev der de varsler at det vil bli krav om luktundersøkelse i Rådal.

"Fylkesmannen har etter at vårt brev 26. juli 2019 ble sendt fått flere klager på telefon fra naboer i området om lukt. Vi har til nå ikke fått informasjon fra noen av virksomheten om at luktkilden er funnet. Fylkesmannen ser alvorlig på situasjonen, og ber alle ansvarlige prioritere arbeidet med å finne kilden til lukt, og sette i verk nødvendige tiltak for at virksomhetene ikke fører til uakseptabel lukt for naboene" skriver Fylkesmannen i brevet.

De ber om at det gjennomføres undersøkelse ved følgende virksomheter:

• Bergen kommune - biogassanlegget.

• Bergen kommune - etterdrift av deponiet.

• Ragn Sells AS - avfallsanlegg

• Fana Stein og Gjenvinning - Avfallsanlegg

• BIR avfallsenergi - Avfallsanlegg

• NCC Industry AS - asfaltverk.

Bergen kommune sitter på begge sider av bordet i denne saken, både som tilsynsmyndighet og en av de største aktørene i Rådalen, og Fylkesmannen har derfor bedt om at kommunen koordinerer arbeidet med luktundersøkelsen.

- Vi har ekspertise i Norge som er gode på slike undersøkelser, og har mye erfaring med dette fra tidligere. Vi ber om forståelse for at det er et omfattende arbeid når vi ikke vet kilden til lukten. Det er ikke en quick-fix, men vi må gå møysommelig til verks, sier miljøvernsjef hos Fylkesmannen Kjell Kvingedal.

Han har ikke satt noen dato, men ber om at luktundersøkelsen gjennomføres så raskt som mulig.

- Det vi nå har sendt er et forhåndsvarsel etter forvaltningsloven. Vi ser alvorlig på saken og prioriterer den høyt, sier han.

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten