fanaposten.no

Julie Andersland åpnet den foreløpig siste målestasjonen i Loddefjord i oktober 2015. Foto: Endre Hovland, Bergen kommune

Luftmåleren i Fana er forsinket

Mens målingene viste forurenset luft denne uken, drøyer det lenger enn antatt med å få på plass aktiv luftmåler i Fana.

Nyheter · Publisert 20:23, 11 feb 2017

Bergen har i dag fire aktive målestasjoner for luftkvalitet. I fjor lovet klimabyråd Julie Andersland at det skulle settes opp en femte måler et sted i Bergen sør.

Arbeidet er i gang, men nå viser det seg at jobben med å få satt opp målestasjonen tar lenger tid enn de trodde.

– Først og fremst er det veldig positivt at vi endelig skal få en aktiv målestasjon også i Fana. Men den vil dessverre ikke være på plass før utpå vårparten, sier byråden.

I fjor uttalte hun at hun trodde måleren skulle være på plass før nyttår.

Klaget på anbud

En anbudskonkurranse er gjennomført, men fremdriften stoppet opp da en av tilbyderne som ikke fikk anbudet leverte klage på avgjørelsen.

– Prosessen med anbud, bestilling, leveringstid og å avklare plassering både med tomteeier og NILU (Norsk institutt for luftforskning), samt anleggsarbeid og fremlegging av strøm har tatt lenger tid enn planlagt. Men vi jobber parallelt med alt dette og satser på å kunne få måleren på plass så snart som mulig, sier Andersland.

Oransje i Loddefjord

Bergens fire aktive målere gir sanntidsinformasjon om luften du puster inn er helsefarlig. De er plassert på Rolland i Åsane, ved Rådhuset, på Danmarksplass og i Loddefjord.

Tirsdag denne uken viste måleren i Loddefjord oransje farge, som indikerer «moderat helserisiko». Onsdag viste måleren på Danmarksplass det samme. Kommunen gikk ut med helseråd for folk som befinner seg i risikogrupper.

Målinger som viser luftkvalitet i sanntid har man per i dag ikke i Fana, men det har blitt gjort manuelle målinger som viser at det også her er problemer på kalde dager med stille luft. I fjor var forskere fra Nansensenteret ute med måleinstrumenter blant annet i Nordåsgrenda.

Resultatene viste høyere luftforurensing her enn i Bergen sentrum, noe som overrasket forskerne.

Aktive luftmålere

Aktive luftmålinger gir innbyggerne sanntidsinformasjon om hvor mye NO2 og svevestøv luften inneholder.

Det er disse to ingrediensene som er knyttet til helseplager som følge av luftforurensing. Folk kan selv følge utviklingen på nettsiden www.luftkvalitet.info.

Informasjonen fra målerne brukes til å sette inn diverse tiltak når den viser for høye verdier. For eksempel kan byrådet sette i verk datokjøring når måleren i sentrum viser rødt.

Rå skole er overfylt: – Elevene kommer seg knapt på do

Med et pennestrøk økte kommunen kapasiteten på Rå skole fra 400 til 450 elever. Nå er skolen så full at elevene knapt kommer seg på do.

To boliginnbrudd i helgen

Søndag kveld ble det meldt om et innbrudd i en villa på Hjellestad.

Bybanen stod i morgenrushet

Bybanen hadde tekniske problemer på Fantoft og Hop. Det er nå normal drift igjen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten