fanaposten.no

Levende rytmer i kulturhuset

Det ble nok satt ny volumrekord i den store kultursalen da det ble holdt åpen familietrommesirkel i helgen.

Nyheter · Publisert 09:10, 15 des 2009

Fana kulturhus ble grundig trommet inn denne helgen, da det ble invitert til åpen familietrommesirkel.

– Ingen rytmer er så fine som de som kommer av seg selv, roper tromme-Lars, mens han hopper energisk rundt midt i sirkelen av små og store som har funnet veien til kulturhuset denne lørdags ettermiddagen.

Hører med magen
Kultursalen er fylt av et vell av lyder denne ettermid- dagen. Det er fristende å kalle det en kakofoni, men det er det ikke. Å kalle det en kakofoni ville betydd at det var et virvar av lyder. Kaotisk mislyd. Det er det merkelig nok ikke. Det høres tvert imot overraskende samstemt ut. Selv om de fleste av de drøyt 80 små og store med ulike tromme- og perkusjonsinstrumenter mellom hendene er ferske i trommesirkelgamet.

– Vi kan snakke sammen gjennom instrumentene våre. Kjenner dere lyden i magen? Jeg hører med magen, forklarer tromme-Lars, mens han fortsetter dansen. Plutselig stopper tromme-Lars sin energiske dansing og gjør tegn til at trommingen skal stoppe. Trommingen stopper på sekundet og øredøvende stillhet følger. En kort pause så er det på an igjen. Tromme-Lars og trommesirkelen snakker åpenbart et felles tromme- og dansespråk.

For alle
– Hei! Jeg heter tromme-Lars. Eller, det gjør jeg jo ikke da, sier tromme-Lars etter at trommene har innledet samlingen i kultursalen.

– Egentlig heter jeg Lars Pars Kallevalle Vars Kallevallevinken Spars, men det blir så veldig vanskelig så da blir det bare tromme-Lars, forklarer han.

Familietrommesirkelen har lokket både barn og voksne til kulturhuset. Trommingen ser ut til å appellere til de fleste, uavhengig av alder. En bestefar som har tatt med seg barnebarnet sitt på trommesirkel, forteller at det var en artig opplevelse. Halv-annet år gamle Philip danser rundt og trommer på det han kan finne. Tydelig fascinert over alle lydene bryr han seg ikke så mye om at tromme-Lars tar pauser i trommingen. Ikke at pappa Preben Onarheim tålmodig prøver å knyte skolissene hans heller. Philip trommer.

Brødrene Andreas (8) og Markus (12) Sandvik Bjørkhaug kommer inn i trommesirkelen når de andre allerede har holdt på en stund. De setter seg ned med ytter- jakker og votter på og begynner å tromme med. Et kvarter senere sitter de fortsatt med jakkene på. Tid til å kle av seg har de ikke.

– Skaper noe sammen
Tromme-Lars heter egentlig Lars Kolstad og har ledet en drop-in trommesirkel i teaterbrakken på Paradis i fem år. Han er glad for flyttingen til kulturhuset og håper det vil føre til at flere får benyttet seg av tilbudet.

– I trommesirkel skaper vi noe sammen samtidig som vi oppdager noe i oss selv. Dermed styrker vi den rytmiske bevisstheten og lar de ulike rytmene finne hverandre, sier Kolstad.

Det blir trommesirkel-øving i kulturhuset hver mandag fra 19 til 20 fra etter nyttår, i tillegg til at det ble holdt familietrommesirkel omtrent en gang i måneden. Instrumenter får deltakerne låne og ingen forhåndskunnskaper er nødvendig.

– I andre land er det mye mer vanlig med klappeleker, tromming og en mer fri bruk av musikk. I vår del av verden har dette med musikk blitt mer segregert. De som er gode driver med musikk, mens resten bare hører på den. I trommesirkel kan vi koble av dette med at alt skal gjøres så riktig og flott. Vi lærer litt underveis og hører på hverandre. Ingen kan tromme feil, sier Kolstad.

Gir godt humør
Fana og Ytrebygda kulturkontor har samarbeidet med Kolstad og støttet trommingen i en årrekke. De har stor tro på konseptet.

– Lars er en veldig dyktig formidler og dirigent. Det er utrolig gøy å være med å lage musikk uten noter. Men blir rett og slett i godt humør av det, sier Kristin Skille Olsen fra kulturkontoret.

Hun ser frem til å kunne tilby åpne trommesirkler for familier, og opplever at trommesirkel appellerer til alle aldersgrupper.

– Dette med rytmer er så grunnleggende i oss, og alle kan være med. Dette tilbudet appellerer gjerne spesielt til menn og blir en aktivitet som de kan ta med seg sønnene sin på. Sånne tilbud er det ikke for mange av, smiler Skille Olsen.

Neste åpne familietrommesirkel blir lørdag 9. januar.

Tromme-Lars sin oppfordring er klar: Trom som du er!

Trafikkulykke på Bønes: Bil skal ha kjørt for langt ut på siden

To biler var involverte i en trafikkulykke ved Bønesskogen fredag ettermiddag.

– Ta dine forholdsregler

– Folk må være bevisste, og ikke gå inn i påsken og tro at det ikke skjer innbrudd, sier stasjonssjef Ronny André Øvrebotten.

11-åring slått av voksen mann

En 11 år gammel gutt skal ha blitt slått av en voksen mann på Nesttun torsdag ettermiddag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten