fanaposten.no

Reidun Sture er en av mange som har tatt på munnbind før hun oppsøker Lagunen. Men hun synes enda flere burde gjort det. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Lagunen anbefaler munnbind for alle: - Jeg synes alt for få bruker det, sier Reidun

- Jeg er sjokkert over hvor få som går med munnbind, sier Reidun Sture. Ledelsen på Lagunen anbefaler folk å ta med munnbind når de skal på senteret.

Nyheter · Publisert 13:45, 28 okt 2020

Byrådet innførte i går påbud om bruk av munnbind på offentlig sted der det ikke er mulig å holde en meters avstand. Forskriften gjelder fra natt til torsdag.

Helt konkret betyr det at du må ha munnbind med deg når du skal på butikken, der det vil være en mulighet for at du må være nærmere folk enn en meter.

– Jeg har fått veldig mange telefoner fra folk som spør om de må ha munnbind på når de skal handle, sier Tone Havneraas, senterleder på Lagunen.

Og hva svarer du?

– Å bruke munnbind er ikke noe vi som senter kan pålegge folk, og butikkene må også gjøre sine egne vurderinger. Men jeg vil på det sterkeste anbefale folk å ta med munnbind hvis de skal på Lagunen og å bruke det dersom det blir tett mellom folk. Dette er et ansvar vi som enkeltpersoner sitter med. Så tilrettelegger vi som senter alt vi kan for at folk skal kunne handle helt i tråd med smittevernreglene. Vi har stort fokus på å vise at vi tar vår del av jobben og deltar i smittebegrensningen., sier hun.

Flesteparten uten

Fanaposten var innom Lagunen i 13-tiden onsdag. Da var det et mindretall av de handlende som gikk med munnbind, men samtidig en langt høyere andel enn vi har sett tidligere.

Munnbind-brukere vi snakker med er overrasket over at så få bruker det.

– Jeg har brukt munnbind helt siden i vår. Jeg har en mann som er syk hjemme, så for meg er det naturlig. Hadde alle gjort det ville nok smittetallene vært mye lavere, sier Elsa Nordvik.

Virker munnbind? Her er det FHI skriver om temaet

Reidun Sture tilhører også de som har tatt på munnbind før hun skal inn på Coop Obs og handle mat.

– Jeg er litt sjokkert over at så mange ikke bruker det. Særlig her på matbutikken blir det tett mellom folk og vi tar på de samme varene. Vi voksne bør være ansvarlige og vise at vi vil følge pålegget om å bruke munnbindet, men jeg lurer på om folk har blitt påvirket av Truimp som kastet det fra seg, sier Sture.

Også Carita Paasche synes det er naturlig å bruke beskyttelsen, slik situasjonen har blitt.

– Vi har jo fått beskjed om å gjøre det, og da må vi følge påbudet. Det er helt greit å ha på seg, men det blir jo litt varmt etter en stund, sier hun.

Alternativet for henne er å ikke gå på Lagunen.

– Nå handler jeg for en hel uke, så det blir en stund til neste gang, sier hun.

Carita Paasche mener det er naturlig å bruke munnbind når byrådet påbyr det ved mindre enn en meters avstand.

Forventer nedgang

Etter en uke med høye omsetningstall var lørdag den beste lørdagen hittil i år sett med handelsstandens øyne. Men med den nye forskriften fra byrådet, som trer i kraft natt til torsdag, er det andre tider for butikkene.

– Jeg har ikke tall foran meg, men vi legger bak oss en formidabel uke som kulminerte med en rekordlørdag hittil i år. Jeg er forberedt på at vi kan få en nedgang i besøket nå med de nye tiltakene, og næringsdrivende jeg har snakket med forteller om en tydelig endring i går og i dag. De nye tiltakene gjør nok at folk er litt usikre, sier Tone Havneraas.

En annen endring er at en høyere andel av de som besøker Lagunen nå bruker munnbind.

– Den endringen var også markant fra i går til i dag, sier hun.

Men samtidig varierer det fra butikk til butikk om de ansatte bruker munnbind.

– Dette er noe de ulike kjedene vurderer, og vi ser at det er ulik praksis, men det er også variarsjoner i forhold til hvilke type butikk det er snakk om og i hvilken grad det går fint å holde en meter i lokalet, sier hun.

Denne gjengen skaper opplevelser i vintermørket: Fristet med lysfest og nye venner rett utenfor egen dør

Sameiet på Nesttun vil vekk fra å være ukjente beboere på samme adresse. De vil mye heller le og fjase på tunet. Som venner.

Vegvesenet: – Viktig med fremtidsrettet løsning

Slik svarer vegvesenet på kritikken fra naboer om valget av sidearmen og omfanget på prosjektet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten