fanaposten.no

– La oss gjøre plogging til en trend i Fana

Utstyrt med bærepose og antibac plukker Linda Dahle Bøe med seg boss mens hun trimmer. Nå vil hun ha flere med seg på "plogging" i Fana.

Nyheter · Publisert 12:00, 6 apr 2018

– Jeg finner ganske mye, og konsentrerer meg om plastavfallet. Hundeposer i turområder er det teiteste jeg ser, de finner jeg dessverre ganske mange av, sier Linda Dahle Bøe fra Bønes.

Vi befinner oss på Casparkollen ved Langeskogen. Bøe har tatt Fanaposten med ut i terrenget. Med våkent blikk bøyer hun seg ned og plukker opp en svart pose som ligger delvis skjult under en stein. Hun putter den raskt i plastposen hun har festet i en rumpetaske rundt livet.

– Jeg tror det var noe oppi den, sier hun og skjærer en grimase.

Dahle driver med "plogging". Fenomenet er såre enkelt, og kombinerer jogging med bossplukking. Bøe foretrekker selv å gå på turer i skog og mark fremfor å løpe, men resultatet blir det samme.

– For meg handler det om miljøet. Som så mange andre så jeg hvalen med magen full av plast for et par år siden. Jeg syntes det var helt forferdelig. Det vekket meg. Nå når jeg har blitt oppmerksom på det, så ser jeg hvor mye plast det er i naturen. Det er mye mer enn jeg trodde, sier hun.

Startet i Sverige

Fenomenet "plogging" startet i Sverige for to år siden, Med emneknaggen #plogging på Instagram ble den nye treningsformen spredd verden rundt, og folk overalt deler nå bilder av sine ploggeturer. Nå har den blitt omtalt i store engelske og amerikanske medier, og kan med rette kalles en global trend.

Ifølge Washington Post, som har sett nærmere på treningsutbyttet, forbrenner du flere kalorier på en halvtime med plogging enn tilsvarende på jogging. Dette fordi du stadig må bøye deg ned, samt at du må bære søppelet med deg.

Slik får du mye mer variert trening, pluss at plukkingen kan gi sårt tiltrengt inspirasjon for de som finner jogging dørgende kjedelig.

Vil ha flere ploggere i Fana

Bøe tror ikke trenden har fått helt fotfeste i Fana ennå. Hun har ihvertfall ikke truffet noen andre som driver med det. Det håper hun å gjøre noe med, og stiller gladelig opp i avisen for å fortelle om sin nye hobby.

– Jeg har riktignok bare holdt på med det i to uker. Jeg så innslaget på NRK og jeg tenkte "For en god ide!". Det er veldig enkelt, og jeg blir glad av å gjøre det. Tenk at lille meg gjør en innsats for miljøet! sier hun.

Som ivrig turgåer i blant annet Langeskogen, Kanadaskogen og Hordnesskogen har hun nå utstyrt seg med en plastpose, en rumpetaske og antibac når hun skal ut på tur. Plasthansker er også et godt alternativ. I løpet av turen fyller hun raskt opp en bærepose med boss.

– Jeg går ganske mye tur, både med turgrupper og alene, og jeg kommer nok til å oppfordre de jeg går med til å gjøre det samme. Plogging fungerer fint enten man er alene eller sammen med andre. Det gjør faktisk turen morsommere, sier hun, og legger til.

– Det er utrolig mange turgåere i Fana, og like mange som jogger gatelangs. Om flere blir med på å kombinere treningen med bossplukking så tror jeg vi kan få det mye finere rundt oss, sier hun.

Tenk at lille meg gjør en innsats for miljøet.

Plogging

Plogging er en kombinasjon av jogging og bossplukking.

Det startet som en organisert aktivitet i Sverige i 2016 og spredte seg til andre land i 2018 som følge av økt oppmerksomhet på plastforurensingen.

Som trening gir det økt variasjon og ulike kroppsbevegelser sammenliknet med jogging.

Erik Åhlström startet med plogging i Stockholm etter å ha flyttet dit fra Åre. Han laget websiden "Plogga" for å organisere og rekruttere frivillige.

Han vil lede det nye bydelsstyret i Fana

Politikerne prøver å bli enige om hvem som skal styre byen. Klarer de å bli enige om hvem som skal styre bydelene?

«Vi er klare til å snakke med YIT så snart de er i gang med arbeidet igjen»

Det er full skjæring på Hjellestadvegen. YIT har lagt ned arbeidet. Vegvesenet vil ikke forhandle.

Veltet på moped uten hjelm

17-åringen kom fra det med lettere skader.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten