fanaposten.no

Kurt Oddekalv er død

Politiet har offentliggjort i kveld at det var Kurt Oddekalv som døde da han gikk gjennom isen på Bahusvatnet mandag ettermiddag.

Nyheter · Publisert 19:18, 11 jan 2021

Politiet sendte ut en bekreftelse klokken 21.52 mandag om at det var 63 år gamle Kurt Willy Oddekalv som ble funnet død i Bahusvatnet mandag kveld.

Politiet fikk melding klokken 16.45 mandag ettermiddag fra en person som så fotspor som førte ut på Bahusvatnet og endte i en råk.

– Melder hadde observert fotspor fra en person som gikk ut på Bahusvatnet og som stanset ved et hull i isen. Nødetatene rykket ut med luftambulanse, ambulanse, dykkere fra Sandviken brannstasjon og overflatedykkere fra Fana brannstasjon, forteller operasjonsleder Terje Magnussen ved Vest politidistrikt.

Overflatedykkere som kom til stedet gjorde raskt funn av en person i råken.

– Klokken 17.44 ble det meldt om funn av person som er hentet opp. Personen var da død, forteller Magnussen.

Utover kvelden ble alle pårørende varslet om dødsfallet.

– Alle pårørende er varslet, og vi har frigitt navnet i samråd med de pårørende. Familien ber om ro den nærmeste tiden, og sier de vil komme med en uttalelse i løpet av de nærmeste dagene, sier operasjonsleder Terje Magnussen i pressemeldingen.

Miljøkrigeren

Kurt Oddekalv var en markant miljøaktivist og ble miljøverner på heltid tidlig på 90-tallet, etter å ha jobbet som byggmester. I 1993 opprettet han Norges Miljøvernforbund etter å ha trukket seg som leder av Naturvernforbundet Hordaland. Han kalte seg selv for en miljøkriger.

Kampen mot bossfyllingen i Rådalen var den saken som Kurt Oddekalv først markerte seg med i media som leder av det nystartede Norges Miljøvernforbund. Kampsakene hans var mange, og blant fanesakene han har kjempet mot er sprøytemidler i landbruket og bygging av Hardangerbrua. Han var også sentral i kampen for å få hevet ubåten ved Fedje som er full av kvikksølv.

De siste tolv årene er det oppdrettsnæringen og kampen mot vindmøller som har vært kanskje den viktigste kampsaken for Kurt Oddekalv. Men han engasjerte seg også i kampen mot godshavn på Flesland.

I 2006 inngikk Norges Miljøvernforbund avtale med verftet Fjellstrand i Hardanger om bygging av det Oddekalv hevdet at var verdens mest miljøriktige skip. Skipet døpt MS «Miljødronningen» i Bergen 4. februar 2008.

Miliardæren Trond Mohn har vært en velgjører for miljøkampen til Norges Miljøvernforbund og Kurt Oddekalv, og har sponset virksomheten med nærmere 100 millioner kroner i årenes løp.

(Kilde: Fanaposten arkiv/Wikipedia)

Fana og Smørås inn i kretsstyret

NFF Hordaland hadde sitt fotballting mandag. Kristian Jæger (Fana) ble valgt inn som nestleder, mens Erik M. Throndsen (Smørås) rykker opp fra vara...

Det lille galleriet blir større

Kunstnerne på Hop tar i bruk nabolokalet for å få plass til mer kunst. Men Atelier Juni skal også tilby noe mer attåt.

Matoma og Gøran fant hverandre

Fanagutten imponerte i sin The Voice-audition.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten