fanaposten.no

Erna Solberg varslet på dagens pressekonferanse at regjeringen venter med trinn fire i gjenåpningsplanen. Foto: Terje Bendiksby NTB

Korona: – Kommer noen lettelser, men venter med trinn fire

I regjeringens to hundrede koronapressekonferanse informerte statsminister Erna Solberg (H) at delta-varianten av covid-19 hindrer regjeringen fra å gå videre med trinn fire nå.

Nyheter · Publisert 13:10, 5 jul 2021

– Helsedirektoratet og FHI anbefaler at vi ikke går videre til trinn 4 nå. Vi støtter dette. En overgang til neste trinn kan tidligst skje i slutten av juli eller begynnelsen av august, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse mandag.

Det ble klart på en pressekonferanse om koronasituasjonen og gjenåpning mandag ettermiddag.

Det ble også klart at det gjøres noen justeringer i trinn tre. Blant annet åpnes det for arrangementer med noe flere deltakere enn før: fra 5.000 til 7.000 på utendørsarrangement der det benyttes koronasertifikat, og alle har faste, tilviste plasser. Kravet om innslippsstopp ved midnatt på slike arrangementer fjernes, skriver regjeringen i en pressemelding.

Skoler, barnehager og SFO må forberede seg på gult nivå i områder med mye smitte.

Allerede i forrige uke advarte helseminister Bent Høie (H) om at trinn fire kunne bli utsatt.

På trinn fire i regjeringens gjenåpningsplan kan blant annet universiteter og høyskoler gå tilbake til en stor grad av fysisk undervisning, breddeidretten kan holde på stort sett som normalt, kravet om bordservering oppheves, og et økt antall personer kan være til stede på arrangementer.

Det vil fortsatt eksistere generelle smitteverntiltak og være aktuelt med innreiserestriksjoner.

Vaksine til 16-åringer

Regjeringen planlegger å tilby 16- og 17-åringer koronavaksine, etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert.

En endelig beslutning om dette vil tas i september, opplyser regjeringen.

Folkehelseinstituttet anbefaler at 16- og 17- åringer får tilbud om koronavaksine, etter at alle over 18 år er fullvaksinert.

– Vi ønsker å ha mest mulig kunnskap om effekt og bivirkninger før vi vaksinerer personer under 18 år i Norge. Regjeringen vil derfor vente med en endelig beslutning av vaksinering av 16- og 17- åringer til Folkehelseinstituttet har gjort en ny vurdering i september, sier helseminister Bent Høie (H).

Flere på utendørsarrangement

Fra midnatt, natt til torsdag 8. juli øker regjeringen antallet på offentlige arrangement der det benyttes koronasertifikat og adgangstest.

Antallet som kan delta på utendørsarrangement med sertifikat og test øker fra 5.000 til 7.000 hvis alle sitter på faste, tilviste plasser, deles inn i kohorter og har maks 50 prosent av kapasiteten.

Ved utendørs arrangementer uten faste plasser økes grensen fra 2.000 til 3.000 plasser med inndeling i kohorter og maks 50 prosent av kapasiteten.

Grensene ved innendørs arrangementer økes fra 2.500 til 3.000 ved faste plasser, og fra 1.000 til 1.500 uten faste plasser. I tillegg kommer kohorts- og kapasitetsbegrensninger.

Krav om bordservering av alkohol opprettholdes, men innslippsstopp fra klokken 24 gjelder ikke lenger for slike arrangementer.

De som er beskyttet trenger ikke å holde avstand til personer i samme følge, unntatt personer i samme følge som er ubeskyttet og i risikogruppen.

– Når vi bruker koronasertifikat blir risikoen for smitteutbrudd lavere. Disse endringene vil gjøre det enklere å gjennomføre festivaler og arrangementer i sommer på en trygg måte, sier statsminister Erna Solberg (H).

Dette er blant lettelsene i trinn fire av gjenåpningsplanen, som nå er utsatt

Breddeidretten og kultur- og fritidsaktiviteter: Ingen anbefaling om 1 meters avstand eller antallsbegrensning ved trening/øving, eller for deltakere på idrett- og kulturarrangementer. Det åpner for deltakelse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt) også for voksne.

Toppidrett kan utøves som normalt.

Sosial kontakt/private hjem: Ingen anbefalt begrensning på antall gjester i hjemmet, men man bør fortsatt holde avstand, vaske hender og være hjemme hvis man er syk.

Offentlige arrangementer: Anbefaler arrangementer utendørs framfor innendørs.

Offentlige arrangementer innendørs (foreløpig, kan endres): 750 personer uten faste tilviste sitteplasser, og 2.500 personer med faste tilviste plasser. Med adgangstest og koronasertifikat kan man fylle 75 prosent av kapasiteten opp til maks 2.500 personer uten faste tilviste sitteplasser, og opptil 5.000 personer med faste plasser.

Offentlige arrangementer utendørs (foreløpig, kan endres): 1.500 personer uten faste, tilviste sitteplasser, og 5.000 med faste sitteplasser. Med adgangstest og koronasertifikat kan man fylle 75 prosent av kapasiteten opp til maks 5.000 personer uten faste sitteplasser, og maks 10.000 personer med faste plasser.

Serveringssteder: Fortsatt krav til registrering og sitteplasser til alle gjester. Kravet om bordservering oppheves.

Arbeidslivet: Delvis hjemmekontor og/eller fleksibel arbeidstid. Økt tilstedeværelse på arbeidsplassen. Det må være mulig å holde 1 meters avstand for alle. De som er beskyttet, trenger ikke å holde avstand til andre på arbeidsplassen, men bør ta spesielt hensyn til ubeskyttede i risikogrupper. Arbeidsgiver vurderer i større grad om hjemmekontor er nødvendig i lys av den lokale smitterisikoen.

Universiteter, høgskoler og fagskoler bør planlegge for fysisk undervisning på høstsemesteret og for at det gis unntak fra avstandskrav der det er nødvendig i undervisningen.

Kilde:Regjeringen

Vogntog fikk stans på Valle: - Står dumt til

Et vogntog har fått trøbbel på Valleheiene på Nesttun-siden.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten