fanaposten.no

Bergensere har mange råd og regler å forholde seg til, både nasjonale og lokale. Foto: Skanding flyfoto

Korona-forvirret? Her er reglene og anbefalingene som gjelder

Sliter du å henge med på hvilke tiltak som gjelder? Her er en oppsummering.

Nyheter · Publisert 14:06, 25 nov 2020

Bergen kommune har innført sitt eget sett med regler, som kommer i tillegg til de nasjonale reglene og anefalingene (mer om dem lenger nede).

Bergens forskrift er gyldig i tidsrommet 23. november til 6. desember, og ble mandag forlenget av byrådet med små justeringer.

Arrangementer:

Anbefalingen er å gjennomføre færrest mulig besøk og arrangementer. Det er ikke mulig å søke unntak fra bestemmelsene.

Private sammenkomster: Det er ikke tillatt å være til stede mer enn fem personer ved innendørs private sammenkomster. I husstander med mer enn fem medlemmer kan alle medlemmer selvsagt være til stede samtidig.

Endring fra 23. november: Husstander som er fire eller flere medlemmer, kan likevel ha inntil to gjester.

Det er unntak for etablerte kohorter i barnehage og barneskole, slik at barn i samme kohort kan samles på fritiden. Barn som inngår i flere husstander regnes som del av husstanden begge steder. Ungdom og studenter som bor på hybel, men er folkeregistrert hjemme, kan også regnes som del av husstanden.

Avstandskravet må holdes, og ved besøk må du ha oversikt over hvem som er tilstede.

Arrangementer på offentlig sted: Ved innendørs arrangementer på offentlig sted eller lånte eller leide lokaler, er det i Bergen ikke tillatt med flere enn 20 deltakere samtidig. Alle deltakere skal ha fast sitteplass (setene trenger ikke være fastmontert). Ved begravelser kan antallet deltakere vær opptil 50.

Ved utendørs arrangementer følger Bergen nasjonale retningslinjer med 200 deltakere uten fastmonterte seter, og opptil 600 deltakere fordelt på tre grupper på maks 200 og fastmonterte seter.

Ved alle arrangementer er det krav om minst en meters avstand mellom deltakerne, og minst to meter mellom de tre gruppene på 200.

Antallet inkluderer ikke ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av arrangementet. Smittevernregler må følges, og arrangør må føre gjestelister over deltakere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra teststasjonen i Fyllingsdalen. Foto: Trygve Hellestræ

Munnbind

Krav om munnbind på kollektiv, taxi, serveringssteder og innendørs på offentlig sted, som butikker, når avstandskravet ikke kan overholdes. vis avstandskravet kan overholdes, er det ikke påbudt å ha på seg munnbind. Bestemmelsen gjelder ikke barn under ungdomsskolealder, eller personer som av andre helsemessige årsaker ikke kan bruke munnbind.

Les også: Slik bruker du munnbind riktig

Her kan du sjekke om det er trengsel på bybanen

Kultur og idrett

Idrett og trening: Idrettshaller, svømmehaller, og lokaler for tilsvarende aktiviteter skal holdes stengt. Bestemmelsen omfatter ikke toppidrett, som følger nasjonale føringer.

Omfatter heller ikke skoleundervisning og trening for barn under 20. Kamper og cuper for barn og unge tillates ikke. Treningssentre skal oldes stengt, og organisert fritidsaktivitet for voksne er forbudt. En-til-en-trening med personlig trener tillates utendørs.

Kultur: Bingohaller og lignende tilbud skal holde stengt.Museer og lignende tilbud skal holde stengt.Biblioteker skal holdes stengt forpublikumsoppholdog -aktiviteter. Adgang til utlån og innlevering av bøker kan opprettholdes.Fritidsaktiviteter innendørs for voksne, som kor- og korpsøvinger tillates ikke. Bestemmelsen gjelder ikke aktiviteter for barn og unge under 20 år.

Hjemmekontor

Hjemmekontor påbys der det er mulig.

Arbeidsgiver er ansvarlig for å vurdere om det er mulig å utføre arbeidet ved hjemmekontor. Unntak gjelder for samfunnskritiske tjenester, tjenester innen psykisk helse, samt for tjenester til sårbare grupper av barn og unge.

Barnehage og skoler

Grunnskoler og banrnehager holder gult nivå, men om nødvendig må ungdomsskoler være forberedt på å innføre rødt nivå.

Gult nivå innebærer:Ingen syke skal møte på skolen eller i barnehagen, god hygiene og forsterket renhold og inndeling i kohorter og kontaktreduserende tiltak.

LES OGSÅ: Når kan barnet gå i barnehage eller på skolen?

Videregående skoler holder åpent på rødt nivå. Mer om trafikklysinndelingen her.

På universiteter og høgskoler skal studenter som hovedregel jobbe hjemmefra.

Besøk på sykehjem

På sykehjem er det maks en time besøk per uke, og kun inntil to faste besøkende per beboer. Sykehjemmet setter selv opp besøkstider.Regler for besøk på sykehjem i Bergen blir oppdatert her. Byrådet anbefaler pårørende om å ikke besøke beboerne på sykehjem i Bergen kommune i perioden 7. til 23. november.

Anmodningen er videreføres i utgangspunktet til 6. desember, men byrådet vil gjøre en ny vurdering av besøksrestreksjonene mandag 30. november.

Butikker og kjøpesentre.

Hold en meters avstand, og vask eller sprit hendene før du går inn. Bruk munnbind hvis det ikke er mulig å holde over en meters avstand.

Det er innført krav til butikkene at de ikke kan slippe inn flere kunder enn at det er mulig å holde minst to meters avstand mellom hver kunde. Tillatt antall kunder i lokalet beregnes ut fra størrelsen på lokalet. Det skal om nødvendig være vakthold som sørger for at kravet etterkommes.

Serveringssteder

Skjenkesteder, restauranter, kafeer, kantiner og andre serveringssteder skal stenge senest klokken 22.00. Det skal ikke serveres alkohol etter klokken 21.30.Bestemmelsen gjelder ikke takeaway-steder.

Skjenkesteder restauranter, kafeer, kantiner og andre serveringsstederskal kreve at gjester legitimerer seg og føre lister over besøkende. Gjester som ikke legitimerer seg, skal avvises

Lydnivået på steder hvor det spilles musikk skal justeres til et nivå som gjør det mulig for gjester å prate sammen med én meters avstand.

Nasjonale regler og anbefalinger

De nasjonale tiltakene er fra 25. november forlenget med minst tre uker. Få opplisting av nasjonale regler og anbefalinger her.

• Fra 9. november ble det innført nasjonalt krav om innreisekarantene på karanteniehotell, men de som er bosatt i Norge kan gjennomføre karantene i egen bolig eller egnet oppholdssted.

• Regjeringen anbefaler at alle som har vært nærkontakt med smitte, bør teste seg. Voksne i samme husstand som er i karantene samtidig, bør så langt som mulig holde avstand til hverandr

• Unngå å reise kollektivt om du kan. Bruk munnbind når det ikke er mulig å holde en meters avstand.

• Unngå unødvendige innenlandsreiser.

Mer om de nasjonale reglene på regjeringen.no

De viktigste rådene

Til slutt, de viktigste smittevernrådene;

1. Hold deg hjemme om du er syk, og respekter gjeldende regler for karantene og isolasjon.Bestill smittetest om du mistenker koronavirus.

2. Ha rene hender, unngå å ta deg til ansiktet.

3. Hold minst en meters avstand til andre enn dem du lever med til vanlig.

4. Vær mest mulig hjemme og begrens sosial kontakt med andre mennesker.

Kilde: Bergen kommune

Hvem skal måke dette fortauet?

Det er mange som jobber på for å gjøre Nesttun sentrum farbar på holkeføret. Men hvem som skal måke fortauet for de funksjonshemmede, er fortsatt...

Keolis-sjef sluttet i dag etter rapport om varslingssak

Administrerende direktør Gry Miriam Olsen i Keolis AS har i dag kommet til enighet med styret om å avslutte sitt arbeidsforhold på dagen. Det...

Kikki holder årets Aarebrotforelesning på sin egen bursdag

Kikki Flesche Kleiven fra Espeland skal holde årets Aarebrot-forelesning søndag. Årets tema er «4.54 milliarder år med klimahistorie på 200 minutter».

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten