fanaposten.no

Slik så det ut på Skranevatnet forrige søndag. Nå ber politi og kommunen om at alle holder seg unna islagte vann i hele Bergen.

Kommunen avskilter alle vann. Isen er utrygg!

– Mildvær, nedbør og vind gjør at vi ikke lenger kan gå god for tryggheten på isen på vannene i Bergen, sier Trude Jordal, leder for utedrift i Bymiljøetaten.

Nyheter · Publisert 11:18, 15 feb 2021

– Vår største bekymring nå er at vannene ikke lenger har trygg is. Vi har fått varmegrader, nedbør og vind, noe som gjør at istykkelsen på vannene minker mye raskere enn folk tror. Dersom folk fortsetter å bruke isen slik de har gjort den siste tiden, kan det fort gå galt, sier Ronny Andre Øvrebotten ved Bergen sør politistasjon.

Avskilter alle vann

Politisjefen får støtte av Trude Jordal, som er leder for utedrift i Bymiljøetaten i Bergen kommune. Det er denne avdelingen som står for ismåling på vannene.

– Vi er også engstelige for utrygg is, og i dag er vi ute og avskilter alle vann som har vært godkjent. En del vann vil nok fremdeles ha farbar is, men vi kan ikke lenger stå inne for at isen er trygg. Av erfaring vet vi at istykkelsen kan variere mye på et og samme vann. Vi har målt istykkelse fra 8 cm til 32 cm på et vann. Da sier det seg selv at vi ikke kan sende folk utpå. Vi tar ingen sjanser, og avskilter alle vann, sier Jordal.

Pass på barn og unge

Politiet ber folk om å være tydelige overfor sine barn og unge.

– I lengre tid har barn og ungdom vært vant til at de kan bruke isen trygt. Nå er det viktig at alle følger opp sine håpefulle, og gjør det klart at nå kan isen være farlig å gå på. Vi vil helst slippe stygge ulykker. Skulle uhellet være ute, er det kun brannvesenet som har nødvendig utstyr til å berge folk på isen, og en slik redningsaksjon innebærer også en ikke ubetydelig risiko også for nødetatene. Derfor er det best for alle parter om man viser respekt for naturen, og holder seg borte fra is som nå ikke lenger er trygg, sier Ronny Øvrebotten.

Forventer kritikk

Trude Jordal er forberedt på at kommunen kan bli møtt med kritikk av folk som mener isen fremdeles er trygg enkelte steder.

– Mange er nok ikke helt fornøyde med at vi er så tilbakeholdne at vi avskilter vannene nå. Men vi må kunne stå inne for at isen er farbar. Dersom vi sier at isen er trygg, og noen går gjennom isen, … ja, vi behøver ikke si mer. Problemet med et slikt væromslag som vi har nå, er at endringene skjer så raskt, og det skal veldig lite til før isen blir utrygg. Nå har vi hatt flotte dager i en lang periode, og det har vært mange fantastiske opplevelser. Men nå er tiden kommet for å være forsiktige. Vi må ha respekt for isen, og jeg håper folk bruker sunn fornuft, sier Trude Jordal.

Startet «Mat på farten» for folk på farten

Etter at kona slet med å få jobb etter å ha vært i fødselspermisjon, bestemte Anders Glesnes seg for å realisere en flere år gammel idé. Nå har de...

Disse er på medaljejakt: 12 lokale løpere kjemper i skøyte-NM

Fredag, lørdag og søndag arrangeres NM sprint, allround og enkeltdistanser. Fana- og BSK-løperne reiser til mesterskapet med store planer.

18 nye smittede fredag

Kommunen melder om 18 nye smittede siden i går.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten