fanaposten.no

Kokevarselet: Sjekker høydebassenget på Stendafjellet

Kommunen har fokus på høydebassenget på Stendafjellet etter funn av E.coli i drikkevannet torsdag.

Nyheter · Publisert 10:03, 16 aug 2019

Kommunen har et fast prøvetakingsprogram der 30 ulike punkter på ledningsnettet blir sjekket ukentlig. Ett av dem er Skagedumpen, og det var her det ble gjort funn av fem E.coli-bakterier under en prøve torsdag.

– E.coli skal det ikke være på prøvene. Vi har rutiner på at når vi finner e.coli-bakterier så går vi ut med et føre-var-varsel slik vi har gjort nå, sier direktør Magnar Sekse ved Vann- og avløpsetaten, til Fanaposten.

Fagfolkene har gjennomgått om det har vært noen spesielle hendelser på ledningsnettet som kan forklare forurensingen. Tidligere har et kokevarsel ved Lagunetoppen vært knyttet til anleggsarbeid. Men så langt har de ikke funnet noen slike hendelser som kan ha forårsaket det.

Les også: Bør jeg pusse tennene i kokt vann?

Kommer fra Kismul

Punktet ligger på strekningen mellom Lagunen og Sandsli. Vannet her kommer fra Kismul, og går via Stendafjellet høydebasseng, som også er knyttet sammen med Sædalen, Svartediket og Espeland forsyningsområder. Det er med andre ord et stort område som er omfattet av kokeanbefalingen.

– Vi tar litt i når vi sender ut kokeanbefalingen for å være på den sikre siden. Dette er hovedstammen i Fana, og prøvepunktet er midt i et ventilkryss som går i flere retninger og ut til store deler av bydelen, sier Sekse.

Tidligere i sommer ble det sendt ut kokevarsel til beboere i Bjøllebotn etter funn av E.coli i høydebassenget der. Som følge av funnet ble høydebassenget her tatt ut av drift.

Kokevarsel i sommer

251 beboere var berørt da det ble sendt ut kokevarsel på Bjøllebotn i juli. Denne gangen er det hele 39.000.

– Har dere fokus på høydebassenget på Stendafjellet?

– Ja. Et høydebasseng er et punkt der du kan få innslipp av vann. Høydebassenget på Stendafjellet har vært i drift i veldig mange år. Vi tar prøver der også, sier Sekse.

Høydebassenget er en stor tank som ligger høyt i forhold til forbrukerne, slik at vannet kan distribueres med gravitasjon. På Askøy var det nettopp i et slikt høydebasseng at bakteriene trengte inn og forurenset drikkevannet som førte til at mange ble syke.

Sekse erkjenner at det har vært flere saker enn normalt denne sommeren, og at høydebasseng har vært et hett tema.

– Normalt er det ikke så ofte vi får slike utslag på prøvene, men det har vært oftere enn normalt nå i sommer, uten at vi helt vet hvorfor. Dette er noe vi vil gå nærmere etter i sømmene fremover, sier Sekse.

Kan være feil

Kommunen avventer svar på prøvene som ble tatt i går. Sekse utelukker heller ikke at det kan være feil på prøvene eller analysen som førte til utslaget.

– Hvis alle prøvene er gode, så indikerer det at det kan ha vært en feil på den første prøven. Vi må ha to gode prøver før vi kan oppheve kokevarselet, så derfor blir det tidligst opphevet på søndag, sier Sekse.

Han opplyser at kommunen har tilgjengelig et antall vanntanker som kan leveres ut til de som har spesielle problemer, som for eksempel sykehjem eller andre institusjoner. – Vi har også direkte kontakt med en del sårbare abonnenter så vi er sikre på at de får den hjelpen de trenger, sier Sekse.

Delte ut gratis frokost på Lagunen: – En hyggelig gest

De første femti fikk med seg en økologisk frokost. – Det ble veldig travelt, sier Kaia Hannestad Nygaard.

Kitty tok Fanas første medalje

Kitty Friele Faye tok den eneste lokale medaljen på NMs første dag. – Jeg er kjempefornøyd, sier hun.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten