fanaposten.no

Klukkende fellesskap

Først kom 28 egg. Så 19 kyllinger. Nå gjør fire av dem livet lysere for beboerne ved Søreide sykehjem.

Nyheter · Publisert 11:06, 8 jan 2014

- Jeg har jobbet i hjemmesykepleien i hele mitt liv. Men jeg kan ikke huske at vi drev med kyllinger, ler Berit Michelsen.

To små kyllinger piper i hendene til helsefagarbeider Sissel Bratlie. 85 år gamle Michelsen går bort og stryker den ene omsorgsfullt på brystet med en pekefinger. Hun får lange pip til svar.

- Hei du! Dessverre kan jeg ikke språket ditt, sier hun til det lille, pjuskete nøstet. 

- Hva tror du den sier? spør Bratlie.

- De er nok litt oppkavet, og roper etter medhjelpere for å  komme vekk fra dette forferdelige. Men de er nok nysgjerrige også, sier Michelsen.

Begynte med 28 egg

Piping, tasling, krafsing og andre fuglelyder har blitt en del av den daglige summingen i oppholdsstuen til beboerne ved sykehjemsavdelingen. I en liten kasse inntil veggen har fire unge kyllinger sin bolig, fire av dem svarte og én gul. Flere av de eldre er stadig vekk borte for å se hvordan det går med dem.

Beboerne, alle med ulik grad av demens, fryder seg over samværet.

- Det er så koselig. Det får frem smilet når du ser hvordan de holder på. Dessuten lærer du ett og annet om deres livsførsel. De kan krangle og slåss om maten. De er jo dyr på godt og vondt. Men sånn er vi mennesker også av og til, sier Berit Michelsen.

Fra gård i Nordvik

Opphavet til ideen er Sissel Bratlie. Hun driver småbruk i Nordvik ved siden av jobben ved sykehjemmet. I høst bestemte hun seg for å ta med 28 egg og en rugemaskin til arbeidsplassen. Slik fikk de eldre beboerne være vitne til klekkingen og starten på livet for i alt 19 kyllinger.

Hele prosessen fra egg til ferdige kyllinger ble fulgt med stor interesse, og både beboere og pårørende begynte å engasjere seg. Snart var de mange som hadde forelsket seg i dem.

- Vi vet at dyr blir satt veldig pris på. Vi har beboere som er født og oppvokst på gård, og mange har hatt dyr tidligere. Det gjør noe med dem å få være sammen med dyr, sier Bratlie. 

Sykehjemmet har hatt katter, hunder, marsvin og ponnier innenfor veggene tidligere. Tanken var at kyllingene skulle være kortvarige gjester. Men da Bartlie etter noen dager tok de søte fjærkreene sine med seg hjem igjen, gikk det ikke lang tid før det kom en telefon fra arbeidsgiveren.

- De ringte dagen etter og spurte om jeg ikke kunne være så snill og ta med noen tilbake. Beboerne savnet dem så veldig, smiler Bratlie.

Det er ikke så rart. De små nøstene klarte å få frem mye respons fra de eldre, også de som vanligvis ikke responderer så mye på omgivelsene.

- Vi har tatt dem med rundt på alle avdelingene, og overalt får vi gode reaksjoner. Vi har beboere som  i utgangspunktet knapt kommuniserer lenger, men i nærvær av dyrene kan de felle en tåre, få frem et smil eller et ansikt som lyser opp. Dyrene får frem følelser hos dem, sier Bratlie.

Skal lage hønsegård

De fire kyllingene vokser fort, og det vil ikke gå lang tid før de er vokst ut av kassen der de bor i dag. Derfor satser sykehjemmet på å lage en liten hønsegård for kyllingene ute i sansehagen. At de fire fjærkreene skal få bli værende, er det ingen som spør om lenger.

- Det høres ut som en klisje, men den roen det gir å se noen høner gå rundt og holde på med sitt, den er helt ekte. Det har faktisk en helsemessig effekt, sier Bratlie.

Også sykehjemssjef Ingunn Kjemhus er begeistret over det vellykkede dyreeksperimentet.

- Vi ser veldig tydelig at dyr er positivt for beboerne. Det vekker noe i dem, og vi har sett at disse kyllingene kan få selv den mest macho mannen til å smelte helt. Så lenge medarbeiderne synes dette er kjekt å drive med, så ser vi på dette bare som positivt, sier hun.

Kyllingene ble tatt godt imot av Berit Michelsen og de andre beboerne ved sykehjemmet. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Eier Sissel Bratlie ble oppringt av sykehjemmet dagen etter at hun hadde tatt kyllingene med seg hjem. Hun måtte pent ta dem med tilbake.

De søte kyllingene gjør livet lysere for beboerne. Snart må de ut i en egen hønsegård.

Snart skal 1800 flere biler ut i dette krysset. Rapport foreslår hvordan det komplette kaos kan unngås

Det travle krysset på Nesttun blir enda travlere når de store utbyggingene er ferdige. Trafikkekspert anbefaler å nekte bilister å svinge til venstre...

Oppfordrer folk til å bruke nye turområder

Kommunen vil spre folk på flere turområder, og har åpnet for turparkering ved flere skoler i bydelen.

Vil uansett holde skoler og barnehager stengt tirsdag etter påske

Dersom regjeringen beslutter å gjenåpne skoler og barnehager over påske, vil første skole- og barnehagedag i Bergen være onsdag 15. april.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten