fanaposten.no

En trener i skinnjakke og spillerne i hvite drakter. Det første lagbildet av Smørås ble tatt 15. mars 1975, i forbindelse med en treningskamp på Stavollen. Foto: Smørås Nytt

Klubben som ikke hadde råd til farge på draktene

FOTBALL: For 40 år siden hadde ikke Smørås IL økonomi til å spille i annet enn hvite drakter. Nå har klubben to heltidsansatte, tre millioner i omsetning og hele fire seniorlag for herrer.

Nyheter · Publisert 12:33, 8 des 2013

Historien om Smørås IL startet på Skjoldberg en sommerdag i 1973.

Brødrene Rune og Steinar Andersen ville spille organisert fotball sammen med kameratene sine.

De ville ikke melde seg inn i en av de store klubbene, og stiftet Smørås IL 11. august for 40 år siden.

På denne måten skulle de organisere idretten, men likevel ivareta kameratskapet. Faren Asbjørn ble klubbens første formann.

Med i 36 av 40 sesonger

Siden den gang har Smørås hatt 15 ledere, og utnevnt 14 æresmedlemmer. Én av dem er Erik Magdalon Throndsen (53). Han har vært i klubben i hele 36 sesonger, åtte av dem som leder.

Throndsen har spilt over 500 kamper for klubben på junior-, senior-, old boys- og veteranlag. Nå har han ført Smørås-historien til pennen, sammen med sønnen, Fabian Magdalon Palmstrøm Throndsen (22).

– Jeg har vært med i klubben siden 1978, og i forbindelse med 40-årsjubileet tok jeg på meg oppgaven med å skrive en klubbok. Det ønsket Fabian å være med på, sier far Throndsen.

Mange Smørås-venner

Han sitter i klubbhuset på Slåtthaug med den splitter nye, 128 sider tykke Smørås-boken «Smørås IL - 40 år med fotballglede» i hendene. Boken er en oppsummering av klubbens første 40 år, men er ingen kjedelig, kronologisk oppramsing.

– Vi ønsker at leserne skal bli kjent med de største profilene og lese de beste historiene. Bakerst i boken har vi flere sider med statistikk, for dem som også vil få med seg dette, sier sønn og medforfatter Fabian.

Det er mange som er en del av Smørås-historien. Forfatterne anslår at det har vært drøyt 10.000 medlemmer i klubben i løpet av de fire tiårene.

– Man blir kjent med mange folk og får en del venner i løpet av 40 år, skyter daglig leder Arne Hauge inn.

Han har vært med på en rivende utvikling i de tolv årene han har vært i klubben.

– Smørås har gått fra å være en dugnadsklubb til å bli en småbedrift. Det er gjort mye godt arbeid i løpet av disse årene, sier han.

Fra Hjortebanen til Slåtthaug

For selv om idrettsgleden er den samme på det flotte kunstgresset på Slåtthaug, har mye forandret seg siden oppstarten på Skjoldberg og de første treningene på den lille Hjortebanen.

I jubileumssesongen 2013 hadde klubben 56 lag. Neste år skal Smørås ha ett seniorlag for damer og hele fire for menn. Hauge er en av to heltidsansatte i klubben. Den årlige omsetningen er på tre millioner kroner.

 Det står i stor kontrast til oppstartsårene, da klubben spilte i hvite drakter fordi de ikke hadde råd til noe annet.

– At draktene var hvite skyldes ene og alene økonomi. De første klubbfargene til Smørås var faktisk gul og grønn. Smøret er gult, og åsen grønn. Det ble laget en gul og grønn vimpel, men man hadde bare råd til det billigste draktsettet. Det var hvitt, forteller forfatterne.

Mye informasjon, mange gode historier

Gjennom arbeidet med boken og flere år i Smørås har far og sønn Throndsen opparbeidet seg mye kunnskap om klubben i sitt hjerte. Det kommer tydelig frem i jubileumsboken.

Visste du at Bjarte Holstad har spilt flest kamper for A-laget til Smørås? Vet du hvem som satt i klubbstyret i 1973? Visste du at 116 scoringer har gjort Joseph S. Grah til klubbens toppscorer gjennom tidene? Eller at Martin S. Aandahl bare var 14 år og 324 dager da han debuterte i fjerdedivisjon 19. april 2008? For ordens skyld, bortekampen mot Os 2 endte 3-6.

I boken får også damelaget sin rettsmessige plass. Andreplassen i den landsomfattende turneringen til Skien Ballklubb i 1982 er ikke gått i glemmeboken, men er blitt en del av jubileumsboken.

– Smørås var en av foregangsklubbene for damefotballen i Norge, sier Erik Throndsen.

Sogndal-kampen et høydepunkt

Av de sportslige høydepunktene er det særlig cupeventyret i 2009 som skiller seg ut. Seirer mot Voss og Nordhordland i kvalifiseringsrundene ga Smørås hjemmekamp mot et sterkt Sogndal-lag i første runde.

Kampen endte med 0-4-tap, men 620 tilskuere ga ny publikumsrekord i den eneste førsterundekampen i klubbens førti år gamle historie. Det var et stort øyeblikk for mange.

At årets jubileumssesong ble en jubelsesong står også høyt på listen. A-laget rykket opp til tredjedivisjon, og B-laget til femte.

– Det er et godt tidspunkt å gi ut bok på. Det er mange som er opptatt av Smørås etter den gode jubileumssesongen, sier Fabian.

– Man skal heller ikke glemme at juniorlaget vant Lagunen fotballfest. Den bragden er også omtalt i boken. Kampen ble spilt dagen før boken ble trykket, legger faren til.

Asbjørn Andersen var den første formannen i Smørås IL. Foto: Smørås Nytt

De første klubbfargene til Smørås IL var gult og grønt. Gult som smøret, og grønt som åsen. Foto: Smørås IL

Den gule bortedrakten på 80-tallet var lett å kjenne igjen. Foto: Smørås IL

Fabian M. P. Throndsen og Erik M. Throndsen har skrevet bok om Smørås IL. Foto: Kent Roar Nybø

Fanas søte revansj mot Stord

– Det blir aldri feil å score i debuten, smiler Bendik August Engen.

Fra mandag kan de over 65 år få ny koronavaksine

Mandag åpner Bergen kommune for å gi fjerde oppfriskningsdose av koronavaksine til innbyggere over 65 år.

Mistet halvparten av sine frivillige arbeidere

Siljuslåtten sykehjem mistet halvparten av sine frivillige arbeidere etter pandemien. – Vi ønsker å ha flere, slik at vi kan tilby det lille ekstra...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten